Şeftalili Kırıntı Dilimleri Tarifi
En sevdiğim tatlılardan biri hafif ekşi meyveli tart ve benzeri tariflerdir. Tereyağ kokusu ile de birleşince o ekşi meyve benim için baş döndürücü bir hal alır. Bu kadar sevdiğim için her mevsim mevsimine uygun farklı meyvelerle, farklı biçimlerde sık sık pişiririm.
Bu sefer tart hamuru yerine crumble hamuru kullanıp dikdörtgen tepside pişirdim ve kare dilimler halinde servis ettim. Tadına bakan herkes çok sevdi. Hamuru yoğrulmadığı için tart hamuruna göre biraz daha kolay bir hamur. Vişneli turta tarifi gibi tariflerdeki açılan turta/tart hamuru zor bir hamurdur çünkü, toplanması ve şekil verilmesi her tecrübe seviyesine göre değildir. Ama bu tarifte hamuru toparlama gibi bir derdimiz olmadığı için yapımı çok ama çok kolay.
Hamuru yaparken dikkat etmeniz gereken şey sıcaktan uzak tutmanız. Örneğin fırınınız bir süre çalışıp mutfağı ısıttıysa o ortam çok uygun değildir. Ya da elleriniz sıcaksa hamura başlamadan önce bir bardak soğuk suyu iki elinizin arasına alıp ellerinizi soğutmanız daha iyi olacaktır. Hamurdaki amacımız tereyağı erimeden unla karışıp kırıntılar oluşturmak. Her türlü ısı kaynağı tereyağın erime sürecini hızlandıracağı için hamuru olabildiğince soğuk bir ortamda, olabildiğince soğuk malzemelerle hazırlamak gerekiyor.
Hamur fırına girdikten sonra tereyağı eriyip yayılmadan pişmeye başlamalı, bu yüzden fırının önceden tam olarak ısıtılmış olması çok önemli. Bir diğer önemli nokta ise şeftalilerin pişme miktarı. Şeftaliler çok sulu kalırsa hamuru ıslatıp altının hamurlaşmasına neden olur. Suyu çok fazla çektirilirse de hamurun içinde şeftali tadı az hissedilir ve hamur tadı baskın olur. O yüzden pişirme miktarını iyi ayarlamanız gerekiyor. Pişirme süresi vermem mümkün değil. Çünkü bu sizin şeftalilerinizin sululuk oranından, kullandığınız tavanın tabanının kalınlığına kadar birçok sebebe bağlı olarak değişecektir. Şeftaliler pişip suyu koyu reçel kıvamına gelene kadar pişirebilirsiniz. Suyu azalsın ama tamamen bitmesin yani.
Göz var izan var deyimi aklınızdan çıkmasın hiç mutfaktayken. Tarifte belirli bir süre verilmiş olsa dahi bu tarifi veren kişinin içinde bulunduğu ortam ve kullandığı malzemelere göre ayarlanmış bir süredir. Sizin de aynı süreyi kullanmanız gerektiği anlamına gelmez. Tarifte keki 45 dakika pişirin yazıyor diye kek gözünüzün önünde yanarken pişirmeye devam etmeyin mesela. Tarife değil gözünüze güvenin. Ya da bir kek tarifinde 4 su bardağı yağ yazıyor diye 4 su bardağı yağı bodoslama eklemeyin keke. Tarifler insan eliyle yazılıyor sonuçta insanın olduğu her yerde hata ihtimali vardır. Tarif yanlış yazılmış olabilir, siz bir yerden kopya çıkarırken yanlış geçirmiş olabilirsiniz. Tarife değil aklınıza güvenin.
Afiyetle kalın...
Videolu Şeftalili Kırıntı Dilimleri Tarifi
Malzemeler
Hamuru için;
- 4 su bardağı un,
- 200 g küp küp kesildikten sonra dondurulmuş tereyağı,
- 1 su bardağı şeker,
- 1 yumurta.
Şeftalili harç için;
- 5 adet orta boy şeftali,
- 1/2 su bardağı şeker,
- 1/2 çay kaşığı tarçın.
Hazırlanışı
- Şeftalileri soyup küp küp doğrayın,
- Geniş bir tavaya alıp üzerlerine şekeri ve tarçını gezdirin,
- Harlı ateşte sürekli karıştırarak suyunu epey çekip kalan suyu da koyulaşana kadar pişirin,
- Ateşten alıp soğumaya bırakın,
- Hamur için tereyağı, yumurta ve şekeri derin bir kaseye alıp karıştırın,
- Unu yavaş yavaş ekleyip iki elinizin arasında ovuşturarak ekmek kırıntısı kıvamına gelene kadar ufalayın (kesinlikle yoğurmayın),
- 20x26 cm ölçülerinde bir fırın kabının dibini ve kenarlarını yağlı kağıt ile kaplayın,
- Hamurun 2/3'lük kısmını tepsinin dibine yayın ve ezmeden hafifçe bastırın,
- Şeftalili harcı üzerine yayın,
- Kalan hamuru da şeftalilerin üzerine serpin,
- 190 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin,
- Cam ve porselen kaplar ısıyı metallere göre geç ileteceği için bunlardan kullanıyorsanız üzeri altından erken kızarabilir. Bu durumda üzerine yağlı kağıt örtüp altı kızarana kadar pişirmeye devam edin,
- Soğuduktan sonra dilimleyerek servis edin.
Afiyetle kalın...
Şeftalili Kırıntı Dilimleri Tarifi ilk olarak 10/08/2022 tarihinde yayınlandı ve 01/06/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
27 Temmuz 2024 22:53
11 Ocak 2023 22:24