Şeftalili Üzüm Kompostosu Tarifi
Sıcaklarla başa çıkma çözümlerine dondurma tarifinden sonra bir de komposto tarifiyle katkıda bulunmak istiyorum. İçine buz ekleyerek servis yapabileceğiniz son derece ferahlatıcı bir içecek. Ama benim en çok hoşuma giden şey rengi oldu. Uğraşsam bu kadar güzel bir renk tutturamazdım heralde:) Tarçının ve şeftali kabuklarının katkılarıyla oluştuğunu tahmin ediyorum.
Tarçının böyle güzel bir renk ve hoş bir aroma vermesi dışında bir de sağlık açısından sayısız faydaları var vücudumuz için. Mesela;
- Zengin kalsiyum,magnesyum,lif ve demir kaynağıdır,
- Son yıllarda yapılan çalısmalarda kan şekerini düşürücü etkisi saptanmıştır, (özellikle 2.tip diabet hastalarında)
- LDL kolestrolü düşürür,(günde yarım çay kaşığı alınması halinde)
- Koli bakterilerinin vücuda yayılmasını önler,
- Soğukalgınlığı, grip ve nezleye iyi gelir,(bal veya limonla alındıgında)
- Mide rahatsızlıklarına iyi gelir,hazımı kolaylaştırır,kusmayı önleyici bir etkiye sahiptir,
- Eklem yangısı (arthritis)ağrılarına iyi gelir,(yarım çay kaşığı tarçını bir yemek kaşığı balla karıştırarak her sabah kahvaltından önce veridiğinde bir hafta içinde ağrılarda önemli bir azalma,bir ay içinde de ağrısız yürüme)
- Tarçının koklamak hafızayı canlandırıcı bir etki yapar,
- Yiyeceklere eklendiği zaman,yiyeceklerin bozulmasını ve bakterilerinin büyümesini önleyen doğal bir gıda koruyucusudur,
- Adet öncesi gerginliklere iyi gelir,
- Yüksek karbonhidratlı bir yiyeceği tarçınla tatlandırdığımız zaman kandaki şeker seviyesini etkileyerek düşmesini sağlar. Araştırmalar 300 gr. sütlaça 6 gr. kadar tarçın eklendiğinde kandaki şekeri seviyesindeki yükselişin önemli ölçüde azaldığını tespit etmişlerdir.
Yani neymiş: Tarçını ekleyebildiğimiz her yemek, tatlı, hamur işi, içecek vs.'ye ekliyormuşuz. Ben sütlü tatlıların üzerinde çok severim tarçını, ama soğuk bir içecekte ilk defa kullandım. Çok memnun kaldığımı belirtmeden geçemeyeceğim.
Geçen hafta aldığımız üzümler ekşi çıkınca yenmeyip dolap beklemeye başlamışlardı. Onları bu azaptan kurtarmak elbette bana kaldı yine. Çok fazla bir seçeneğim yoktu zaten. Çekirdekli oldukları için tatlılarda kullan(a)mazdım. (üzümleri çekirdekleri ile birlikte yiyemediğim için tatlıyı tüketirken her lokmada ağzımdan çekirdek ayıklayacaktım ve o tatlı benim için işkenceye dönüşecekti)
Aklıma birden eşimin bir meyvenin ya da sebzenin yenmeyen kısımlarını atarken söylediği bir söz geldi: "bu, kesin bir şeye iyi geliyordur." Hemen artık en yakın arkadaşım gibi gördüğüm Google'a sordum üzüm çekirdeği ne işe yarar diye. Bakın ne buldum:
Daha önceki yazılarımdan birinde Fransızların çok yağlı yemekleri olduğundan ve bu kadar yağlı şey yemelerine rağmen nasıl zıpçık gibi kalabildiklerini merak ettiğimden bahsetmiştim. Düzenli takip edenler hatırlayacaklardır. İşte ben tek bir "search" ile 2 soruma birden cevap bulmuş oldum. Cümleyi aynen kopyalamak istiyorum buraya.
"Fransızların, yüksek doymuş yağla beslenmelerine rağmen, kalp-damar hastalıklarına daha az yakalanmalarının sebebi son yıllarda araştırma konusu olmuştur. Bir çok bilim adamı OPC’nin önemli rol oynadığı fikrinde birleşmiştir. OPC, üzüm, üzüm çekirdeği ve şarapta bulunur."
Adamlar her fırsatta şarap içiyorlar. Böylece kolesterolün kanda birikmesini engellemiş oluyorlar. Kalp ve damarlar sağlıklı olunca rahat rahat sporlarını yapıyorlar ve dolayısıyla kilo almıyorlar. Böylece bir araştırma dosyasını daha burada kapatmış oldum:)
Üzüm çekirdeğine geri dönecek olursak, yine okuduğum yazıda diyor ki; "Üzümü yerken, ara ara çekirdeklerini de çiğnemek çok faydalıdır. Üzüm çekirdeği dişlerinizin arasında ezilirken içerdiği OPC-kompleksi de açığa çıkacaktır. Bu, OPC-kompleksinin öylesine güçlü antioksidan özelliği vardır ki, bu güne kadar araştırılmış ve incelenmiş hiçbir meyvede ve çekirdiklerinde bu özellikte ve güçte antioksidan yoktur."
Oldu olacak bir de şeftalinin faydalarını yazayım bari;
-
Ağız kokusunu giderir,
-
Böbrek taşlarını eritir,
-
Bağırsak kurtlarını öldürür,
-
Kanı zehirlerden temizler,
-
Gut hastalığına karşı etkilidir,
-
İdrar söktürür,
-
Hazmı kolaylaştırır,
-
Safra kesesi için faydalıdır.
Yani işin özü şu sayın okuyucularım, meğer ben gençlik iksirini bulmuşum da haberim yokmuş. Şimdi de iksirin tarifine bakalım isterseniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 2 çorba kasesi taze yeşil üzüm tanesi,
- 2 adet şeftali,
- 1,5 lt su,
- 1/2 su bardağı şeker,
- 1 çubuk tarçın.
Hazırlanışı
- Üzüm tanelerini ve doğradığınız şeftalileri bir tencereye alıp üzerine 1,5 lt souğuk suyu ekleyin,
- Ateşe alıp 20 dk kadar pişirin,
- Çubuk tarçını ekleyip 3-5 dk daha kaynattıktan sonra tarçını çıkarın,
- Şekerini ekleyin ve karıştırarak erittikten sonra 10 dk daha kaynatıp altını kapatın,
- Ilındıktan sonra buzdolabına alıp soğutun ve soğuk servis yapın.
Afiyet olsun...
Şeftalili Üzüm Kompostosu Tarifi ilk olarak 22/07/2011 tarihinde yayınlandı ve 01/06/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- Esra: Merhaba şeker yerine alternatif ne kullanabiliriz? 30 Ağustos 2021 17:03
- Kevserin Mutfağı: Bal kullanabilirsin ama rengi, kokusu ve tadı epey değişecektir. 30 Ağustos 2021 20:18