Salep Tarifi
Ankara karlar altında...Yine aynı trafik çilesi. Akşam eve 2 saatte gidebildim. Üstelik bizim eve gittiğimiz saatte henüz tam bastırmamıştı kar. Neden kardan kıştan nefret ettiğimi merak eden kalmamıştır sanırım artık. Büyük şehirlerde yaşamak kar, yağmur gibi trafiği etkileyen hava olaylarından nefret etmek için yeterli bir sebep bence. Çünkü bir damla yağmur düşse trafik birbirine giriyor.
Biz küçük, sakin şehirlerde olduğu gibi el değmemiş kar üzerinde yavaş yavaş yürüyerek karın tadını çıkaramıyoruz ki hiç, sevelim. Bizim karımız çamurlu. Karla ilişkimiz yanından üzerimize sıçratmadan geçmeye çalışmaktan ibaret. Gel de sev şimdi bu karı.
Neyse efendim zor ve geçte olsa akşam varabildim eve ve ancak kahvaltılık birşeyler hazırlayabilecek kadar vaktim oldu. Ama yemekten sonra çektiğimiz çile için kendimizi ödüllendirip miss gibi birer fincan salep hazırladım.
Bu marketlerde satılan tek içimlik saleplerden değil. Aktardan aldığım saf salepten yaptım. Fiyatı biraz uçuk olsa da marketlerde satılan, içindeki salep oranı % 0.15 (kontrol edip kendi gözlerinizle görebilirsiniz), gerisi patates nişastası, kıvam arttırıcı, aroma verici, vs. olan salepleri içmektense paraya kıymak ya da hiç içmemek daha iyi bence.
Ne kadar pahalı olabilir ki, alt tarafı toz değil mi bu diyenler için veriyorum cevabı, kg. fiyatı 380 tl. Benim hayatımda aldığım, yediğim/içtiğim en pahalı yiyecek bu. İnsan yaparken ve içerken ister istemez tedirgin oluyor, aman dökülüp ziyan olmasın diye. Ama samimiyetle söylüyorum, o kadar para verdiğim için değil, bugüne kadar içtiğim en lezzetli salepti.
Bu arada yanlış anlaşılmasın eve 1 kg salep falan almadım. 30 tl verip ancak 80 gr kadar alabildim. O da misafire ikramlık falan değil böyle arada kendimizi ödüllendirmelik olur ancak. Bir de kötü bir yan etkisi var saf salebin. O kadar para verip aldıktan sonra artık hiçbir şey pahalı gelmemeya başlıyor. 10 lira mı kilosu, amaan sudan ucuz alalım 3-5 kilo demeye başlıyorsunuz. Aman dikkat:)
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 2,5 su bardağı süt,
- 2,5 tatlı kaşığı şeker,
- 1 silme tatlı kaşığı saf salep,
- 1/2 çay kaşığı tarçın,
- Üzeri için istediğiniz miktarda tarçın.
Hazırlanışı
- Sütü bir çaydanlığa ve sos tenceresine alın,
- İçine salebi ekleyip eriyene kadar çırpın,
- Şekeri ekleyin,
- Ocağa alıp kısık ateşte karıştırarak pişirin,
- Kaynamaya başlayınca tarçını ekleyip ateşten alın,
- Fincanlara alıp tarçınla servis yapın.
Afiyet olsun...
Salep Tarifi ilk olarak 08/01/2013 tarihinde yayınlandı ve 04/10/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
27 Ocak 2024 16:06