Sebzeli Tarhana Çorbası Tarifi
Mutfaklarımızın baş tacı tarhanamıza farklı bir yaklaşım getirdim. İftarda hafif beslenmeye çalıştığımız için her akşam bir çorbamız kesin oluyor. Yemek bazen oluyor bazen olmuyor. O yüzden çorbaları yoğun ve doyurucu yapmaya çalışıyorum. Bundan mütevellit bu tarhana çorbası tarifimde evde bulabildiğim tüm sebzeleri ekledim içine. Oldu mu? Evet süper oldu. Hatta siz sebze çeşidini arttırabilirsiniz bence. Bu tarifle birlikte sima değiştirse de tarhana aslında hep fakir çorbası olarak algılanır. Hatta adını da buradan aldığı söylenir.
Tarhana Çorbasının Tarihçesi
Rivayet bu ya zamanın padişahı bir ramazan günü vezirini de yanına alıp tebdil-i kıyafet ülkesini dolaşmaya başlamış. "Biz dolaşırken hangi kapının önünde ezan okunursa o evde açalım orucumuzu" demiş. Çok fakir bir hanenin önünden geçerken başlamış ezan okunmaya. Bunlar çalmışlar kapıyı davet ettirmişler kendilerini tanrı misafiri olarak. İçeri girmişler ki içerde nefis bir koku var. Oturmuşlar sofraya. Evin hanımı bir tencere çorba getirmiş sofraya sadece. Padişah çorbayı içmiş ve çok beğenmiş. "Nedir bu çorbanın adı" diye sormuş. Kadın "darhane çorbasıdır beyim" diye yanıtlamış. Darhane de zaman içinde ağızdan ağıza dolaşa dolaşa tarhana olmuş.
Gerçekliği her ne kadar tartışılır olsa da çok sevimli bir hikaye bence. Tarhana çorbasının dar hanelerin kurtarıcısı olduğu da su götürmez bir gerçek zaten.
Her yörede farklı yapılıyor
Tarhana konusunda beni düşündüren bir husus var aslında. Hepimizin bildiği gibi geniş bir coğrafyada yaşıyoruz ve yemek kültürümüz bölgeden bölgeye büyük farklılıklar gösteriyor. Her bölgede pişirilen aynı yemekler olsa bile bu sefer de isimleri değişiyor. Ancak tarhana hem istisnasız bütün şehirlerimizde pişiriliyor, hem de adı değişmeden korunmuş. Daha da ilginci tarhananın her bölgede farklı şekilde yapılması ve buna rağmen isminin değiştirilmemiş olması. Nohutlusu, yoğurtlusu, domateslisi, biberlisi, kızılcıklısı, acılısı, kıymalısı, tavuklusu, baharatlısı, kurusu, yaşı... Bunlar benim ilk etapta aklıma gelenler. Kim bilir benim bilmediğim daha kaç çeşidi var. Pişirme yöntemlerindeki çeşitliliğe girmeme hiç gerek yok zaten. İşte sebzeli tarhana çorbası da bu çeşitliliğin arasına benim eklediğim küçük bir yorum.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 4 yemek kaşığı toz tarhana,
- 1 adet küçük boy soğan,
- 1 adet küçük boy patates,
- 1 adet küçük boy havuç,
- 1 adet yeşil biber,
- 1 adet kırmızı biber,
- 1 adet domates,
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 4 su bardağı oda sıcaklığında su,
- Tarhanayı ıslatmak için 1 çay bardağı su,
- 1 tatlı kaşığı toz biber,
- 1 avuç kıyılmış maydanoz,
- Tuz.
Hazırlanışı
- Bir kasede tarhanayı 1 çay bardağı su ile ıslatın,
- Soğanı ve biberleri minik minik doğrayın,
- Patatesi ve domatesi tavla zarı büyüklüğünde doğrayın,
- Yağı kızdırın ve soğan, biber, havuç ve patatesleri ekleyip kısık ateşte kavurmaya başlayın,
- Sebzeler yumuşayınca doğradığınız domatesi ekleyip domates erimeye başlayana kadar kavurun,
- Toz biberi ekleyip karıştırın,
- Suyu ve tarhanayı ekleyin,
- Kıvamını bulana kadar sürekli karıştırarak pişirin (gerek görürseniz ekstra sıcak su ekleyebilirsiniz),
- Tuzunu ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
Afiyet olsun...
Sebzeli Tarhana Çorbası Tarifi ilk olarak 11/08/2011 tarihinde yayınlandı ve 05/04/2020 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
03 Mayıs 2021 22:20
27 Aralık 2016 00:25
24 Temmuz 2016 00:40