Pankek Tarifi
Amerikalıların meşhur kahvaltısı pankek. Her şeyi olduğu gibi bunu da tatlıyla tüketiyorlar. Üzerine bir peynir süreyim de yiyeyim diyen Amerikalı ne gördüm ne duydum. Hatta muhtemelen böyle bir şey söyleseniz şaşırırlar. Aslına bakarsanız Amerikalıların kökeni olan Avrupa'da da aynı durum söz konusu. Tatlıya çok düşkünler. Ben bir keresinde Fransa'da midem kazındı bir tuzlu bisküvi alayım da bastırsın diye markete girdim inanın 1 tane bile tuzlu bisküvi bulamadım.
Türk mutfağı da tatlı konusunda çok zengin, hatta muhtemelen bu konuda Amerikayı da Avrupayı da sollarız. Ama çok iyi tatlı yapıyoruz diye tuzlularımızı geri plana itmemişiz çok şükür. Tuzlularımızı yer karnımızı doyururuz tatlımızla da cilamızı çekeriz. Kahvaltıda düzeniniz nasıldır bilmem ama ben kahvaltıda da aynı ritüeli uygularım. Önce tuzlular, sonra tatlılar. Öyle arada peynirin, tereyağın üzerine reçel süreyim de yiyeyim gibi bir huyum yoktur. Tatlıya başladıysam eğer benim için kahvaltının sonu yaklaşıyor demektir. Ondan sonra hayatta geri dönüp kalan peyniri, domatesi bitireyim diye ağzımın tadını bozamam. Yemek konusunda her şeye açık olsam da tutucu olduğum bazı noktalar vardır elbet. İşte kahvaltıdaki değişmez kuralım da budur.
Pankekin Krepten Farkı Ne?
Gelelim şimdi pankeke. Bunun krepten farkı nedir derseniz; pankek krepten daha kalın ve daha küçüktür. Akıtma, krep, pankek, kaygana çoğu zaman birbirinin yerine kullanılır aslında. Ama küçük de olsa farkları vardır. Kaygana bunlar arasında bariz olarak en farklı olanıdır. Diğerlerine nazaran daha bol yumurtalı ve daha yağlıdır. Omlete daha yakındır aslına bakılırsa. Akıtma Türk usulü kreptir. Krepten biraz daha kalın ve biraz daha yağlı olur. Krep bu saydıklarım arasında en incesi ve en az yağlı olanıdır. Sadece tavaya yapışmaması için çok az miktarda yağ sürülür tavaya (ben hiç sürmem mesela).
Hangisini tercih edersin derseniz yağla aram olmadığı için kaygana ve akıtmayı es geçip krep ve pankeke yönelirim. Türk mutfağı her zaman başımın tacıdır ama maalesef bazen pek mide dostu olmayabiliyor. Bu tür durumlarda da midemle dost alternatiflere yöneliyorum. Ne kadar şanslıyım ki bu kadar lezzetli bir yiyeceğin bana uygun alternatifleri de var:) Hadi şöyle küçük bir anket yapalım, siz hangisini tercih edersiniz?
Afiyetle kalın...
Videolu Pankek Tarifi
Malzemeler
- 2 yumurta,
- 2 su bardağı süt,
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ,
- 2 tatlı kaşığı kabartma tozu,
- 2 silme çay kaşığı tuz,
- 4 çay kaşığı şeker,
- 3 su bardağı un.
Hazırlanışı
- Yumurtaya tuzu ve şekeri ekleyerek krema kıvamına gelene kadar çırpın,
- Sütü ekleyip iyice karışana kadar çırpın,
- Unu ve kabartma tozunu azar azar ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar çırpmaya devam edin,
- Yapışmaz bir tavayı fırça ile yağlayın ve orta hararetli ateşte ısıtın,
- İstediğiniz miktarda hamuru (pankeklerin olmasını istediğiniz büyüklüğe göre) tavaya yuvarlak şekilde dökün (aynı anda 2-3 tane dökebilirsiniz),
- Üzeri göz göz olduktan sonra spatula yardımıyla ters çevirin,
- Her iki tarafı da piştikten sonra servis tabağına alın,
- Hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayın,
- Bal, reçel veya kakaolu fındık kreması ile servis edin.
Afiyet olsun...
Pankek Tarifi ilk olarak 14/02/2014 tarihinde yayınlandı ve 09/12/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
11 Eylül 2015 18:35
02 Eylül 2015 18:37