Nohut Mayası Tarifi

Ekşi maya işini kotardıktan sonra gözümü nohut mayasına dikmiştim. Aslında çok oldu nohut mayası aklıma düşeli ama üzerine düşecek vaktim olmamıştı. Farklı zamanlarda gerçekleştirdiğim iki girişim başarısızlıkla sonuçlanınca nohuttan maya yapmanın aralarında benim yer almadığım çok özel belli başlı kişilere nasip olan bir şey olduğunu düşünmüştüm. Meğer yanlış bilgilerin tuzağına düşmüşüm.
Eğer siz de daha önce nohut mayası yapmayı deneyip başarısız olduysanız size söyleyecek bir çift lafım var; sorun sizde değil. Nohut mayası çok fazla kişi tarafından yapılan bir şey olmadığı için nohut mayasıyla ilgili kaynak çok sınırlı ve bu sınırlı kaynakların çoğunda da yalan yanlış bilgiler var. İlk iki denememde bu yalan yanlış bilgilerin yanlış yönlendirmesiyle hayal kırıklığına uğrayınca sonraki denemelerimde ekşi mayadan edindiğim tecrübelerimi koluma takıp biraz da iç güdülerime güvenip giriştim işe. Nohut mayasıya ilgili söylenecek çok şey var. Hepsini anlatmak istiyorum, umarım atladığım bir şey olmaz. Yazıda bulamadığınız ve aklınıza takılan bir şey olduğunda sormaktan çekinmeyin lütfen.
Nohut Mayası Yapmanın Püf Noktaları
Öncelikle nohuttan başlayalım. Öyle söylendiği gibi kendi ekip biçtiğiniz, dalından kendi topladığınız, organik mi organik bir nohut şart değil, marketten aldığınız herhangi bir nohut işinizi görür.
Sadece su ve nohutla nohut mayası olmuyor, en azından ben beceremedim diyelim, un desteği gerekiyor.
"Nohutun mutlaka iri tanelere bölünmüş olması lazım, un haline gelmemeli" doğru bir bilgi değil. Nohutu rondoda çekerek elde edeceğiniz iri, orta ve küçük taneler ve nohut unundan oluşan karışım işe yarıyor. Nohutları tek tek kırmakla uğraşmanıza gerek yok.
Nohut mayası için dikkat etmeniz gereken tek ve en önemli şey sıcaklık. Nohut mayasının en sevdiği şey sıcak. O yüzden yaz mevsimi nohut mayası denemesi için kıştan daha uygun. Kışın yapacaksanız da mutlaka fırın kullanın. Sabit ve yüksek sıcaklık mayayı elde etme süresini kısaltacaktır. Örneğin fırını 40 dereceye ısıtıp arada kapatıp fırın soğudukça tekrar 40 dereceye ısıtıp ısındıktan sonra ısıyı kapatarak oda sıcaklığında 16 saatte hazır olan mayayı 6 saatte hazır hale getirebilirsiniz. Fırın kullanmak istemediğiniz takdirde arada içine kıvamını bozmayacak kadar sıcak su ekleyip karıştırabilirsiniz. Maya kavanozunu sıcak su dolu bir kabın içinde bekletebilirsiniz. Bu yöntemler özellikle kış mevsiminde çok işe yarayacaktır. Tabii mayayı sıcak tutayım derken de yakıp öldürmeyin. 30-40 derece oldukça idealken maksimum 50 derecece sıcaklığa maruz bırakın.
Nohut mayası ekşi maya gibi yavaş yavaş gelişen bir maya değil, birden bire coşuyor. 15 saat oldu, bir hareketlenme yok, demek ki olmadı demeyin, bekleyin. Hareketlenme muhtemelen 15,5 saat sonunda başlayacak ve mayanız 16. saatte hazır olacaktır.
Nohut mayası iğrenç kokan bir şey değil, pişirmek için akşamdan ıslattığınız nohut kokusunun biraz daha yoğun hali. Burnunuzu dayayıp kokladığınızda alacağınız kokuyu daha uzaktan alabiliyorsunuz gibi düşünün. İğrenç kokuyorsa muhtemelen bozulmuştur. Normal şartlar altında çok kötü kokmadığı için içine defne yaprağı gibi kokuyu bastırmak için herhangi bir kokulu malzeme kullanmanıza da gerek yoktur. Defne yaprağı kullanmak ekmeğinizin sahip olması gereken kendine has nohut mayalı ekmek kokusundan mahrum olmanıza neden olur.
Nohut mayanız hazır hale geldikten sonra sadece köpük kısmını kullanmalısınız. Tamamını süzerek elde edeceğiniz maya ile hazırlanan ekmek hissedilir ölçüde suda beklemiş nohut kokuyor. Ekşi maya tecrübemin en çok işe yaradığı yer burası oldu. Başarılıya yakın ilk denememde mayanın tamamını süzerek elde ettiğim suyu kullandım. Ama ekmek istediğim gibi olmadı. Hem dediğim gibi hissedilir bir kokusu vardı hem de istediğim gibi kabarmadı. Ekşi mayada aktiflik köpürmeyle eş değerdir. Nohut mayasında da öyle aslında. O zaman neden dibindeki köpüksüz kısmı da kullanıyorduk ki? Bu sorunun cevabını aramak için yaptığım bir sonraki denemede sadece köpüğünü kullandım ve evet istediğim sonuç buydu işte.
Mayayı 1 lt'lik kavanozda hazırlıyorum. Ağzına kadar kabarınca üzerindeki köpüğü bir kaşıkla alıp 40 derecede ısıttığım fırına koyup 5 dk. daha bekletiyorum. 5 dakikada neredeyse bir o kadar daha kabarıyor ve onu da topluyorum. Süzüldükten sonra köpükler küçülüyor doğal olarak ama hala köpük kıvamında kalıyor. Bu şekilde de 1 su bardağı civarında bir maya elde ediliyor. 1 su bardağı mayaya 1 su bardağı un ekleyip ön maya elde ediyorum. Elde ettiğim bu maya da 1 kg unu mayalamaya yetiyor. Muhtemelen daha fazlası için de yeterli olur ama benim hiç daha fazla unla ekmek yapmaya ihtiyacım olmadığı için daha fazla unla denemedim.
Ön Maya Nedir?
Nohut mayası yapmak için ilk malzemeleri karıştırdıktan sonra elde ettiğimiz şey nohut mayası bakterileri. Bu bakterileri bize daha iyi ekmekler vermeleri için besleyip güçlendirmemiz gerekiyor. Elde ettiğimiz köpüksü karışımı unla karıştırıp (besleyip) oda sıcaklığında bekleterek (unu sindirmeleri için zaman tanıyarak) elde ettiğimiz karışım ön mayamız oluyor.
Nohut Mayalı Hamur için Ön Maya Yapmak Şart mı?
Biraz kolaya kaçmak, zaman kazanmak bir an için çok cazip görünmüş olabilir gözünüze. Benim de göründü ve denedim. Ama ön mayanın verdiği sonucu alamadım. Ön mayanın hazırlanma süresini de içine alacak kadar uzun süre bekletmeme rağmen ön mayalı ekmek kadar iyi kabarmadı. Daha fazla bekletseydim olur muydu peki? Belki olurdu ama zaten en başında zaman kazanmak için yaptığım bir şeye daha fazla zaman harcamak anlamsız olurdu. O yüzden ön mayanızı mutlaka yapın. Üstelik bu şekilde mayanızın aktifliğinin sağlamasını da yapmış olursunuz.
Nohut mayası ekşi maya gibi sonsuza kadar kullanabileceğiniz bir maya değildir, tek seferlik bir mayadır. Hazırlarsınız, ekmeğinizi yaparsınız ve ekmeği yedikten sonra biter. Saklayayım, ertesi gün kullanayım diyebileceğiniz bir maya da değildir. Hazırladıktan sonra hemen kullanmalısınız.
Son olarak... Evet önümüzdeki günlerde nohut mayası ile yapabileceğiniz tarifler paylaşacağım. Ama ekmek yağma tecrübeniz varsa her zaman kullandığınız maya yerine nohut mayası kullanarak her zaman yaptığınız ekmeklerden yapabilirsiniz. Sadece mayalama sürelerini 2-3 ve hatta belki 4 katına (kış mevsiminde mesela) çıkarmalısınız.
Adım Adım Nohut Mayası Tarifi
Nohut mayası tarifinin adım adım videolu anlatımını Tarif Küpü uygulamasının hikayeler bölümünden görebilirsiniz. Tarif Küpü uygulamasını hala indirmediyseniz Tarif Küpü Uygulaması linkine tıklayarak indirebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1 su bardağı çiğ nohut,
- 3 yemek kaşığı un,
- 2 su bardağı sıcak su,
- Çay kaşığının ucuyla tuz,
- Ön maya için 1 su bardağı un.
Hazırlanışı
- Nohutu rondoya alıp iri taneler kalacak şekilde çekin,
- Nohut parçaları, un ve tuzu derin bir kavanoza alıp sallayarak karıştırın,
- Suyu ekleyip temiz bir tahta kaşıkla karıştırın,
- Üzerine bir bez örtüp sıcak bir yere koyup köpürene kadar (6-16 saat) dinlendirin (soğuk mevsimlerde battaniyeyle sarın),
- Arada çıkarıp karıştırarak sıcaklığını ve kıvamını kontrol edin, sıcaklığını artırmak için veya çok katılaştıysa kıvamını açmak için sıcak su ekleyebilirsiniz,
- Köpüren mayanın köpük kısmını kaşıkla alıp plastik bir süzgeçle süzün,
- Ön maya için elde ettiğiniz 1 su bardağı köpüğe yaklaşık 1 su bardağı (kontrollü olarak ihtiyaç duyduğu kadar) un ekleyip kek hamuru kıvamına gelene kadar karıştırın,
- Üzerini streç filmle örtüp sıcak bir ortamda iki üç katına çıkana kadar bekletin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Nohut Mayası Tarifi ilk olarak 17/04/2020 tarihinde yayınlandı ve 04/11/2020 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- gulay13: videolu nohut mayası tarifinizi bulamadım.bunu bulmama yardımcı olurmusunuz 21 Temmuz 2021 13:16
- Kevserin Mutfağı: Tarif Küpü uygulamasında tarifin içinde yer alan küçük yuvarlağa tıklayarak videolu yapılışını görebilirsin. Tarif Küpü uygulamasını henüz indirmediysen bu linke tıklayarak indirebilirsin; http://tarifkupu.com/ 21 Temmuz 2021 20:15
- ranatnc: Yaptim oldu hamd olsun. cok güzel detaylı anlatımlar Allah r olsun. üstünden köpük alma işlemi dört kez yaptım şaşırdım. Tek hatam tarifi burda bitiyor sanmam😂 yeni gordum ekmek tarifini😬. neyse ki rahmetli babanemden az çok biliyordum bu tarifi ki ekmek olarak yencek kıvamda. ikinci yoğurma işlemini yapmadım😕.27 Kasım 2020 03:25
- Kevserin Mutfağı: Ellerine sağlık😊 27 Kasım 2020 10:59
- engelli genç: merhaba,kavanozun üzerindeki köpük ile 1 bardak un karıştırarak ön mayamı yapıyoruz? yokda kavanozun tamamını süzerek mi ön maya oluşturuyoruz. net olarak açıklarmısınız? 06 Ağustos 2020 03:54
- Kevserin Mutfağı: Sadece köpüğü kullanılıyor. Tarif Küpü uygulamasında adım adım yaşım aşamalarını görebilirsin👍🏻 06 Ağustos 2020 11:26
- seepiler: ilk yaptığımda tuttu. sonra 3.defa deniyorum olmuyor olmuyor. ilk denemenin sonucu fotoğrafta. nerede hata yapıyorum. yardım nolur19 Mayıs 2020 02:48
- seepiler: merhaba bana yardımcı olur musunuz? 3 gecedir nohut mayalıyorum ama köpürmüyor. dediğiniz ölçülerle yoğurt mayalar gibi sarıp sarmalıyorum. 10 -12 saat sonra açtığımda ılık oluyor. sıcak su içine koyuyorum. üstünde baloncuklar hafif oluyor. bu arada üşümesin diye sıcak su hatta kaynamış suyun içinde bekletiyorum. köpük filan kalmıyor. bir diğerinde içine az miktarda aıcak su ekledim karıştırdım olan köpüklerde gitti 27 saat oldu. ben nerede hata yapıyorum . üşütüyormuyum, ısıtıyormuyum. inanın fotolarda köpülkü kavanozlara imrenerek bakıyorum 19 Mayıs 2020 02:44
- Kevserin Mutfağı: İzlemediysen Tarif Küpü hikayelerdeki adım adım yapım aşamasını izleyebilirsin. Çok kontrol edilebilir bir yöntem olmadığı için yapabileceğim başka bir şey yok ne yazık ki. 19 Mayıs 2020 03:04
- Şeniz: Kevser hanım merhaba bende 2 kez denedim ekmeğimi yaptım ama ikisindede ekmeğin tadı çok ekşi oldu malesef yenmedi buda benim bütün hevesimi kırdı😞ekmeği yoğurduktan sonra tepsi mayasının gelmesi için uzun süre beklettim acaba ondan mı tadı ekşi oldu anlayamadım yine aynı olur diye denemeye korkuyorum sizcede fazla beklemekten mi ekşi olmuştur acaba?? 07 Mayıs 2020 23:43
- Kevserin Mutfağı: Çok uzun beklediysen ondan kaynaklanmış olabilir. 07 Mayıs 2020 23:45
- middle: Nasıl yani bu kadar hızlı cevaplama...çok çok teşekkür ederim... 04 Mayıs 2020 09:15
- Kevserin Mutfağı: 🎈 04 Mayıs 2020 10:04
- middle: Anladığım kadarıyla bu maya tek kullanımlık. Ekşi maya gibi beslenerek devam ettirilemiyor. Doğru mu anlamışım. Annem ekşi mayasında nohut olduğunu söylüyor. ve mayalamasının iki saatte tamamlandığını söylüyor. Böyle bişey var mı? Yani iki saat mayalıyor, hamurdan bir parça saklıyor sonra da ekmeği pişiriyor. ??? Teşekkürler şimdiden... 04 Mayıs 2020 02:00
- Kevserin Mutfağı: Bu maya tek kullanımlık evet. Nohuttan ekşi maya da yapılabiliyor. Anneninkisi nohut mayası değil, ekşi maya kısacası, bundan tamamen farklı bir şey. 04 Mayıs 2020 02:06
- Yusuf: Elinize, emeğinize, kaleminize sağlık Bana bursadan gelirdi, nohut mayalı ekmek, şimdi meksikada aklıma düştü nasıl yapsam diye bakınırken, tarifiniz ile karşılaştım, yaptım çok ta lezzetli oldu. Not olarak belirtmek isterim nohut kokmayacaksa nohut mayasının anlamı ne ola tabiki mis gibi kokacak ay 28 Nisan 2020 09:48
- Kevserin Mutfağı: Ellerine sağlık☺️ İstenmeyen koku nohut mayası yapımı sırasında oluşan yoğun ıslanmış nohut kokusu. Yoksa kendine has kokusu elbette olacak☺️ 28 Nisan 2020 12:49
- samime: Acaba Glutensiz herhangi bir unla da yapılabilir mi dersiniz? 25 Nisan 2020 22:24
- Kevserin Mutfağı: Un yerine nohut unu kullanabilirsin. Ama ekmekte birazcık nohut kukusu hissedilir. 25 Nisan 2020 22:31
- Çiğdem: Kevser hanım sorumu tecrübesizliğime verirseniz bir noktayı anlayamadım. Çiğ nohut kullanın yazmışsınız. Paketli kuru nohut mu kastettiğiniz? Öyleyse rondodan geçirmeden önce biraz yumuşaması için suda bekletmek iyi olur mu? 19 Nisan 2020 03:55
- Kevserin Mutfağı: Evet paketli nohut. Hayır iyi olmaz. Kafana yatmadıysa Tarif Küpü uygulamasındaki hikayeler bölümünden adım adım yapım aşamalarını izleyebilirsin. 19 Nisan 2020 12:39
- Gul: Bir yer tam anlamadım 4. Adımda köpüğü alıp plastik bir süzgeç ile süzün diyor Bu ilk aldığımız Köpüğü atıp, geri kalın süzüp tekrar sıcak ortamda mı bekliyoruz? Sonra tekrar köpürünce oluşan köpükleri toplayıp bir bardak olana kadar tekrar mı ediyoruz? 10 Nisan 2020 23:50
- Kevserin Mutfağı: Fotoğrafta görünen kavanozun üst kısmındaki köpüğü (içinde nohut parçaları oluyor göründüğü gibi) süzüp diğer fotoğrafta kasede görünen tanesiz köpüğü elde ediyor ve 5. maddeden devam ediyoruz👍🏻 10 Nisan 2020 23:58
- fb-elifavci-kocapinar: Ben hep bu saatte okuduğum için de olabilir yine anlamadım.🙈çok özür dileri yine. Köpüğü alıp bardağa ayırdık ve un ile karıştırıp biraz daha mayalamaya bıraktık. Ama köpük alınımca kalan şey nasıl oluyor? Yani kavanozda altta çökelti bir nohut mu kalacak onu süzüp ne yapacağız orası bende tam anlaşılmayan yer oldu. Sanırım henüz o noktaya gelmediğimden de olabilir elimde mayalanmış bir nohut olsa belki o an anlayacağım ama şu an hayal edemedim. Umarım sorum da kafa kadar karışık değildir. 11 Nisan 2020 01:04
- Kevserin Mutfağı: Süzme işlemi ön mayadan önce yapılıyor. Maddeleri teker teker bir kez daha oku ve fotoğrafları incele lütfen. Ön maya 5. maddede başlıyor. Öncesindeki tek amacımız içinde nohut taneleri olmayan bir nohut köpüğü elde etmek. Ön mayayı düşünmeden oku ilk 4 maddeyi. 11 Nisan 2020 01:08
- fb-elifavci-kocapinar: Notlarda yazdığınız gibi hiç bir belirti vermeden 10 saat sonra birden kabardı köpük verdi.11 Nisan 2020 13:58
- Kevserin Mutfağı: 🎈🎈🎈 11 Nisan 2020 14:27
- Gul: Benim nohut mayası epey geç köpürdü. Köpüğü aldım süzdüm ön maya için un ile karıştırıp bekletiyorum Sıcak ortam olsun diye fırına koydum 30 derece çok yoğun bir kokusu var normal mi, yoksa Acaba olmadı mı? Şimdi iki katına çıktı ama yoğun kokudan ötürü kullanıp kullanmamak da tereddüt ettim Bir de köpük yapısı ön maya da kalmadı Kek sıvısı kıvamında köpüksüz 12 Nisan 2020 19:46
- Kevserin Mutfağı: Ön mayada köpüksü dokusu kalmaz zaten. Koku konusu çok kişiden kişiye bir şey olduğu için, senin çok kötü bulduğun bir kokunun gerçekten kötü olup olmadığını bilemem. O yüzden yardımcı da olamıyorum. 12 Nisan 2020 20:31
- Gul: Ön mayanın kıvamı iyi gibi gözenekli ama kokusunu hiç sevmedim acaba bu koku nohut mayasında hep böyle mi yoksa yanlış bir adım yaptım diye mi ağır?12 Nisan 2020 20:34
- Kevserin Mutfağı: Biraz önce de söylediğim gibi, senin ağır bulduğun koku çok ağır olmayabilir. Eğer içine sinmiyorsa vazgeçebilirsin. 12 Nisan 2020 20:36
- Gul : Teşekkürler Kevser Kokusu içime sinmeyen bir şeyi yiyemeyeceğimi düşünüyorum daha fazla malzeme harcamamak için üzülerek vazgeçiyorum 🙁 ama ekşi maya tarifini de yapmaktayım 5. gün umarım 🤞 o tutar 12 Nisan 2020 20:47
- Kevserin Mutfağı: 🎈🎈🎈 12 Nisan 2020 20:49
- fb-elifavci-kocapinar: Mayam çalıştı 🥳 ekmekte asla koku yapmadı. Öncelikle bunu belirtmem gerek. Ve mutlaka her deneyecek olan Kevser’in notunu okusun. Çünkü dediği gibi kışın yapmak gerçekten zahmetli. Nohut mayası cidden sıcak seviyor bu tartışılmaz. Yazın mutlaka deneyeceğim tekrar. Biraz stres yaptım olmayacak diye. Altına socak su koydum fırını ısıttım. Soğuyan suyu bir daha ısıtıp koydum felan felan. Yordu ama sabah nefis bir ekmek yedik. Teşekkürler 12 Nisan 2020 23:23
- Kevserin Mutfağı: Afiyet olsun😊 12 Nisan 2020 23:33
- Aslı Özbek: Merhaba, Nohut mayasını yaptım tarifinize adım adım uyarak. Çok güzel olmuştu köpürmüştü,fakat tahta kaşık kullanmama rağmen kavanozdan almaya çalışırken söndü maya. Çok üzüldüm. Ne yapabilirim? 04 Nisan 2020 08:59
- Kevserin Mutfağı: Alırken dikkatli olmalısın, bir miktar sönmesi normal, süzdüğünde de, fotoğraflarda görebilirsin, çok ince köpüklü bir hale gelir. 04 Nisan 2020 11:58
- Zeynep: Nohut mayasini nasil saklayabiliriz? Buzdolabinda ya da serin bir yerde saklasak bozulur mu 1 ya da 2 gün? 01 Nisan 2020 19:25
- Kevserin Mutfağı: Hemen kullanılmalı Zeynepçim. 01 Nisan 2020 19:35
- Zeynep: Nohut kirilmasinin hikmeti nedir? Kiriömadan da olmaz mi suda bekleyince zaten ikiye ayriliyor? 30 Mart 2020 17:44
- Kevserin Mutfağı: Suda bekleyince ikiye ayrılmıyor, bu yüzden kırılmadan olmaz. Nohutun iç yapısıyla dış yapısı farklıdır ve mayalanma sürecinin hızlı ve mayanın güçlü olması için nohutun içindeki dokuya da ihtiyacımız var. 30 Mart 2020 17:48
- fb-halimeonder: Merhaba nohut haşladım suyu bir tarifte kullanılıyordu ama bulamadim neydi acaba o 13 Mart 2020 22:55
- Kevserin Mutfağı: Aquafaba👍🏻 13 Mart 2020 22:55
- kevserrr: Beni yine şevke getiren adaşım 😊 hazır sıcaklar bastırmış iken deneyeyim , detaylıca paylasmissiniz çok teşekkürler👏 03 Ağustos 2019 14:22
- Kevserin Mutfağı: Sonucunu da beklerim:) 03 Ağustos 2019 16:58
- demirdenasli: Manisa da nohut mayası ile simit ve bir de simit ekmeği yaparlar Kevser Hanım, yedikçe içim geçer o kadar severim. Tarifi görünce burnuma kokusu geldi birden. memleket hasreti offff 😑 18 Temmuz 2019 17:16
- Kevserin Mutfağı: Hasreti gidermek için harika bir fırsat çıkmamış mı sence de karşına?🙈 18 Temmuz 2019 17:35
- demirdenasli: aynen 👍Kevser Hanım sizin sayeniz de mutfakta mutlu oluyorum, her geçen gün daha çok sever oldum mutfakta zaman geçirmeyi. temel bilgileri sizden alarak kendi deneyimlerimi de gözlemlemek harika. Aslında siz daha harikasınız 😍 iyi ki varsınız 19 Temmuz 2019 13:31
- Kevserin Mutfağı: Çok teşekkürler🙏🏻🙏🏻 Ama tarifler tek başına hiçbir işe yaramaz, yaptıran kadar yapanda da maharet. Sizlerin de ellerine sağlık💕💕💕 19 Temmuz 2019 13:41
- Meryem: Aydin da cok yaparlar hele bayramlarda.. Nohut mayasi kokusu bayrami hatirlatir bana annemler her arefe yaparlardi. Birde arasina kesikli(bir cesit eksimik) sogan biber domates maydanoz karisimi koyarak pide yapilir. Yurtdisindayim fena canim cekti denesem mi acaba:) ellerinize saglik 18 Temmuz 2019 14:08
- Kevserin Mutfağı: Çok teşekkürler😊 Denersen hasretini giderir umarım😊 18 Temmuz 2019 14:15
- Meryem: Denedim:)07 Ağustos 2019 19:35
- Kevserin Mutfağı: Çok güzel görünüyor Meryemcim, ellerine sağlık. 07 Ağustos 2019 20:05
- fb-halimeonder: Bayılırım nohut mayalı ekmeğe, zor birsey saniyordum ben de, komsumuz yapardi,nasil sevinirdim,artik kendim yapacağım 😊en kısa zamanda 17 Temmuz 2019 18:46
- Kevserin Mutfağı: 💕💕 17 Temmuz 2019 19:52