Revani Tarifi
Oruç tahmin ettiğim kadar sıkıntılı geçmiyor bu yıl. Son saatleri elbette zorluyor ama gün boyunca ayılıp bayılmıyorum. Yalnız canım ilginç ilginç şeyler çekiyor. Sürekli bir aşerme halindeyim. Normalde de öyleyimdir zaten. Gecenin bir yarısı burnuma gelen börek kokuları, kışın ortasında karpuzlu sakız reklamı görüp karpuz istemeler falan. Biraz önce de canım mandalina çekti mesela. Ama şu küçük, ince kabuklu, bol çekirdekli olur ya onlardan işte. Yemesi zordur ama değişik bir kokusu ve aroması vardır onların. Burnuma kokusu geldi resmen. Dün de iftara yakın acayip bamya yiyesim geldi. O durumu atlatamadım hala zaten. Çarşamba günü pazardan alınıp yapılacak o bamya kesin.
İşte efendim ramazanın 1. ya da 2. günüydü canım revani çektiğinde. Öyle aman aman sevdiğim bir tatlı değildir. Hatta daha önce durup dururken aklıma geldiğini bile hatırlamıyorum. Neyse efendim işte sonuç olarak o gün ben eve gider gitmez hemen bir revani çırpıverdim. 2 kişiyle 1 tepsi revaninin bitişi yaklaşık 1 haftayı buldu tabii doğal olarak. Ama neticede benim revani isteğim de bastırıldı.
Bu sayede revani tarifimi sizlerle paylaşmış oldum fena mı oldu ama? Ben küçükken yoğurt tatlısı yapardım buna benzer olarak. Daha doğrusu revaninin irmiksizi gibi bir tatlıydı. Evdeki herkes bayıla bayıla yerdi. Ben de herkes beğendiği için zevkten dört köşe olurdum. Tarifi bir gazeteden kesmiştim sanırım. Sonradan sonraya ezberledim tabii yapa yapa. Tarif falan da kalmadı elimde doğal olarak. Evde sadece Emsan tencere setiyle birlikte gelen bir yemek kitabı vardı (hala da var sanırım). Kuşe kağıda basılmış, kaliteli fotoğrafları olan bir kitaptı. Fotoğraflar o kadar canlı ve güzel görünürdü ki ben ara ara elime alır dakikalarca incelerdim her bir tarif ve fotoğrafı. Tüm bunlar ben ilkokuldayken oluyor bu arada. İlk defa ne zaman yemek yaptım hatırlamıyorum ama ilkokulda etrafımdaki herkesten güzel yapabildiğim tariflerim vardı. Yoğurt tatlısı da o tariflerden biriydi. Annem de sağolsun hiçbir zaman ne işime karıştı ne de sen beceremezsin çekil kenara şeklinde bir tavır gösterdi bana. Aksine kötü yaptığım yemekleri bile överek yüreklendirirlerdi beni.
En sık yaptığım tariflerden biri de kuru üzümlü kekti. Bir gün dedim ki kendi kendime ben bunu yaş üzümle yapsam nasıl olur acaba. Böyle arada ağzına sulu sulu lokmalar gelecek çok lezzetli olacak falan diye düşünüyorum. Hemen çırptım keki attım üzümleri içine, sürdüm fırına. Üzeri güzel güzel kızarınca çıkardım fırından pişmiştir artık diye. Bir dilim kesmeye kalktım ki üzümlerin tamamı kekin dibine çökmüş. Dibi doğru dürüst pişmemiş doğal olarak. Tabii o zamanlar keke koyulacak malzemeleri unlamak falan gibi şeylerden haberim yok. Yemek yapmanın en temel aşamasındayım.
Dibi çiğ kalmış olmasına rağmen o kek son dilimine kadar yenmişti. Belki de o gün biri çıkıp kötü bir şeyler söyleseydi yemek yapma olayı benim hayatımdan sonsuza kadar çıkacaktı. Beni kötü etkilememiş olsa da, sağlam bir travma yaşatmış ki hala unutamamışım. Ama nasıl yaşatmasın. O dönem öyle revaçtayım ki komşular bile misafir geleceği zaman beni çağırıp kek yaptırıyorlar bana. Tam zirvede olunan öyle bir dönemde bu şekil bir başarısızlık kimi olsa sarsardı.
Kimse annesinin karnından profesyonel doğmuyor. Zamanla öğreniliyor her şey. Bu öğrenme sürecinde de başarılı olduğumuz da oluyor başarısızlığın dibine vurduğumuz da. Önemli olan bu başarısızlıkların ayağımızdan tutup bizi olduğumuz yerde saymaya itmemesi.
Revaninin Püf Noktaları
Revani bana göre en basit şerbetli tatlı tariflerinden biridir. O yüzden mutfakla yeni haşır neşir olmaya başlayan biri hangi bayram tatlısının kendisi için en uygunu olduğunu sorsa kesin revani derim. Basit bir kek ve şerbetten ibaret. Hamur açması, çok mu gevrek oldu az mı pişti, şerbet sıcak mıydı yoksa soğuk mu geldi gibi dertleri yok. üzeri kızarıp kürdan temiz çıkarsa içi pişmiştir. Şerbet de kek de ılık olursa ne şerbetini çekmemezlik eder ne de hamur olur. Ama bu demek değildir ki dikkat edilmesi gereken noktaları yok. Elbette var.
Öncelikle bu tarifi yapmaya kesin karar verdiyseniz bu tarifi yapın. Kekini buradan yapayım, şerbeti diğerinde daha az şekerliydi onu kullanayım olmaz. Yaparsanız şerbeti kekine yetmez, fazla gelir, kıvamsız olur... Sonunda canı sıkılan yine siz olursunuz. Tarifte her bir malzemenin her bir ölçünün bir sebebi var, o yüzden ölçülerle de oynamayın. Evet şeker miktarı fazla, ama nihayetinde bu bir şerbetli tatlı. Şerbetli tatlılar şeker bazlı tatlılardır. Şerbetli tatlı yemek istiyorsanız doğasını kabul etmeli ve mükemmel sonucu almak için doğasına uygun şekilde hareket etmelisiniz.
Fırında pişen her türlü hamur işi için yaptığım genel uyarıları da eklemeden geçmeyeyim.
- Fırının önceden ısıtılması gerektiğinin belirtildiği tariflerde fırını önceden muhakkak tam olarak ısıtın.
- Unun tamamını tek seferde birden eklemeyin, azar azar ekleyip çırpın.
- Kürdan testi yapmak için üzerinin kızarmasını bekleyin. Kürdan testi temiz çıktıysa pişmiş demektir. Biraz daha pişsin diye fırında tutarsanız kurur ve şerbetini çekmesi zorlaşır.
- Kek fırından çıktığında sünger gibi yumuşacık olmalı. Şerbeti az kaynatır ve sulu bırakırsanız revani dağılgan kıvamda olur. Çok kaynatır ve çok koyu yaparsanız kek şerbeti çekemez ve ıslanamaz.
- Şerbeti döktükten sonra kek beş dakika içinde şerbeti emer ama bu yemeye hazır olduğu anlamına gelmez. İçerdiği irmiğin şerbetle ıslanıp şişmesini beklemeniz gerekir. Bunun için en az bir gece beklettikten sonra servis etmenizi tavsiye ederim.
Farklı Revani Tarifleri de Var mı?
Farklı bir revani tarifi arıyorsanız, haşhaşlı revani tarifine veya ıspanaklı revani tarifine göz atabilirsiniz.
Revani Buzdolabına Konur mu?
Revaniyi hazırladıktan sonra hemen tüketmeyecekseniz buzdolabında saklayabilirsiniz. Servis etmeden önce oda sıcaklığına gelmesini beklediğiniz takdirde tadında ve kıvamında bir değişiklik olmayacaktır.
Revani Şerbeti Nasıl Dökülür?
Revani ve şerbet ılıdıktan sonra şerbeti revaninin üzerine gezdirebilirsiniz. Kek fırından çıkar çıkmaz veya şerbet kaynar haldeyken dökerseniz revaniniz hamur olur.
Lezzetle kalın...
Videolu Revani Tarifi
Malzemeler
- 3 adet yumurta,
- 1 su bardağı yoğurt,
- 1/2 su bardağı sıvı yağ (sıvı kıvamdaki herhangi bir yağ),
- 1 su bardağı şeker,
- 1 su bardağı irmik,
- 1 su bardağı un,
- 1/2 adet limonun kabuğu (rendelenmiş),
- 1 paket kabartma tozu,
Şerbeti için;
- 3 su bardağı su,
- 3 su bardağı şeker,
- 1/2 limon.
Hazırlanışı
- Yumurtaları şekerle birlikte çırpın,
- Yoğurt ve sıvı yağı ekleyip çırpın,
- Un, irmik, limon kabuğu ve kabartma tozunu ekleyip çırpın,
- Dibini yağladığınız 22*22 cm borcama döküp önceden ısıttığınız 190 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin,
- Şerbet için su ve şekeri bir tencereye alıp limonu da bütün bir şekilde içine atın ve şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın,
- İstediğiniz koyuluğa ulaştığında (yaklaşık 15 dk.) ateşten alın,
- Revani ve şerbet ılınınca şerbeti revaninin üzerine gezdirin,
- Şerbetini çekince çekilmiş ante fıstığı veya hindistan cevizi ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Revani Tarifi ilk olarak 26/07/2023 tarihinde yayınlandı ve 29/12/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- sema: Kevser Hn 22*32 cm borcama bu ölçüler az gelirim acaba Dikdörtgen borcama yani 1,5 Ölçü mu yapsam acaba 30 Haziran 2015 16:45
- Kevserin Mutfağı: 1,5 ölçü daha iyi olur Sema'cım. 30 Haziran 2015 17:01
- meryem uğurlu: Kevser Hanım 22*22* küçük kare borcam bu çok az olmaz mı? 28*28* ölçüsünde yapsak tarif iki katına mı çıkarılmalı? 27 Haziran 2015 17:48
- Kevserin Mutfağı: Tariflerde çok az diye bir şey olmaz Meryem'cim, kişiye göre olur. Bu tarif 9-10 kişilik, daha fazla yapmak istersen miktarını artırabilirsin. 28 cm'lik kalıp için 2 katı ölçü uygundur. 27 Haziran 2015 17:51
- nazlı: Akşam için yapıyorum da,şerbetini ne zaman dökmeliyim?revani şu an fırında..sevgiler 22 Haziran 2015 12:42
- Kevserin Mutfağı: İstediğin zaman dökebilirsin, beklemesinde bir sakınca yok. 22 Haziran 2015 12:51
- Betül: yoğurt yerine süt kullanilir mi kevser abla 18 Haziran 2015 15:58
- Kevserin Mutfağı: Olmaz Betül'cüm ama 1 su bardağı sütün içine yarım limon sıkıp 15-20 dk beklettikten sonra (kıvamı koyulaşacaktır) kullanabilirsin. 18 Haziran 2015 16:03
- Nilay: MEraba Kevser hanım..şerbette limon olayını anlamadım bütün yarım limon mı atıyoruz içine ve ne zaman çıkartılacak kıvam nasıl olacak? 08 Haziran 2015 13:18
- Kevserin Mutfağı: Evet Nilay'cım bütün olarak atılıyor. Şerbeti dökmeden önce çıkarabilirsin. Kıvamı oldukça koyu oluyor. İstersen bir de videosunu izle, daha anlaşılır olacaktır senin için. 08 Haziran 2015 13:48
- Kübra: Kıvamı çok güzeldi ama limon çok ağır basiyordu.Neden acaba ? 27 Mayıs 2015 19:12
- Kevserin Mutfağı: Limonun büyük gelmiş olabilir, sıkarak kullanmış olabilirsin. 27 Mayıs 2015 20:00
- Yasemin: Kevser abla yaptim cok güzel oldu iyi kabardida ama sanki biraz acimsi oldu, neyden kaynaklana bilir? 26 Mayıs 2015 17:15
- Kevserin Mutfağı: Kabartma tozu yerine karbonat kullanmış olabilir misin acaba Yasemin? 26 Mayıs 2015 17:27
- Beceriksiz: Yoğurt koymayı unuttum, nasıl bi sonuç bekliyor beni? Katı olursa serbetini azıcık sulu yapsam kurtarır mıyım? 20 Mayıs 2015 15:41
- Kevserin Mutfağı: Biraz sert olabilir, dediğin gibi şerbetini biraz sulu yapmayı deneyebilirsin. 20 Mayıs 2015 15:43
- mtl: Yoğurt yerine süt olur mu 13 Mayıs 2015 14:56
- Kevserin Mutfağı: Aynı sonucu vermez Meltem'cim. 13 Mayıs 2015 17:13
- hulya: revani sicakmi sogukmu olacak 21 Nisan 2015 16:40
- Kevserin Mutfağı: 7. Maddede yazdığı gibi ikisi de ılık olacak Hülya'cım. 21 Nisan 2015 16:47
- yağmur: İlk kez denediğim nice tariflerinizden biriydi, süper oldu,teşekkürler:)) 12 Nisan 2015 22:35
- Kevserin Mutfağı: Ellerine sağlık Yağmur'cum... 12 Nisan 2015 22:37
- Elmas: Tadında bi sorun yoktu şükür ki :) çok beğenildi teşekkürler :) 11 Nisan 2015 11:44
- Kevserin Mutfağı: Afiyet olsun Elmas'çım.. 11 Nisan 2015 13:07
- Elmas: Lezzetli olduğu için çok beklemez diye düşünüyorum teşekkürler :) 08 Nisan 2015 21:42
- Kevserin Mutfağı: Sorun yok o zaman:) 08 Nisan 2015 21:49
- Elmas: Ah ben şerbete limon atmadımm :( henüz serbetini tam çekmedi. Acaba kötü ve geri dönüşü olmayan bir hata mı yaptım ? onerebileceğiniz birşey var midir yoksa yapacak birşey yok mu:) 08 Nisan 2015 19:09
- Kevserin Mutfağı: Çok önemli değil Elmas'çım, uzun süre bekletmezsen sorun olmaz. Beklediği takdirde şekerlenebilir. 08 Nisan 2015 19:14
- sibel: Kevser hanım tarifleriniz çok güzel ellerinize sağlık revani de sıvıyağ yerine zeytinyağı kullansak nasıl olur 15 Şubat 2015 16:26
- Kevserin Mutfağı: Daha önce herhangi bir kekte kullandıysan ve tadı/kokusu seni rahatsız etmediyse kullanabilirsin Sibel'cim. 15 Şubat 2015 16:33
- jdjfjkffk: ikisi sıcakken mi konulacak yoksa biri soğuk biri sıcakken mi? 04 Şubat 2015 17:18
- Kevserin Mutfağı: 7. Maddede açıkça yazdığı gibi ikisi de ılıkken. 04 Şubat 2015 17:31
- Işıl: Denediğim çoğu tarife yorum yapmamışım yapmak gerek çünkü ben de yorumlara bakıyorum çoğu zaman denedim süper oldu 30 Ocak 2015 18:53
- Kevserin Mutfağı: Ellerine sağlık Işıl. 30 Ocak 2015 18:55
- AYŞEGÜL: kevser hanımcım borcamım varda o kadar büyük değil fırın tepsinde yapsam malzemesi az mı gelır 15 Aralık 2014 17:17
- Kevserin Mutfağı: Kabın çok büyük olmasına gerek yok zaten, fırın tepsisi büyük gelir. 15 Aralık 2014 17:21
- Ayşegül: küçük boy dikdörtgen borcamım yok.onun yerine 28*28 büyük kare borcam kullansam olur mu? 13 Aralık 2014 11:30
- Kevserin Mutfağı: Çok büyük gelir revani ince olur, malzeemeleri 2 katına çıkararak yapabilirsin. 13 Aralık 2014 11:45
- Filiz: Kevser'ciğim, Eşim şambali tatlısı istiyor revani ve şambali aynı tatlı olabilir mi?Fikrin var mı? Sevgilier 08 Aralık 2014 11:55
- Kevserin Mutfağı: Hayır Filiz'cim ikisi birbirinden farklı, şambalinin içinde un yoktur, tamamen irmikten yapılır. 08 Aralık 2014 11:59