Nohutlu Bamya Yemeği Tarifi
Bamyaları yazdan dondurucuya koymuş veya konserve yapmış olanlar kışın ortasında yaz bamyasının keyfini çıkarıyor. Bunlardan biri de benim işte. Yazdan hazırladığım gıdalarla yemek yapmak büyük keyif benim için. Özellikle yarı hazırlanmış halde oldukları için yapımının kısa sürüyor olması büyük avantaj. Bamyalar, taze fasulyeler yıkanıp ayıklanmış halde oluyor örneğin. Bunlar için harcayacağın zaman sana kalıyor. Yazın zor geliyor olabilir ama kışın sürdürdüğü sefa paha biçilemez. O yüzden ufak tefek de olsa kışlık bir şeyler hazırlayın yazdan. Ben beceremem deyip kolaya kaçmayın. Birincide beceremezseniz ikincide, onda da beceremezseniz üçüncüde becerirsiniz ve öğrenirsiniz nasıl yapılacağını.
Hayattaki başarısızlıklarını kafaya takmayan insanların mutfaktaki en ufak bir başarısızlıkta kahrolması da enteresan geliyor ayrıca bana. Sanki Fransa'da özel yemek kurslarından mezun olmuş aşçısın da hata yapma şansın yok. Yemek yapmayı yeni yeni öğreniyorsun, elbette ki hata yapacaksın. Hanım kızlarımızda nasıl bir özgüven varsa 30 yaşından sonra mutfağa girip keki kabarmayınca ağlamaya başlıyorlar. İnsanlar boş yere çocuk yaşta mutfakla haşır neşir olmaya başlıyordu çünkü değil mi?
Olaya sonradan dahil oldun diye en baştaki hatalarla dolu kötü tecrübeleri atlayabileceğini düşünmüyordun sanırım. Isıyı ayarlayamadığın için o kek çökecek içi hamur kalacak, kısık ateşin ehemmiyetini öğrenene kadar soğanlar pişmeden yanacak, muhallebin muhakkak topaklanacak, kurabiyelerin kafa yaracak kadar sert olacak, saatlerce uğraştığın konservelerin köpürüp bozulacak, daha neler neler olacak...
Hayata çok realist yaklaşan insanlar bana inanmayabilir belki ama ben bunların özel hiçbir sebebi olduğunu düşünmüyorum. Yani acemiyken bazen her şeyi mükemmel yapsan da o yemek olmaz. Hiçbir sebebi yoktur inanın ki. Bir kere mükemmel olan bir tarif sonraki hiçbir denemenizde aynı sonucu vermeyebilir. Mutfağın, sahibini terbiye etme şeklidir belki de bu. O yüzden ilk başlardaki başarısızlıklar sizi üzüp hırçınlaştırmasın, mutfağa küstürmesin. Ama bu başarısızlıklarla ne kadar erken yaşta tanışırsa insan tahammül seviyesi de o kadar yüksek olur. Yaş ilerledikçe başarısızlığı kabul etmek zorlaşır. O yüzden siz fırsatı kaçırdıysanız bile çocuklarınızı erken yaşta tanıştırın mutfakla.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 500 gr bamya,
- 2 su bardağı haşlanmış nohut (haşlanmış halde 2 su bardağı),
- 1 adet soğan,
- 1 adet büyük boy domates,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 tatlı kaşığı toz biber,
- 14-5 yemek kaşığı sıvı yağ,
- Tuz.
Hazırlanışı
- Soğanı yemeklik doğrayıp kızdırdığınız sıvı yağda kavurun,
- Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
- Toz biberi ekleyip karıştırın,
- Küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip suyunu salana kadar pişirin,
- Sapları ayıklanmış bamyaları ekleyip ezmeden karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte bamyaların rengi değişene kadar kendi halinde pişmeye bırakın,
- Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte bamyalar yumuşayana kadar pişirin,
- Nohutları ve tuzunu ekleyip 5 dk. daha kaynatın ve ateşten alın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Nohutlu Bamya Yemeği Tarifi ilk olarak 10/02/2014 tarihinde yayınlandı ve 02/04/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
15 Aralık 2017 18:17