Pırtımpırt Tarifi
Pırtımpırt her ne kadar çok lezzetli ve çok yaratıcı bir yemek olsa da dikkat çeken ilk özelliği bunlardan biri değil de ismidir. Pırtımpırt Kayseri'nin Develi ilçesine ait bir yemektir. İsmini asma yapraklarının parçalanması (pırtılması) eyleminden alır. Aslında taze asma yaprağı ile yapılır ama benim gibi tazesini bulamayanlar salamura ile de yapabilir.
Ben kendi imkanlarım çerçevesinde bunun gibi birkaç değişiklik daha yaptım. Örneğin genelde kemikli et kullanılır ama ben kuşbaşı et kullandım. Kemikli et kullanacaksanız 1 kg kadar kullanmanız uygun olacaktır.
Yaptığım bir diğer değişiklik de aşurelik buğday yerine karabuğday kullanmak oldu. Burada aldığım bütün buğdaylar ne yazık ki bayat kokuyor. Bir noktada şansımı zorlamayı bıraktım ve artık buğday almıyorum. Yalnızca Türkiye'ye gittiğim dönem aşure zamanına yakın olursa aşure yapmak için bir paket getiriyorum ve o bitince bir daha almıyorum. Örneğin geçen yıl denk gelmedi ve buradan aşurelik buğday almak yerine glutensiz aşure yapmayı tercih ettim. Bu tarifte de aynı şekilde bayat kokulu buğday yerine karabuğday kullandım.
Karabuğday Kokusu Nasıl Geçer
Türkiye'de karabuğdayı ilk kez deneyenler genellikle kokusundan çok rahatsız olur. Ben daha önce karabuğday pilavı tarifinde de belirttiğim gibi o kokuyu seviyorum ama sevmeyenleri de anlayabiliyorum. Bu rahatsız edici koku yalnızca kavrulmuş karabuğdayda vardır. Kavrulmuş karabuğday piştiğinde daha tane tane kalıyor olsa da bu kokusu bazıları için rahatsız edici olabilir. O yüzden bu kokudan kurtulmanın en kolay yolu çiğ karabuğday kullanmaktır. Eğer elinizde kullanmanız gereken kavrulmuş kara buğday varsa ön haşlama yapıp suyunu süzebilir ve son pişirme aşamasında içine defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Çiğ karabuğday kullandığınız takdirde yemekte kokusu ya da tadı hissedilmeyecektir.
Karabuğdaya gereksiz uzunlukta bir yer ayırdıktan sonra pırtımpırt tarifine geri dönelim. Pırtımpırt özetle etli yaprak sarmasının sarılmamış hali. Eğer sarma seviyor ama uzun uzun sarma işlemiyle uğraşmak istemiyorsanız bu tarif tam size göre cümlesini duymayı beklediğinizi biliyorum ama işin rengi maalesef farklı.
Malzemeler aşağı yukarı aynı olsa da lezzeti sarmadan oldukça farklı. Pırtımpırtın kendine has çok hoş bir lezzeti var. O yüzden pırtımpırtı sarma yapmaya üşendim yemeği olarak görmemeli ve ayrı bir yemek olarak değerlendirmelisiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 500 g kuşbaşı doğranmış dana eti,
- 1 adet soğan,
- 1 diş sarımsak,
- 400 g salamura asma yaprağı (veya 200 g taze asma yaprağı),
- 2 su bardağı haşlanmış nohut,
- 3/4 su bardağı aşurelik buğday veya karabuğday,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı,
- Tuz
- 5 su bardağı sıcak su.
Hazırlanışı
- Salamura yaprakları durulayıp bir kaseye alın ve üzerlerini geçecek kadar su ekleyip bekletin,
- Buğday kullanacaksanız akşamdan ıslatın,
- Ertesi gün düdüklü tencereyi kızdırıp eti ekleyin ve sürekli karıştırarak suyunu salıp çekene kadar kavurun,
- Zeytinyağını ve yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyip soğan yumuşayana kadar kavurun,
- Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
- Suyunu ekleyip karıştırın,
- Kapağını kapatıp etler yumuşayana kadar pişirin,
- Bu sırada buğdayı ayrı bir sos tenceresine alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin ve hafif diri kalacak kadar haşlayın,
- Etler piştikten sonra elinizle rast gele parçaladığınız asma yaprakları, suyunu süzdüğünüz buğday ve nohutu ekleyin,
- Yapraklar ve buğday yumuşayana kadar pişirin,
- Tuzunu ekleyip karıştırın ve ateşten alın (yaprakların tuzu tam çıkmadıysa tuz kullanmayabilirsiniz).
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Pırtımpırt Tarifi ilk olarak 13/05/2024 tarihinde yayınlandı ve 05/05/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- aslii: Merhaba taze yaprağı nasıl kullanabiliriz. 26 Mayıs 2024 15:49
- Kevserin Mutfağı: Aynı şekilde kullanabilirsin. 26 Mayıs 2024 20:46