Şehriyeli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi
Madem havalar soğumaya başladı, sofralarda çorbalar daha sık yer bulmalı değil mi? Özellikle baklagil içerikli çorbalar ihmal edilmemeli. Baklagiller içerdiği folik asit sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Evde biri hastalandığında tüm yük biz kadınların üzerine kaldığından kış boyunca "aman kimse hastalanmasın" diye çırpınır dururuz. Hastalıklara karşı en güzel önlem vitamin haplarından çok, doğru beslenmektir. Bunun için de araştırmaya geliştirmeye gerek yok zaten. Doğanın dengesine ayak uydurun yeter. Doğa bizim kışın baklagil, pırasa, karnabahar, brokoli, elma, portakal, madalina, limon, vs tüketmemiz gerektiğini açık yüreklilikle söylüyor. Eğer çilek tüketmemiz gerekiyor olsaydı çilek kış mevsiminde yetişirdi. Mevsim meyvesi, sebzesi ne varsa alın koyun sofranıza, bu kadar basit.
Biliyorum kış sebzeleri biraz "sıkıcı". Daha doğrusu kış sebzeleriyle yapılabilecek yemek biraz sınırlı. Kış da öyle göründüğü kadar kısa değil, geçmek bilmiyor. İtiraf edelim ki kışın sonlarına doğru yine mi ıspanak demeye başlıyoruz ne kadar sevsek de. Ama aralara et, balık, tavuk yemekleri, baklagiller, vs. sıkıştırılarak, arada yazdan hazırlananlar kullanılarak vs. düzenli olarak tüketmek mümkün kış sebzelerini.
Yazın ihtiyaç duymuyorum böyle bir düzene ama kışın haftalık olarak bir gün et, bir gün balık, bir gün baklagil, vs. olacak şekilde haftalık bir denge üzerinde ilerletmeye çalışıyorum akşam yemeklerini ben örneğin. Eti bir sefer et olarak pişirirsen diğerinde köfteli bir şeyler yapıyorum. Bir sefer kuru fasulye yaptıysam diğerinde nohut yemeği değil de içinde nohut da olan bir yemek yapmaya çalışıyorum. Karnabahar ve brokoliyi bir arada değil farklı günlerde ayrı öğünler olarak planlıyorum 2 şansımı tek günde tüketmemek için. Öyleydi böyleydi derken kış bitiyor. Hiç hastalanmıyor muyuz? Mümkün değil elbette. Her şeyden korunsan da salgın hastalıklara yenik düşüyorsun bir noktada. Ama kışla ilgili tek problem nezle-grip değil zaten. Az güneş görmekten kaynaklanan bir uyuşukluk, bezginlik, yorgunluk da baş gösteriyor. Sağlıklı beslenmek en çok da bununla başa çıkmakta işe yarıyor aslında.
Bu kız lafa daldı tarifi unuttu yine:) Tarifte ben tel şehriye kullanıyorum ama dilerseniz arpa şehriye de kullanabilirsiniz. Mercimeğin pişme süresi yaşına, boyutuna, cinsine vs. göre her zaman değişir. Asıl dikkat etmeniz gereken şey mercimeklerin tam olarak pişmesine kalan sürenin şehriyenin pişme süresiyle eşit olması. Yine standart hatırlatmama geliyor konu kısacası; yemeği pişirirken tarife değil pişirdiğiniz şeye bakın:)
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1 su bardağı yeşil mercimek,
- 1/2 su bardağı şehriye (arpa veya tel şehriye kullanabilirsiniz),
- 1 adet soğan,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 adet domates,
- 2 adet yeşil biber,
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber,
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 5 su bardağı oda sıcaklığında su,
- Tuz.
Hazırlanışı
- Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda kavurun,
- Minik doğranmış biberleri ekleyip yumuşayana kadar kavurun,
- Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
- Toz biberi ekleyip karıştırın,
- Küp küp doğranmış domatesi ekleyip kavurun,
- Yıkayıp suyunu süzdüğünüz yeşil mercimeği ekleyip karıştırın,
- Suyunu ekleyip kapağını kapatın ve kaynamaya başladıktan sonra orta hararetli ateşte hafif diri kalacak kadar pişirin,
- Şehriyeyi ekleyip mercimekler ve şehriyeler yumuşayana kadar kaynatmaya devam edin,
- Tuzunu ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
Afiyet olsun...
Şehriyeli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi ilk olarak 22/10/2015 tarihinde yayınlandı ve 03/01/2021 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
03 Eylül 2017 15:26