Ovmaç Çorbası Tarifi
Ovmaç çorbası bugüne kadar denemediğim için beni en çok pişman eden çorbalardan biri oldu. Hem denemeyi hem de paylaşmayı bu kadar geciktirmemin iki sebebi vardı. Birincisi ovmaç çorbasının belki onlarca farklı tarifi var. Basit bir hamur yoğurulup ovularak küçük parçalar haline getirilmesi kısmı sabit olmakla birlike su kısmı büyük değişiklikler gösterebiliyor. Salçalısı var, yoğurtlusu var, sütlüsü var... Hangisini yapana sorsan asıl ovmaç çorbası o. Ben de bir türlü karar veremeyip sürekli erteliyordum.
Tarifi bu kadar geciktirmemin diğer sebebi ise el oyalayıcı olacağını düşünmemdi. İlk denememde hamurun hazırlaması ve pişmesi dahil yirmi dakika sürünce şoka girdim. Yayla çorbasının pişmesi kesinlikle daha uzun sürüyor. Ovmaç çorbasında hamur taze olduğu için birkaç dakika içinde pişiyor. Hız konusunda tarhana çorbasının en büyük rakibi.
Hamurunun çok az malzemesi var. Un, tuz, yumurta ve su. Hamur işlerinde un miktarının her zaman değişebileceğini daha önce defalarca yazmıştım. Şimdi tekrar etmek durumundayım. Zira bu da bir hamur. Ben normalde hamurlarda önce sıvıları karıştırıp ardından unu azar azar eklerim. Ama ovmaç çorbasında hazırlanan hamur bildiğimiz anlamda yekpare bir hamur olmuyor, olmamalı. Yekpareye dönüşmeden tanelenmeli. Bu yüzden unun tamamı en başında eklenip hamur olamadan tanelenmesi sağlanıyor. Kurabiyeler ya da diğer hamur işleri için unun tamamını neden aynı anda boca etmemeniz gerektiğini çok iyi anlatan bir tarif aslında bu.
Un miktarının değişebileceği kısmına dönelim... Yumurtaların boyutları çok büyük değişiklik gösterebileceği için kullanmanız gereken un miktarı da değişecektir. Bu nedenle ilk etapta bir su bardağı un kullanıp ovalama aşamasında yeterli gelmediğini görürseniz bir yemek kaşığı (ya da gerekli olması halinde daha fazla) daha eklemeniz iyi olacaktır.
Yazının başında bahsettiğim farklı ovmaç çorbası çeşitleri arasından başlangıç olarak yoğurtlu versiyonunu seçtim. Şöyle bir gözden geçirdiğimde en sevdiğim çorba çeşidi olduğunu söyleyebilirim. Ama ilerleyen zamanlarda diğer versiyonlarını da mutlaka paylaşacağım. Çünkü gerçekten de muhteşem bir çorba. Herkes ovmaç çorbasıyla tanışmalı ve nesillerden nesillere aktarılarak yaşatılmalı.
Yoğurtlu terbiyesinde yalnızca yoğurt ve sarımsak var. Zira hazırlanan hamurun nişastası çorbayı başlamak ve koyulaştırmak için yeterli oluyor.
Üzeri için ben tereyağında nane ve pul biberi birlikte yakmayı seçtim. Ama tereyağı yerine zeytinyağı kullanabilir ve sadece nane ya da sadece pul biber (veya toz biber) de tercih edebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Videolu Ovmaç Çorbası Tarifi
Malzemeler
- 6 su bardağı sıcak su,
- 5 yemek kaşığı yoğurt,
- 1 diş sarımsak,
- 1 yemek kaşığı tereyağı,
- 1 tatlı kaşığı nane,
- 1 tatlı kaşığı pul biber.
Hamuru için;
- 1 yumurta,
- 1 su bardağı+1 yemek kaşığı un,
- 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında su,
- Tuz.
Hazırlanışı
- Hamur için un ve tuzu bir kaseye alın ve karıştırın,
- Ortasını açıp yumurtası ve suyu ekleyin,
- Önce su ve yumurtasını kendi arasında, sonra unla, ovalayarak karıştırın,
- Çok hamur olmaya başlaması halinde bir yemek kaşığı un daha ekleyip tane tane olarak kadar iki elinizle ovun,
- Suyu bir tencerede az tuz ekleyerek kaynatın,
- Hamuru kaynayan suya ekleyip karıştırın ve karıştırarak suyun üzerinde yüzmeye başlayana kadar pişirin,
- Yoğurt ve ezilmiş sarımsağı ayrı bir kasede çırpın,
- Sıcak çorba suyundan yoğurda kepçe kepçe ekleyip hızlıca çırpın,
- Karışımı çorba tenceresine ekleyip hızlıca karıştırın,
- Sürekli karıştırarak bir taşım daha kaynatın ve altını kapatın,
- Tereyağını bir tavada eritip nane ve biberi ekleyip karıştırın, ateşten alın,
- Sosu çorbaya ekleyip karıştırın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Ovmaç Çorbası Tarifi ilk olarak 21/02/2022 tarihinde yayınlandı ve 23/10/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- Fevziye: Ah annem ve anneannem sağken neden öğrenmedim diye çok hayıflandığım bir tarif daha! Gerçekten de hem tarifi hem ismi varyasyon gösteren bir çorbaymış. Mesela bizde “uğmaç” denirdi ve (aynen belirttiğiniz gibi) evde az malzeme varken yapılıverilen hızlı bir çorbaydı. Sizin tarif nefis görünüyor; çok teşekkürler paylaştığımız için-:) 07 Aralık 2023 09:34
- Kevserin Mutfağı: Ben teşekkür ederim☺️ 08 Aralık 2023 00:10
- dimplyfyz: Merhaba Kevser hanım, curbaya dair övgü dolu sözlerinden sonra deneyeyim dedim fakat hamurum tanelenmedi :(o hamurumu kullanmayip tekrar yaptım fakat o da aynısı oldu:( şimdi 3.sü için cesaret edemiyorum. Açıklamalarınızı da okudum ama nerede yanlış yaptım acaba? 21 Eylül 2023 21:15
- Kevserin Mutfağı: Videosunu izledin mi acaba? İzlemesiysen izlemek neyi farklı yaptığını anlamana yardımcı olacaktır. 22 Eylül 2023 13:02
- Hülya: Yemek mönüm yine sizden oldu Kevser hanım :) Çorbanın içindeki hamur parçaları bende kıymasız mantı bohçaları yiyormuşum hissiyatı uyandırdı ve dedim ki bu çorbayı çok minik kıymalı mantı ile yapsam nasıl olur? Yeni bir çorba öğrettiniz bana teşekkür ederim :) 13 Şubat 2023 12:40
- Kevserin Mutfağı: Ellerine sağlık😊 13 Şubat 2023 13:32
- AysunRamazan: 👍 13 Mart 2022 20:59