Paskalya Çöreği Tarifi
Paskalya çöreği İstanbullu Hristiyanların, özellikle Rumların noel ve paskalya yortusunda yaptıkları tatlı bir ekmektir. Tsoureki adıyla Yunan mutfağında da yer bulur. Paskalya çöreğini diğer hamur işlerinden ayıran şey aroma verici olarak kullanılan mahlep ve damla sakızıdır.
Paskalya çöreği pişerken eve yayılan mahlep ve damla sakızının kokusu insanda çay demleme isteği uyandırır. Çayla birlikte sade şekilde çok lezzetli olsa da bu ikilinin yanına bir de tahin pekmez karışımı eklenince tadına doyum olmuyor.
Paskalya çöreği İspanyol mutfağındaki roscon de reyes gibi dini günlere özel yapılan bir çörek olsa da seveni noel ya da paskalya yortusu dışında da pişirebilirsiniz elbette. Daha da güzeli, hazırladığınız paskalya çöreklerinin birini hemen yiyip diğerini dondurarak saklayabilir ve altı ay içinde istediğiniz zaman çözdürerek yeni pişirmiş gibi yiyebilirsiniz.
Paskalya çöreği yapımında geleneksel olarak yaş maya kullanılır. Ben en iyi kıvam için buna sadık kalmanızı tavsiye ederim. Ama yaş maya almanız kaf dağının ardına yolculuk etmek kadar zorsa Mayalı Hamurun Püf Noktaları yazısında yer alan çevrim yöntemini kullanarak toz maya da kullanabilirsiniz.
Paskalya çöreği yaparken yaşayabileceğiniz en büyük aksilik pişerken birleşim yerlerinin çok açılması ve yırtık yırtık görünmesidir. Kabarırken bu görüntünün az miktarda oluşması normaldir ama fazlası çirkin görünmesine neden olur. Bu görüntüden kurtulmak için hamurun gluten yapısını güçlendirmek gerekir. Bunun için hamuru uzun süre yoğurmalı, dinlendirme sürelerine riayet etmeli ve yine kaf dağının ardına yolculuk etmek kadar zor değilse yüksek proteinli un kullanmalısınız.
Tarifteki malzemelerle iki adet paskalya çöreği elde ediliyor. Yine de boyutları büyük oluyor ve dolayısıyla pişmeleri için aynı kategoride sayılabilecek poğaçaya göre daha fazla zamana ihtiyaçları oluyor. Bu yüzden poğaça gibi hafifçe kızarır kızarmaz fırından almayı düşünmeyin, bırakın iyice kızarana, hatta kahverengiye dönmeye başlayana kadar pişsinler. Fırınınızın ısısının yüksek geldiğini, normalden çabuk kızardıklarını düşünürseniz üzerlerine yağlı kağıt örtüp ısı kaynağıyla direkt temasını keserek pişirmeye devam edin. Fırından aldıktan sonra tepside bekletmek yerine bir ızgara üzerine alıp soğumalarını o şekilde bekleyin. İçlerinin hamur olmaması için dilimlemeden önce ılımalarını bekleyin.
Afiyetle kalın...
Videolu Paskalya Çöreği Tarifi
Malzemeler
- 1/2 su bardağı ılık süt,
- 1/2 su bardağı ılık su,
- 1 yumurta,
- 75 g tereyağı,
- 3/4 su bardağı şeker,
- 25 g yaş maya,
- 1/2 çay kaşığı ezilmiş damla sakızı,
- 1 tatlı kaşığı mahlep,
- 4-4,5 su bardağı un (tercihen yüksek proteinli).
Üzeri için;
- 1 yumurta,
- 1 avuç file badem.
Hazırlanışı
- Su, süt, maya ve şekeri bir kaseye alıp karıştırın,
- Yumurta ve tereyağını ekleyip karıştırın,
- Mahlep ve damla sakızını ekleyip karıştırın,
- Unu azar azar, hamurun kıvamını kontrol ederek ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun,
- Hamuru tezgaha alıp on dakika yoğurun,
- Üzerini örtüp 45 dk.-1 saat dinlendirin,
- Hamuru tekrar yoğurup altı parçaya bölün,
- Üzerlerini örtüp 20 dk. kadar daha dinlendirin,
- Parçaları tezgahın üzerinde teker teker iki elinizle ileri geri hareketlerle bastırarak ortaları kalın, kenarları ince fitiller haline getirin,
- Fitilleri üçerli şekilde saç örgüsü şeklinde örüp kenarlarını altına kıvırın,
- Çörekleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alıp üzerlerini örtün ve 20 dk. dinlendirin,
- Üzerlerine çırpılmış yumurta sürüp file badem serpin,
- 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Paskalya Çöreği Tarifi ilk olarak 31/03/2021 tarihinde yayınlandı ve 25/07/2021 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
24 Mart 2024 17:47
11 Kasım 2022 21:24
07 Mayıs 2021 01:11
05 Mayıs 2021 21:39
01 Mayıs 2021 17:00
17 Nisan 2021 21:35
11 Nisan 2021 01:32
04 Nisan 2021 21:14
04 Nisan 2021 19:25
03 Nisan 2021 16:05
01 Nisan 2021 21:52
06 Nisan 2021 16:51