Nasıl Kilo Verilir?
Bu konuda atıp tutmayan bir tek ben kalmıştım sanırım, ben de sıramı savayım da başkalarına da sıra gelsin:) Şakası bir yana ben bu konuda yetkili bir ağız değilim, öncelikle bunda anlaşalım. Benim konuya bulaşma sebebim yıllardır blogum sayesinde pek çok insanla konuşma fırsatı bulup insanların diyet, zayıflama, kilo verme konularında hala çok ama çok bilinçsiz olduklarını gözlemlemiş olmam. Ben de konunun hakimi değilim ama erişebildiğim insanların bu bilinçsizliğini biraz olsun törpüleyebilecek bilgi birikimine sahibim.
Bu yazıda kilo vermenin genel mantığını ve kilo vermeyle ilgili bilinen yanlış şeyleri anlatmaya çalışacağım.
Nasıl Kilo Verilir?
Kilo vermenin mantığı ilk okul matematik bilgisiyle bile anlaşılabilecek kadar basittir. İki temel kuralı vardır;
Yaktığınızdan az yerseniz kilo verirsiniz.
Yaktığınızdan çok yerseniz kilo alırsınız.
Örneğin vücudunuza 3 birim alır ve 4 birim yakarsanız kilo verirsiniz.
3 birim alıp 2 birim yakarsanız da kilo alırsınız.
Bu durumda yapmanız gereken şey ya aldığınızı azaltmak (diyet) ya da yaktığınızı arttırmak (spor) olacaktır. İkisini de dengeli şekilde yapmak daha da makbul elbette.
Kilo Verme Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Yediklerimi azaltmadan light ürünler yiyerek kilo verebilirim.
Bu hiçbir koşul altında mümkün değildir. Her zaman yaptığınız gibi yemeye devam edip yemeğin üzerine ya da ara öğünlerde light bisküviler ya da benzer diyet ürünler yiyerek kilo veremezsiniz, aksine aldığınız kalori artacağı için kilo alırsınız. Light ve diyet ürünler kalorisi yüksek muadillerinin YERİNE kullanılmaları için üretilmiştir, diyete ekstra olarak dahil edilmek için değil.
Kinoa, chia tohumu, maça tozu çok kilo verdiriyormuş. Bunları yersem/içersem zayıflarım.
Bu da yine yukarıdakine benzer bir hata. Pek çok insan diyetisyenlerin ya da beslenme uzmanlarının zaman zaman övdüğü bazı yiyecekleri hayatlarında başka bir değişiklik yapmadan yemeye başlarsa kilo vereceğini düşünür. Bu, hiçbir yiyecek için söz konusu değildir. Başlıkta sayılanlar ve benzer yiyecekler çok besleyici ve sağlıklı yiyecekler olabilir ama hiçbiri tek başına mucize değildir. Yediğiniz yemek miktarını azaltmadan, üstüne yeni bir şey koyarak zayıflayamazsınız.
Sürekli lahana çorbası içersem zayıflarım.
Eğer siz sadece tek bir besine yüklenir ve başka bir şey yemezseniz vücudunuz anne deyişiyle söyleyeyim "vitaminsiz kalır". Organların çalışmasını, işlevlerini yerine getirmesini sağlayan bazı vitamin ve mineraller vardır ve bu vitamin ve minerallerin tamamını tek bir besinden almanız mümkün değildir.
Şöyle örneklendireyim; kocaman bir fabrika düşünün, hatta Türkiye'yi bir fabrika olarak düşünün. Herkesin yaptığı belli başlı işler var ve pek çok kişinin yaptığı iş birbirine bağlı. Bir gün siz diyorsunuz ki bundan böyle enerji tasarrufu yapacağız, sadece Ayşe'ler ve Ahmet'ler çalışacak, diğer herkes evine gitsin yatsın. Sizce bu uygulama enerji tasarrufu sağlayarak ülkenin ekonomisini güçlendirir mi, yoksa hiçbir iş yapılmadığı için zayıflatır mı? Sonuç şu olur; ilk etapta enerji tasarrufu sağlandığı için ülke zenginleşiyormuş gibi görünür ama üretim durduğu için kısa süre sonra ülke batar. Peki insan vücudunda ne olur? İlk etapta çok kısa sürede inanılmaz kilo verirsiniz ama bir süre sonra farklı organlarınızda, bazı durumlarda onarılamaz, hasarlar oluşur; sakat kalabilir veya ölebilirsiniz.
Zayıflamak için sürekli aç gezmem lazım.
Eğer kilo vermeye karar verdiyseniz son dönemde fazla kaçırmış ve kilo almışsınız demektir. Bu da diyete açık bir iştah ve geniş bir mide ile başlayacağınız anlamına gelir. Bu nedenle diyetin ilk günlerinde kendinizi sürekli açmış gibi hissetmeniz gayet normal. Ama eğer gerçekten aç kalıyorsanız, yani hiçbir şekilde bir şey yemiyorsanız, sadece su içiyorsanız, sadece sıvı tüketiyorsanız, sadece meyve yiyorsanız vs. uzun soluklu bir intihar yöntemi seçmişsiniz demektir. Diyette psikolojik olarak kendinizi aç hissedeceksiniz evet ama fiziksel olarak vücudunuzu aç bırakmanız yanlış.
Geçtiğimiz günlerde Youtube'da bir diyetisyen tarafından hazırlanan bir örnek diyet günü videosu izledim. Yapılan yorumları okuyunca insanların ne kadar bilinçsiz olduğunu görüp üzüldüm. "Bu yiyecekler diyet için çok fazla, bunları yerseniz kilo alırsınız" diyen pek çok kişi vardı örneğin. Birincisi öğünler bir diyetisyen tarafından hazırlanmış. Konuyla ilgili eğitimi olmayan birinin böyle bir yorum yapması safi cahilliktir. İkincisi toplam kalorisi 1300 kcal civarındaydı ki bu diyet yapan biri için oldukça normal.
İnsanların bu yorumları bende bir aydınlanmaya neden oldu aslında. Diyetisyenlerin "insanları aç kalmadan zayıflatıyorum" diye iddia etmeleri normalmiş. Pek çok insan diyet yapacağım diye gerçekten aç geziyormuş meğer.
Aç kalarak çok kısa sürede çokça kilo verebilirsiniz ama diyeti bıraktıktan hemen sonra çok daha fazlasını çok daha kısa sürede geri alırsınız. Metabolizmanız tamiri çok zor bir şekilde yavaşlar ve sonrasında tekrar zayıflamak istediğinizde işiniz daha da zorlaşır.
Uzun süre aç kalmanız iç organlarınızda, saçınızda, dişlerinizde ve cildinizde tamiri mümkün olamayabilecek hasarlar meydana gelmesine neden olabilir.
Tekrar söylüyorum bunu diyet yaparken aç hissetmeniz normal ama vücudunuzun fiziksel olarak uzun süre aç kalması normal değil.
Kepek ekmeği, tam buğday unu yersem zayıflarım.
Yine çok sık yapılan bir hata. Pek çok insan kepek ekmeğinin ya da tam buğday unuyla yapılan ekmek ve hamur işlerinin daha düşük kalorili hatta kalorisiz olduğunu düşünüyor. Felaket tellallığı yapmak gibi olmasın ama tam buğday unlu ekmekle beyaz undan yapılan ekmeğin kalorisi neredeyse aynı. Esmer ekmeklerin tavsiye edilmesinin nedeni kalorisinin düşük olması değil içerdiği lif miktarının fazla olması. Beyaz ekmek yemeyi teşvik etmiyorum yanlış anlamayın. Sadece hayatınızda başka bir değişiklik yapmadan yalnızca tam buğday unlu ürünler tüketerek zayıflayamayacağınızı söylüyorum.
Akşam yatmadan önce zerdeçallı yoğurt yersem zayıflarım.
Sosyal medyada bunun farklı versiyonlarını görmüşsünüzdür mutlaka. Bunun yanı sıra yorumlarda "benim arkadaşım böyle on kilo verdi" şeklinde pek çok yorum da görmüşsünüzdür. O yorumların sizi linke tıklamaya itmek için sahte hesaplardan yapılmış olabileceğini, eğer bizzat sizin kendi arkadaşınız on kilo verdiyse de bunu yalnızca zerdeçallı yoğurtla yapmadığını unutmayın. Sağlıklı bir beslenme düzeni takip etmeden x yiyerek, y içerek zayıflayamaz, göt-göbek eritemezsiniz. Bunların peşinde koşup vaktinizi boşa harcamayın.
Şimdi tekrar başa dönelim isterseniz.
Nasıl Kilo Verilir?
Yıllardır diyetisyenlerin anlata anlata dilinde tüy bittiği şeyleri ben de tekrar edeyim, adettendir:)
- Az işlenmiş, doğal ürünler tercih edin; mümkünse yemeklerinizi kendiniz hazırlayın. Dışarıda yerken sipariş verdiğiniz salatanın içine koydukları sosun kalorisini asla bilemezsiniz ama kendi hazırladığınız salatanın kalorisini hesaplayabilirsiniz.
- Bol su için. Su içmenin dünya kadar faydası var, hala bilmiyorsanız ve merak ediyorsanız Google'dan ufak bir arama yapabilirsiniz. Ben size bilinmeyen bir faydasını söyleyeyim. İçtiğiniz su miktarını artırdığınızda tuvalete gitme sıklığınız artıyor. Bu da az da olsa yaktığınız kalori miktarını artırıyor. Su içince vücudumuzun içinde olan güzel şeyleri göremediğimiz için "su içmenin faydaları" havada asılı kalıyor ama tuvalete gidip gelirken yaktığınız kaloriler su içmenin faydalarını somutlaştırıyor benim gözümde. Ben tuvalete diye kalkıp on tane daha iş hallettiğim için benim yaktığım kalori daha da artıyor hatta.
- Karbonhidratı azaltın ama hayatınızdan çıkarmayın. Vücudumuz temel enerjiyi karbonhidratlı yiyeceklerden alır. Özellikle spordan önce sağlıklı karbonhidrat içeren yiyecekler tüketmek kilo vermeyi hızlandırır. Tahıl grubu karbonhidratlar B vitamini, meyveler (evet her karbonhidrat ekmek, pilav, makarna olmak zorunda değil) ise C vitamini yönünden zengindir. Yine karbonhidratlar iyi bir lif kaynağıdır. Sindirim sistemi sağlığını korumak, kabızlık gibi problemler yaşamamak için lifli gıdalar tüketmek önemlidir. Yeterli karbonhidrat tüketilmediğinde, vücut enerji üretebilmek için yiyeceklerden gelen proteini kullanmaya başlar, ki bu da kaslar başta olmak üzere bütün vücut sistemlerinin zarar görmesine neden olabilir. Karbonhidrat seçiminde yiyeceğinizin "tam" olmasına, yani işlenip herhangi bir parçasının çıkarılmamış olmasına dikkat edin. Tam buğdaylı ekmek, tam buğdaylı makarna, haşlanmış patates (süt, kaşar vs. ilave edilerek yapılan püre ve salatalar hariç) vs. miktarı abartılmadığı sürece zayıflamayı da destekleyen sağlıklı karbonhidrat kaynaklarıdır.
- Hareket edin. Düzenli spor yapmak her vücut için gereklidir ama herkesin buna vakti olmadığının da farkındayım. Hiçbir şey yapamıyorsanız yukarıda da bahsettiğim gibi tuvalete gitme gibi hayatınızda zaten yaptığınız az da olsa hareketli eylemlerin sayısını artırın. Hayatınızdaki hareket miktarını artırın işin özü.
- Porsiyonları küçültün. Daha önce yediğiniz hiçbir şeyden (rafine şeker muhteviyatı olan çok şekerli ya da hazır gıdalar hariç) vazgeçmeyin, sadece miktarını ve kalorisini azaltın. Eskiden yağda kızarttığınız köfte ve patatesi fırında pişirin. 8 köfte, bir tabak patates yemeyin de 4 köfte iki dilim patates yiyin, öncesinde de bir kase çorba içip yanına bol yeşillikli salata koyun. Emin olun 8 köfteden daha iyi doyacaksınız.
- Baklagil tüketimini artırın. Baklagilleri kuru fasulye/nohut yemeği dışında da tüketebileceğinizi unutmayın. Sıradan bir çoban salata biraz haşlanmış nohut ilavesiyle nefis ve sağlıklı bir öğüne dönüşebilir.
- Kısa sürede mucize beklemeyin. Diyete başlar başlamaz 4-5 kilo veremezsiniz. Nasıl ki yavaş yavaş kilo aldınız, bir sabah yataktan +5 kilo ile uyanmadınız; verirken de yine yavaş yavaş vereceksiniz. Eğer canınızı sıkmayan, sizi açlık krizlerine sokmayan sağlıklı bir beslenme programı uygularsanız süre saymak zorunda kalmazsınız zaten, sağlıklı ve hafif bir hayatın tadını çıkarırsınız.
- Beslenme düzeninize sağlıklı yağları dahil edin. Yağ deyince aklınıza yalnızca yemek pişirmede kullanılan yağlar gelmesin. Bunlar dışında da çok sağlıklı yağ kaynakları vardır. Örneğin avokado, somon, badem, ceviz, keten tohumu omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Omega 3 yağ asitleri insan vücudu için önemli faydalara sahip olmakla birlikte tok tutma özelliğine de sahiptirler.
Afiyetle kalın...
Benzer Tarifler
- gulsenn: ayy baya açık sözlüsün kevsercim yaa çok güldüm😂😂 30 Haziran 2022 23:57
- Burcinn: Nasıl saglıklı kilo alınır? Onuda yazın bence😃😃 Herkes vermek isterken ben almak istiyorum 43 kiloyumda 😁😁 bir 5/6 kilo alsam fena olmazdı yani.... 16 Ocak 2020 15:15
- Kevserin Mutfağı: Yaktığından fazlasını yiyerek👍🏻 16 Ocak 2020 16:04
- nergisaykul: çook teşekkür ederim 😊 21 Aralık 2019 20:49
- nergisaykul: salı günü doktor ve spor tesisinde randevularım var. ne kadar en son kilo vermeye başladığım da bir daha 3 haneli sayılara çıkmayacağım desemde şşu an tam 130 kiloyum. doğum ve hemen peşine ikinci ciddi bir ameliyat beni perişan etsede 1 yılda tamamen iyileştim şimdi sıra kilo vermede diyet yapmakla ilgili yazınızı dikkatle okudum ve tariflerinizi uygulamak için sabırsızlıkla bekliyorum 😍😘 21 Aralık 2019 20:46
- Kevserin Mutfağı: Kolaylıklar diliyorum Nergisçim, yolun açık olsun🙏🏻 21 Aralık 2019 20:47
- semanur: harika ve cok dogru bilgiler devamini dileriz.. 17 Nisan 2019 09:25
- Ezgi: Diyet kahvaltımı yaparken bir yandanda yazınızı okudum çok açıklayıcı olmuş Kevser hanım bilinçli ve mantıklı konuşmuşsunuz bende 2 haftadır diyetteyim toplamda 75.2 ile başladım bugün sabah 71.8 çıktım aynen dedikleriniz gibi davrandım sabah güzel kahvaltı 1 dilim çavdar ekmeğiyle öğleden sonra salata veya sebze yemeği akşamda Allah ne verdiyse evde olandan ama az porsiyon hatta aşure bile bol bol yedim😀 08 Ekim 2017 10:19
- Ada Lisa: 👍🏻👏🏿👍🏻👏🏿👍🏻👏🏿👍🏻👏🏿 30 Eylül 2017 13:56
- Ayşegül: Yazdığınız yazının doğru olduğunu düşünüyorum ve konu üstünde tecrübe ile bilgi sahibi olsanız da kesin konuşmayıp ne olur ne olmaz diye insanları yanlış yönlendirmemeye çalışmanıza hayran kaldım çok yerinde bir yazı olmuş. Şu anda kilo vermeye aktif bir şekilde çalışmasam da "versem fena olmazdı aslında" diyenlerdenim ancak okul alışkanlığı sabahları kahvaltı yapma gibi bir huyum yok, hatta çoğunlukla öğlen bile yemiyorum yaptığımın yanlış olduğunu bilsem de. Bunu ne zaman değiştirmeye niyetlensem okulun kantini, yemekhanesi vb yerlerde ne yersem daha uygun olur karar veremiyorum. Sizce dışarda yenebilecekler göz önünde bulundurulduğunda bir kahvaltı ve öğle yemeği olarak ne yenmeli? 29 Eylül 2017 16:43
- Kevserin Mutfağı: Bence kahvaltı kesinlikle evde yapılmalı ya da evde hazırlanıp alıp çıkılmalı. Dışarıda her ne kadar küçük kahvaltı tabakları bulabilsen de hepsinde ya simit ya reçel ya da kakaolu fındık kreması var akıl çelici olarak. Onun için yulaflı şekersiz kurabiyeler, kepek ekmeğiyle hazırlanmış sandviçler, granola barlar hazırlanabilir dışarısı için. Ya da evde yulaf veya granola yenebilir en pratik şekilde. Öğle yemeği nispeten daha kolay. Artık en, tabir yerindeyse, kıytırık restoranlarda bile mutlaka karın doyuracak salata çeşitleri oluyor. Yine ızgara tavuk ve köfte (yanına patates koymayın lütfen diyerek) çeşitleri de güzel alternatifler. Okul kantininde ketçap mayonez sıkılmamış, patates kızartmasız bir hamburger ve ayran iyi bir öğle yemeği olabilir mesela. Ya da yine evde hazırlayıp yanında götürebilirsin. Soslanmamış salatalar akşamdan hazırlanıp buzdolabında bekletilebilir ve sağlıklı bir öğün olabilir. 29 Eylül 2017 16:50
- Ayşegül: Beklediğimden çok daha kapsamlı bir cevap oldu :) yorumlarınıza bu kadar özenle cevap verdiğiniz için teşekkürler 30 Eylül 2017 21:34
- Kevserin Mutfağı: 💕💕💕 30 Eylül 2017 21:38
- Ebru Er: Kevser Hanım merhaba ben bir diyetisyenim. Bizim insanlara sürekli anlatmaya çalıştığımız doğruları ne güzel anlatmışsınız. İşi Diyetisyenlik ( beslenme uzmanlığı) olmayan ve bu işi bizim kadar iyi bilmediğini bildiğimiz bazı medyatik şahsiyetlere prim vermediğiniz için de ayrıca teşekkür ederim. Yazdıklarınıza ufak bir ekleme yapmak istiyorum izninizle, insanlar fazla kilolarından kurtuluyorlar ama büyük çoğunluğu bunu korumakta güçlük çekiyor.Çünkü kilo verme sürecinde hep şöyle bir düşünce var bilinçaltlarında; fazla kiloları vereyim sonra ohhh tekrar istediğimi yer içerim. Bu son derece hatalı düşünce kişiyi kilo konusunda kısır bir döngüye sokuyor. Bu nedenle en baştan davranış değişikliği yapılıp doğru beslenme alışkanlıkları ömür boyu sürdürülürse sıkıntılar ortadan kalkar, diyet sürecinde yaptığı doğru uygulamaları alışkanlık olarak devam ettirmeli kişi...Şişmanlık sorununu kökten çözmek için çocuklarımızı çok iyi eğitmemiz ve doğru alışkanlıkları edindirmemiz birincil hedef olmalı. Burada da iş en sıkı takipçileriniz olan annelere düşüyor. Tekrar teşekkür ederim, lezzetli ve süper açıklayıcı tarifleriniz için de ayrıca teşekkürler. Sağlıklı ve formda kalın.. 26 Eylül 2017 16:26
- Kevserin Mutfağı: Çok teşekkür ederim, hem üşenmeyip yazdığın hem de güzel dileklerin için, kocaman bir Amin diyorum:) 26 Eylül 2017 17:21
- melis: kevser abla ben yemek yemeye bayılıyorum hiç doyma hissi yok bende ekmek pek yemem ama sürekli ağzım boş durmuyor git gide kilo alıyorum ne yapmam lazım ablacım? 15 Haziran 2017 12:02
- Kevserin Mutfağı: Ciddi bir karar verip azimli olmalısın Melisçim. İlk haftalar çok zorlanır ama sonra alışırsın. Eğer ekmek yememek seni depresyona sokacak kadar derinden etkiliyorsa da bu süreçte psikolojik destek alman süreci kolaylaştırır. 15 Haziran 2017 12:22
- Pınar: Bende de doyma hissi yoktu. Kan tahlili yaptırdım ve insülin direnci olduğu çıktı. İlaca başladım. Eğer ilacı kullanmazsam şeker hastası olurmuşum. Siz de bir kan tahlili yaptırsanız iyi olur. İlaç kullanınca iştah baskılanıyor. İnsülin direnci olunca kilo vermek de zor olurmuş.İyi günler:-) 15 Haziran 2017 15:11
- Kevserin Mutfağı: 👍🏻 15 Haziran 2017 15:12
- tzy: ben bu yazıyı yeni fark ettim tariflerin arasında ama koç gibi bi yazı olmuş tebrikler...örneklemeler de on numara ;)) tam bir hâlk insanısın...🤗 04 Haziran 2017 17:56
- Kevserin Mutfağı: Çok teşekkür ederim Tezaycım:) 04 Haziran 2017 18:45
- alev: Kevser hanım ne güzel yazmışsınız elinize sağlık Bide bu kadar yemek içinde nasıl bu kadar zayıf kalıyorsunuz 😀 Merak ediyorum Sevgiyle kalın kolay gelsin 30 Mart 2017 22:31
- Kevserin Mutfağı: Yukarıda yazıyor işte cevabı😀 30 Mart 2017 23:00
- sadekahve123: Açıklayıcı bilgi için teşekkürler... Sağlıklı beslenmek düzenli spor/yürüyüş yapmak yaşam kalitemizi artırmak için yapacağımız ilk adım. Görev yaptığım okulda çocukların bu bilgiyle küçük yaşta tanışmaları adına çalışmalar yapıyoruz. Kahvaltısını hamburgerle yapan neslin önüne geçmek, teknoloji hareketsizliğini engellemek lazım... 24 Mart 2017 11:15
- Kevserin Mutfağı: ✌🏻 24 Mart 2017 12:08
- Dilan: Açıklama için çok teşekkürler kevser Hanımcım bende diyet yapıyorum doktorum bana ne dediyse bir de aynılarını burda okudum bide bu arada yazlık şimdi yapabileceğimiz metabolizma arttırıcı çay detox tarifleri bekliyoruz 27 Mart 2017 23:22
- Kevserin Mutfağı: Ben diyorum karışımlardan medet ummayın, sen diyorsun karışım tarifi verin. İkimizden birinde bir yanlış var kesin😀 27 Mart 2017 23:26
- Mihriban: çok haklısın ablacim gerçekten.benim Su konusunda sorum olacak.ben öyle aman aman 2 litre filan içemiyorum.zorlayip içince de wcye sandalye koyup oturmak tabiri vardır ya😄1 bardak içiyorum 10 dk sonra git gel git gel yoruluyorum.bu normal mi acaba.suyu normalinde 2 litre vb. içenler de hep böyle mı olur.? 22 Mart 2017 15:29
- Kevserin Mutfağı: Suyu arttırmaya başlanan ilk zamanlarda gayet normal Mihribancım, zamanla normalleşir👍🏻 22 Mart 2017 15:36
- FaTMa: Harika bir paylaşım darısı başımıza🙏 21 Mart 2017 23:27
- Kevserin Mutfağı: Her şey gönlünce olsun inşallah☺️ 22 Mart 2017 05:06
- ipek: Hayat boyu kilo alamayan biriyim sağlık sorunum yok. Eskiden çok takardım. 20 yaşımdan beri kilom 50-54 arasıdır. Boyum 1.78 ve 5 yaşında oğlum var. Okul hayatım boyunca dalga gectiler şimdi herkes benim gibi olmak istiyor. Bu işin psikolojik tarafı da var. Ben hep " yesem de kilo alamıyorum" dediğim için alamıyorum. Herkes de şunu diyor " su içsem yarıyor" yani insan kendini kodluyor bu kesin! İçimi boşalttım galiba :) Neyse Az ye Uzun yaşa! 21 Mart 2017 23:15
- Kevserin Mutfağı: Genetik faktörleri ve kronik rahatsızlıkları da unutmamak lazım tabi, bazısı nefes alsa bile yarıyor😀 Toplum baskısıyla başa çıkmak en zorlu kısımlarından biri zaten bu işin. Onu da bu yazıda uzun uzun anlatmıştım; https://www.kevserinmutfagi.com/soganli-nohut-salatasi-tarifi.html 22 Mart 2017 05:06
- ufuk hnm: Iyi bir plan ve ogunleri onceden hazirlamakla kilo verilir. 2 ayda hepsi yagdan olmak uzere bu sekilde 5 kilo verdim. Haftaici kahvalti ve ogle yemeklerimi 1 gun onceden ayarliyorum. Sporumu aksatmadan yapiyorum. Doyuyorum 21 Mart 2017 21:01
- Kevserin Mutfağı: ✌🏻 21 Mart 2017 21:39
- zayıf_anne: geçen sene altı ayda 10 kilo vermiş biri olarak yazmak istedim;) doğum yapmış ve altı ay boyunca fazla olan 10 kilomu verememiştim. ( 7 kilosu doğumda gitmişti zaten) bebek için ilk altı ay sadece anne sütü olduğu için çokta üzerinde durmadım ama sonrasında diyetisyene gitmeye karar verdim ama iki küçük çocukla onuda başaramadım;)) neyse sonrasında ufaklık büyüyüpte hareketlenmeye başlayınca benim sofra keyiflerim "oğlum dur" "aman düşeceksin otur" şeklinde hep kalk oturla bölündü dolayısıyla iştah kaçtı az yedim mecburen, akşam yemeklerinde de ekmeği bıraktıktan sonra kilo kaybında hızlanma oldu ve 6 ay gibi bir sürede 10 kilo verdim halada yeni kilomu koruyorum. Emzirmekte kalori yaktırıyor onun da avantajı vardı ama onun dışında öğün atlama, sürekli aynı şeyleri yiyip içmek gibi bir şey yapmadım. kısaca seninde yazında söylediğin gibi diyet için az yemek, hareket ve su içmek çok önemli en azından bunlar sonrasında da kalıcı olacak tedbirler. hep zayıf sağlıklı kalalım inşaallah 😜☺😘 21 Mart 2017 18:04
- Kevserin Mutfağı: Paylaştığın için çok teşekkürler☺️ Son cümlene kocaman bir amin diyorum😘 21 Mart 2017 18:14