Pazı Sapı Çorbası Tarifi

Yemek yapmaktan çok sevdiğim bir şey varsa o da atılacak bir şeyi atmak yerine ondan yemek yapmaktır. Ispanak, pazı saplarını değerlendirmek, bayat kekleri yeni bir tatlıya dönüştürmek, sebzelikte tek tek kalmış sebzeleri birleştirip voltranı oluşturmak, avuç içi kadar artan pilavlardan köfteler, çorbalar yapmak... Bunlar çok ayrı bir keyif verir bana.
Sanırım şöyle bir motivasyonum var; doğru dürüst malzemeden herkes yemek yapar ama böyle sınırlı imkanlarla lezzetli bir yemek çıkarmak her yiğidin harcı değildir. Hem kullanılma ihtimali olan bir yiyeceği neden atalım ki değil mi?
Sadece Afrika'da o yemeğe muhtaç olan çocukları değil, birkaç on yıl sonra o attığımız yemeğe muhtaç kalacağımız günleri de düşünmeliyiz. Dünya nüfusu gün geçtikçe artıyor. Bize yiyecek veren doğayı her gün biraz daha yok ediyoruz. Kaynaklarımızı bu hızla harcamaya devam edersek bu dünyada çok fazla vaktimizin kalmadığını tahmin etmek için bilim adamı olmaya gerek yok sanırım. Benim yaptığım tasarrufla mı kurtulacak dünya derse herkes sonumuz belli. Ama ben elimden geleni yapayım da başkası n'aparsa yapsın dersek bir umut var gelecek nesiller için. O yüzden hepimiz atmadan, harcamadan, israf etmeden önce iki değil on kere düşünüp başka yolu var mıdır diye gözden geçirip bu durumlarda kullanabileceğimiz ekonomik tarifler listesi oluşturmalıyız.
Çorbamıza dönecek olursak... Özellikle pazı sarması yaptıktan sonra artan sapları değerlendirmek için iyi bir çözüm. 1 demet pazı yaklaşık 500 g'dır. Pazı sapları ise doğrandığında 1 çorba kasesi kadar gelecektir. Dilerseniz içine başka sebzeler de ekleyebilirsiniz. Havuç kullanmanız şart değil ama kıvamını etkiler. Süt kullanmayabilirsiniz ama tadı olması gerektiği kadar yumuşak olmaz. Süt kullanmadığınız takdirde 1/2 (yarım) su bardağı daha su eklemelisiniz.
Pişme süresi malzemelerinize göre farklılık gösterecektir. Lütfen süre belirtmem konusunda ısrar etmeyin, süre belirtince yemeğin/poğaçanın/kekin başını boş bırakıyorsunuz, yanıyor, sonra bana kızıyorsunuz. Yıllardır söylüyorum, yine söyleyeceğim üşenmeden. Pişen şey kesin pişme süresi verilse bile yalnız bırakılmaz, sık sık kontrol edilir. Bu kontrol sadece tadına bakarak ya da dokunarak yapılmaz. Koklamak, kıvamına, rengine bakmak da bir kontroldür. Kısacası mutfakta bütün duyularınız açık olmalıdır. Tarifi veren kişi Allah değil ki size herhangi bir şeyin garantisini versin. Tariflerde verilen sürelere duyulan bu güvenin kaynağı ne?
Afiyetle kalın...
Videolu Pazı Sapı Çorbası Tarifi
Malzemeler
- 1 demet pazının sapları,
- 1 adet büyük boy havuç,
- 2 yemek kaşığı un,
- 1 su bardağı süt,
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 6 su bardağı oda sıcaklığında su,
- Tuz,
- Karabiber.
Hazırlanışı
- Pazı saplarını minik minik doğrayın,
- Havucu soyup rendeleyin,
- Sıvı yağı kızdırıp pazı sapı ve havucu ekleyin,
- Kısık ateşte kapağı kapalı vaziyette pazı sapları yumuşamaya başlayana kadar karıştırarak kavurun,
- Unu ekleyip sürekli karıştırarak 1-2 dk. kavurun,
- Suyu ekleyip hızlıca karıştırın,
- Kapağını kapatıp kısık ateşte pazı sapları tamamen yumuşayana kadar kaynatın,
- Sütü ekleyip bir taşım daha kaynatın,
- Tuzunu ve karabiberini ekleyip ateşten alın.
Afiyet olsun...
Pazı Sapı Çorbası Tarifi ilk olarak 22/01/2015 tarihinde yayınlandı ve 21/11/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- MelikeNur: Tarif için teşekkürler, nefis oldu. Tarifi vegan hale getirmek için süt yerine dolu dolu iki yk yulafi bir sb su ile blenderdan çekerek yulaf sütü yaptım. Yulaf çorbayı koyulastiracagi için unu da çıkardım tariften. En son bir daha blenderdan geçirdim çorbayı, hafif taneli ama yulaf ile iyice özlești böylece. Süt alternatifi arayan varsa fikir olsun diye paylaşayım dedim. 21 Şubat 2022 19:18
- Kevserin Mutfağı: Ellerine sağlık. Tecrübeni paylaştığın için teşekkürler. 21 Şubat 2022 19:53
- Asli: Israf konusunda dediklerinize kesinlikle katılıyorum. Fakat bir de yemeklerin taze yenilmesinin hatta bir seferlik gibi ..böyle yazılar çok.yani diğer türlü sağlıklı olmadığı konusunda.bu konuda ne düşünüyorsunuz 07 Mayıs 2021 08:42
- Kevserin Mutfağı: Bazı yiyecekler için söz konusu olabilir ama yemekler tekrar ısıtılmaz diye bir genelleme yapılamaz. Artan yemek sağlıklı koşullarda saklanıp günlerce tekrar tekrar ısıtılmadığı sürece ısıtılıp tekrar yenebilir. 07 Mayıs 2021 16:26
- fb-halimeonder: Bu da fotosu...eşimle begendik güzeldi 👍05 Mayıs 2021 00:11
- Kevserin Mutfağı: Afiyet olsun😊 05 Mayıs 2021 00:44
- fb-halimeonder: yine bir malzemeyi değerlendirmek,süper oluyor 👍 bnde israfi hiç sevmem.bu tarz tarifleri o yüzden ayri seviyorum 🥰 04 Mayıs 2021 01:16
- Kevserin Mutfağı: 🎈🎈🎈 04 Mayıs 2021 15:58