Peynirli Pişi Tarifi
Hafta sonu demek bol çeşitli kahvaltılar demek çoğumuz için. İşte bazen o bol çeşitleri bulmakta zorlanıyoruz. Kahvaltıya ne yapsam sorusu bugün ne pişirsem sorusundan daha zor bir soru haline gelebiliyor bazen. Bu çoğunlukla çok bilinen şeyleri unutup yeni lezzetler peşinde koşma derdine düştüğümüz zaman oluyor sanırım.
Halbuki kendimizi bildik bileli evlerimizde çokça pişirilen, adeta çocukluğumuz kokan o kadar güzel kahvaltılıklarımız var ki. Benim için ekşimikli biber, keçi patisi ve akıtma bunların başında geliyor örneğin. Zamanla yapmaya yapmaya yapmayı unutuyorum. Sonra bir gün birden aklıma geliyor ve ne kadar özlediğimi fark ediyorum. Bugün bu yapmayı unuttuğumuz bu nefis kahvaltılıklardan birini hatırlatmak istedim sizlere.
Pişiyi hepiniz biliyorsunuzdur sanırım. Bazı bölgelerde farklı isimlerle bilinir muhakkak ki. Bizim orada kolaç veya lokma denir örneğin. Bugün de nefis bir pişi tarifi paylaşmak istedim, hem de şöyle içi peynir dolgulu olanından.
Hazır yeri gelmişken birkaç püf noktası da vermek istiyorum pişiyle ilgili. Kızartma olduğu için çoğunuz çekiniyor olabilirsiniz. Her ne kadar yağda kızarsa da kuralına uygun yapıldığında birçok sebzeden çok daha az yağ çeker aslında pişi. İç dokusunun göründüğü fotoğrafı incelediğinizde görebilirsiniz. Ne hamurun içinde yağ çekme emaresi var ne de parmaklara yağ bulaşmış.
Hamur Kızartırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hamur kızartırken dikkat etmeniz gereken en temel şey hamuru kızgın yağın içine atmaktır. Pişileri henüz kızmamış yağın içine dizerseniz beklerden gerekenden fazla yağ çekeceklerdir. Fazla yağ çekmemesi için ikinci dikkat etmeniz gereken şey pişiler piştikten sonra kağıt havlu üzerine değil, bir süzgece almaktır pişileri. Kağıt havlu her ne kadar yağı emse de yağlı kağıt havlu pişilerin altında bekledikçe yağ çekmeleri için uygun ortamı yaratacaktır.
Pişilerinizin iyi pişmesi için ısıyı çok iyi ayarlamanız gerekir. Çok harlı ateşte pişirirseniz dışı pişer içi hamur kalır. Çok kısık ateşte pişirirseniz çok yağ çeker ve lastik gibi olur. Tavsiye edeceğim ısı ayarı ocakların orta hararetli gözlerinde en yüksek ile en düşük ısının tam ortasıdır. Pişiler tamamen kızardıktan sonra biraz daha pişmeleri için ocağı en düşük ayara getirip 1-2 dk. daha yakmadan pişirebilirsiniz. Isı ayarıyla duruma göre oynayın yani, sabit kalmak zorunda değil. Çünkü her ne kadar ısı sabit gibi görünse de yağın sıcaklığı gittikçe artacaktır.
Bir de pişi hamurunu yiyebileceğiniz kadar yapın. Kalan pişiler her ne kadar ısıtıldıktan sonra biraz daha iyi olsa da hiçbir zaman o ilk tazeliğini yakalayamazlar.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 3 su bardağı un,
- 1 su bardağı ılık su,
- 1 tatlı kaşığı instant maya,
- 1 tatlı kaşığı şeker,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- Kızartmak için sıvı yağ,
- İçi için 1 dilim beyaz peynir veya aynı miktarda lor peyniri.
Hazırlanışı
- Bir kapta su, şeker ve mayayı karıştırın,
- İçine unu yavaş yavaş ekleyerek elinizle karıştırın,
- Unun yarısında tuzunu ekleyip karıştırın,
- Kalan unu da azar azar, kıvamını kontrol ederek ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun,
- Hamuru toplayıp üzerini örtün ve 30-45 dk (hamur iki katına çıkana kadar) dinlendirin,
- Hamurdan küçük parçalar koparıp avucunuzun içinde bastırın ve ortasına bir parça peynir koyup kapatın ve yuvarlayın,
- Yuvarlakları un serptiğiniz bir bezin üzerine dizin,
- Bu şekilde de 30 dk. kadar dinlendirin,
- Dar ve derin bir sos tenceresinde yağı iyice kızdırın,
- Yuvarlakları hafifçe bastırıp bir miktar yassılaştırın ve tavaya dizin,
- Önlü arkalı kızartın.
Afiyet olsun...
Peynirli Pişi Tarifi ilk olarak 23/05/2020 tarihinde yayınlandı ve 30/03/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
29 Eylül 2024 23:28
24 Mart 2023 08:39
12 Nisan 2020 22:10
27 Mart 2020 13:02
18 Ocak 2020 15:11
08 Eylül 2019 14:11
10 Ağustos 2019 13:29
04 Kasım 2018 18:45
09 Eylül 2018 15:35