Patlıcan Balığı Tarifi
Geçtiğimiz günlerde bir Youtube videosu izliyordum. Farklı ülkelerden ve kültürlerden bir çiftin çektiği bir video. Adam dedi ki; iki farklı kültürden iki kişi aynı evde yaşadığında yaşanan en büyük problemlerden biri kahvaltı oluyor. Ben sabahları genelde şunu yemeyi tercih ediyorum, eşimse bunu diye gösterdi ve sonrasında video asıl konusuna dönerek devam etti.
Türkiye gibi her bölgesi farklı kültüre sahip bir ülkede bu tür farklılıklar yaşamak için farklı ülkeden biriyle evlenmeye gerek yok, farklı bölgeden biri yeterli oluyor. Yasin'le yemekler konusunda bu tür farklılıklar hissetmesek de zaman zaman yemeklere verilen isimler konusunda komik şeyler yaşamadık değil. Bir keresinde Yasin çocukluğunda yediği ekmek balığını anlatıyordu örneğin. Ekmek balığı şöyle güzel, ekmek balığı böyle lezzetli, annem bize ne güzel ekmek balığı yapardı vs. Dedim neymiş bu ekmek balığı, anlat da ben de öğreneyim. İşte dedi bayat ekmekleri çırpılmış sütle yumurtaya batırıp kızartıyorsun. Haa dedim yumurtalı ekmek. Yok dedi ekmek balığı. Bu konuda bir süre didiştiğimizi itiraf etmeliyim, ama yıllar içinde yemeklere dair bu tür tartışmaların anlamsızlığını anlayıp tartışmayı bıraktık.
Pek çok yemek pek çok farklı coğrafyada ufak farklar ve farklı isimlerle yüzyıllardır bilinip yapılıyor. Çıkıp da onun ismini yanlış biliyorsunuz, yapılışı da böyle demek kadar anlamsız bir şey yok. Onların yemeği de öyle. En fazla şaşır ve kabul et. Daha fazla tepkiye gerek olan bir durum yok. Yıllardır Yunanlar yoğurdumuzu çaldı, baklavamızı çaldı diye ortalık velveleye veriliyor örneğin. Sadece Yunanistan'da değil Balkanlardan Orta Doğu'ya pek çok bölge ve ülkede yoğurt ve baklavanın farklı çeşitleri bilinip yeniyor. Buna sarma, börek gibi daha pek çok yemek eklenebilir. Biz bu yemekleri yüzlerce yıldır biliyor ve yapıyorsak onlar da öyle. Ne yapalım? Çıkıp siz artık baklava yemeyin mi diyelim? Mümkün değil değil mi? Bence de.
Asıl konumuza dönecek olursak... Türk mutfağında yumurtaya bulanıp kızartılan şeyleri balık diye adlandırmak tek bir tarife özel bir durum değil görünen o ki. Ekmek balığı gibi patlıcan balığı da balık gibi bulama ve kızartma izlemlerinden geçtiği için bu ismi almış sanıyorum ki. Özellikle de balığın çokça tüketildiği Karadeniz mutfağından çıkmış olmasının bu ismi almasında etkisi büyük gibi.
Patlıcan balığı tarifine benzer sayılabilecek bir yemek de Ege bölgesinde var, lalengi. Lalengi tarifinde patlıcanlar mısır ununa değil de karnabahar kızartması tarifindeki gibi bir karışıma bulanarak kızartılıyor. Onun tarifi de ilerleyen zamanlar için sözüm olsun sizlere.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 2 adet patlıcan,
- 1 adet yumurta,
- 1 su bardağı mısır unu,
- Tuz,
- Kızartmak için sıvı yağ.
Hazırlanışı
- Patlıcanları alaca soyup uzun uzun doğrayın ve bir tencereye alın,
- Üzerlerini geçecek kadar su ve tuz ekleyip yumuşayana kadar haşlayın,
- Haşlanan patlıcan dilimlerini süzerek el dayanacak sıcaklığa gelene kadar süzgeçte bekletin,
- Derin bir tabakta yumurtayı az tuz ilavesiyle çırpın ve mısır ununu geniş bir tabağa yayın,
- Küçük bir tavaya 3-4 mm derinliğinde sıvı yağ koyup kızdırın,
- Patlıcanları önce yumurtaya, ardından mısır ununa bulayıp kızgın yağda çevirerek kızartın ve bir süzgece alın,
- Bekletmeden sıcak şekilde sarımsaklı yoğurt eşliğinde servis edin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Patlıcan Balığı Tarifi ilk olarak 07/09/2020 tarihinde yayınlandı ve 06/08/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
26 Ekim 2020 18:56