Pancarlı Ravioli Tarifi
Sevgililer günü tarifleri deyince insanların aklına genelde pastalar, kurabiyeler ya da tatlılar gelir. Ben bir değişiklik yapıp bu sevgililer günü için bir ana yemek fikri paylaşmak istedim. Pancarla renklendirilmiş kalp şeklinde ravioli.
İçi için peynirli raviolide olduğu gibi yine peynir kullandım. Peynir seçimi tamamen size ait. İstediğiniz peyniri tek başına ya da farklı peynirleri farklı kombinasyonlar şeklinde kullanabilirsiniz. Krem peynir makarna dolgusu olarak çok tercih edilen bir peynir çeşidi değil ama beyaz peynirle karıştığında ortaya muhteşem bir kıvam ve lezzet çıkıyor. Ön yargılarınızı yıkıp bir şans verin derim. Aslında peynir karışımına fesleğen de eklemeyi planlıyordum ama almayı unutmuşum. Kısmet değilmiş demek ki. Neyse ki evde pesto sos vardı da fesleğen lezzetinden mahrum kalmadım. Zira fesleğen benim için peynirli makarna çeşitlerinin olmazsa olmazı.
Ev Yapımı Makarna Yapmak İçin Hangi Un Kullanılır?
Daha önce sadece unla yapılan taze makarna tarifleri vermiştim. Bu sefer de irmikli bir tarif paylaşmak istedim. Makarna yapımında genellikle 00 un ya da bu tarifte olduğu gibi normal un + irmik kullanılır. Bu, makarnanın daha sert olmasını ve piştiğinde daha al dente kalmasını sağlar. İtalyan usulü makarna seviyorsanız bunlara dikkat etmenizde fayda var.
Ancak benim gözlemlediğim kadarıyla al dente kıvam Türk damak zevkine pek uygun değil. Ben de bu Türk damak zevkine sahibim. Eğer daha önce İtalya'da makarna yemediyseniz al dente makarna sevdiğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Ama emin olun Türkiye'deki al dente ile İtalya'daki al dente arasında en az 10 dakika var. Ben İtalya'da ilk makarna yediğimde makarnayı pişirmemişler, suya sokup çıkarmışlar herhalde diye düşünmüştüm. Sadece pişirme süresi değil, makarna da bu kıvamı etkiliyor elbette. Türkiye'deki makarnalar piştiğinde çok daha kısa sürede çok daha yumuşak oluyor. Ben makarnayı İtalyanlara "Ohh nooo" dedirtecek kadar yumuşak seviyorum. İtalya'dan aldığım ve İspanya'daki makarnaları benim sevdiğim yumuşaklığa getirmek için epey uzun süre pişirmem gerekiyor.
Sonuç olarak makarnayı çok sert sevmediğim için imik miktarını da ölçülü kullandım. Kendimi çok iyi tanıdığım için benim için mükemmel kıvamda oldu. Eğer daha sert olmasını isterseniz un miktarını azaltıp irmiği bir su bardağı kullanabilirsiniz.
Bu hamur sadece ravioliye özel değil. Dolgusuz, bolonez soslu makarna ya da mantar soslu makarna ve hatta lazanya gibi tarifler için kullanabileceğiniz düz makarna olarak da kesebilirsiniz. Kesmekten bahsetmişken... Ben sevgililer gününe özel kalp şeklinde ravioli kalıbı kullandım ama şart değil elbette. İstediğiniz şekilde kalıp kullanabilir ya da kalıpsız şekilde kesebilirsiniz. Bunun için peynirli ravioli tarifindeki kesme yöntemini kullanabilirsiniz.
Ravioli Yapmak İçin Kalıp Şart mı?
Kalıp kullandığınızda kalıp dışında epey hamur kalıyor. Bu hamuru da atmıyoruz elbette. Tekrar yoğurup yine ravioli yaparak kullanabilirsiniz. Ama yumurta akı ile karıştığı için daha sert bir hamur oluyor ve açması zorlaşıyor. İkinci sefer açılıp doldurulup kapatılabilir ama ondan da artan hamuru işlemek çok ama çok zor hale gelecektir. Ben bu döngüye girmek istemediğim için İlk ravioli yapımından arta kalan hamuru direkt olarak spagetti şeklinde kesip kurumaya aldım. Hamur miktarı zaten oldukça fazla. Bu malzeme miktarıyla 4 kişiye rahatlıkla yetecek, içi bol dolgulu 37 parça ravioli çıktı. Artan hamurdan kestiğim spagetti ise iki kişilik doyurucu bir öğün olacaktır. Bu malzemeler 6 kişiyi güzelce doyuracaktır. Sevgililer günü için romantizmi bozan bir açıklama olsa da sizi neyin beklediğini bilin diye yazmak durumundayım.
Ev Yapımı Taze Makarna Nasıl Saklanır?
Hazırladığınız dolgusuz makarnaları dondurarak ya da kurutarak 1 yıla kadar saklayabilirsiniz. Ravioli gibi dolgulu makarnaları ise sadece dondurarak üç aya kadar saklayabilirsiniz. Dolgulu makarnaları önce bir tepsiye dizerek birbirlerine yapışmadıklarından emin olarak dondurup ardından kalın buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Videolu Pancarlı Ravioli Tarifi
Malzemeler
- 3 yumurta,
- 1 adet pancar,
- 3,5 su bardağı un,
- 1/2 su bardağı irmik,
- 1 çay kaşığı tuz.
İçi için;
- 200 g beyaz peynir,
- 200 g krem peynir.
Kenarlarını yapıştırmak için;
- 1 yumurta akı.
Servis için;
- Eritilmiş tereyağı,
- Pesto sos,
- Parmesan.
Hazırlanışı
- Pancarı soyup ikiye bölün ve kaynattığınız 1 lt suya koyup yarım yumuşayana kadar haşlayın,
- Sudan aldığınız pancarı rondoda çekin,
- 2,5 su bardağı un, tuz ve irmiği tezgahın üzerinde karıştırın,
- Ortasını çukur yapıp yumurtaları ekleyin ve karıştırın,
- Hamur olmaya başlayınca pancar püresini ekleyip yoğurmaya başlayın,
- Kalan unu da azar azar ekleyip ele yapışmayan, sert kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun,
- Top yapıp üzerini örtün ve 10 dk. dinlendirin,
- Bu sırada iç harcı için beyaz peyniri ezip krem peynirle karıştırın,
- Hamuru üç parçaya bölüp parçalardan birini unladığınız tezgahta yufkadan kalın şekilde açın,
- Hamurun yarısını kalıpla işaretleyin,
- Kalıp işaretlerinin ortalarına birer tatlı kaşığı kadar harç koyun,
- Kenarlarına yumurta akı sürün,
- Hamurun harçsız kısmını harç koyduğunuz kısmın üzerine katlayın,
- Harç koyduğunuz kısımlar kalıbın ortasına kalacak şekilde kalıpla bastırarak kesin,
- Raviolileri unladığınız tepsiye dizin,
- Kalan hamuru da aynı şekilde açıp doldurup kesin,
- Kestiğiniz kalıplardan artan hamur parçalarını bir araya getirip yoğurun,
- Unladığınız tezgahta açın ve spagetti şeklinde kesin,
- Kestiğiniz spagettileri dondurarak veya kurutarak bir yıla kadar saklayabilirsiniz,
- Raviolileri pişirmek için pancarı haşladığınız suya biraz daha su ve tuz ekleyip kaynatın,
- Raviolilere fazla un yapıştıysa bir fırçayla süpürün,
- Raviolileri kaynayan suya yavaşça bırakıp suyun üzerinde yüzmeye başlayan kadar kaynatın ve süzdürerek sudan alın,
- Servis tabağına aldığınız raviolilerin üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin,
- Pesto sos ve parmesan peyniri ile servis edebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Pancarlı Ravioli Tarifi ilk olarak 07/02/2022 tarihinde yayınlandı ve 02/08/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
18 Aralık 2022 16:08