Şekerpare Tarifi
Şekerpare benim için şerbetli tatlılar arasında çok özel bir yere sahiptir. Şerbetli tatlı severler genelde baklava çatısı altında toplansa da ben şekerpareciyimdir. Pek çok şekerpare çeşidi vardır. Bu tarifte olduğu gibi üzeri yumurtalısı, üzeri yumurtasız ve fındıklı, üzeri yumurtalı ve fındıklı... Hepsini sevsem de favorim bu şekilde üzeri yumurtalı ve fındıksız olanıdır.
Herkesin her tarifte bir favorisi vardır muhakkak. Baklava sevenler de her baklavayı sevmez mesela. Kimisi el açması baklava, kimi fıstıklı baklava, kimi hazır yufkalı baklava ve bir süredir kimisi de soğuk baklava sever. Herkesin baklavasına kimsenin karışamayacağı gibi herkesin şekerparesine de kimse karışamaz ve kimisi de fındıklı şekerpare sever.
Ama bugün konumuz üzeri yumurtalı, hatta yerken de hafif bir yumurta tadı gelen, çatalı batırdığınızda fışık, şıvık, vışk gibi sesler çıkaran, şerbeti çatala bulaşırken hamuru tane tane dağılan kıvamdaki bu muazzam şekerpare.
Şekerparenin kurabiyelerinin hazırlanması oldukça kolay, standart bir kurabiye gibi. Özen isteyen kısmı şerbetlenmesi. Diğer şerbetli tatlılara göre daha sert kıvamlı olduğu için şerbetini çekmesi bir revani kadar kolay olmuyor. Hem özen hem de vakit istiyor. Kurabiyelerin şerbetini tam kıvamında çekebilmesi için öncelikle kurabiyelerin çok kurumamış olması gerekiyor. İnsanların mutfaktaki en büyük korkularından biri pişirdikleri şeyin çiğ kalması olduğu için genelde yiyecekler gereğinden fazla pişer. Diğer tariflerde en fazla yanmaya yüz tutmuş yemek yersiniz ama şekerpareyi fazla pişirip kurutursanız şerbetini çekmez, kurabiye gibi kalır. Bu durumda da şekerpare yapmakla uğraşmanız anlamsız olur. Kurabiyelerin boyutu küçük olduğu için pembeleşmeleri pişmeleri için yeterli olur, çok koyu kıvama gelmelerine gerek yoktur.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer şey de kurabiyelerin ve şerbetin sıcaklığı. Şerbet ilk sıcağının çıkmış, şekerparelerin de tepsiye elinizle dokunabileceğiniz ama hala sıcaklığı hissedilecek ılıklıkta olması gerekir. Kurabiyeleri şerbetledikten sonra sıcaklıklarını korumak için üzerlerine bir tepsi kapatmayı unutmayın. Kurabiyeler şerbeti çektikçe üst kısımları dışarıda ve kuru kalır. Üst kısımlarının da iyice şerbetlenmeleri için altları 30-45 dk. kadar şerbette bekledikten sonra, soğumadan, kurabiyeleri alt üst ederek üst kısımlarının da şerbetlenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer oda sıcaklığı çok düşükse ve kurabiyeler kısa sürede soğursa şerbeti çekmeleri zorlaşır. Bu durumda şekerpareleri üzerindeki tepsiyle birlikte 10-120 derecede ısıtılmış fırına koyup tamamen ısındıklarına kanaat getirdikten sonra ısıyı sıfırlayıp fırında bekletebilirsiniz.
Eğer şerbeti çok koyu yaparsanız kurabiyelerin şerbeti çekmesi zorlaşacaktır. Şerbeti çok yoğun kıvamda yapmamaya özen gösterin. Eğer şerbetin tamamı çekilmiş olmasına rağmen kurabiyeler hala yumuşamadıysa ekstra şerbet yapıp sıcakken özerlerine gezdirebilirsiniz. Aynı şey bütün şerbetli tatlılar için geçerlidir. Kuru kalan tatlıların üzerine sonradan şerbet gezdirmenizde bir sakınca yoktur. Sıcakken gezdirilen şerbeti sonradan da olsa çekerler.
Afiyetle kalın...
Videolu Şekerpare Tarifi
Malzemeler
- 200 g oda sıcaklığında tereyağı,
- 3/4 su bardağı irmik,
- 1/2 su bardağı pudra şekeri,
- 2 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak),
- 2 yemek kaşığı yoğurt,
- 1 yemek kaşığı sirke,
- 3,5-4 su bardağı un,
- 1 çay kaşığı karbonat,
- 1 paket vanilya.
Şerbeti için;
- 4 su bardağı toz şeker,
- 4,5 su bardağı su,
- 1 dilim limon (suyu sıkılmayacak).
Hazırlanışı
- Derin bir kapta yoğurt, sirke ve karbonatı karıştırın ve 1 dk bekleyin,
- Tereyağı, 1 yumurta, 1 yumurta akı, pudra şekeri, vanilya ve irmiği ekleyip hepsini güzelce karıştırın,
- Azar azar unu ekleyerek yoğurmaya başlayın,
- Oyun hamuru kıvamı alana kadar un ekleyerek yoğurun,
- Hamurdan cevizden küçük parçalar koparıp ince uzun şekil verip üzerinden hafifçe bastırın,
- Üzerlerine kenara ayırdığınız yumurta sarısını sürün,
- Çatalla fazla bastırmadan çizik atın,
- 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin,
- Şerbet için su, şeker ve limonu tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştırın,
- Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte kendi halinde 10-15 dk kaynatıp altını kapatın,
- 2 dk ilk sıcağının çıkmasını bekleyip sıcağa yakın ılık şekerparelerin üzerine dökün ve üzerine bir tepsi kapatın,
- Şekerparelerin alt tarafı şerbeti çektikten sonra ters çevirip yine tepsiyi üstüne kapatın ve soğuyana kadar (benim tavsiyem 1 gece) bekleyin,
- Şerbeti iyice çektikten sonra üzerlerine çekilmiş antep fıstığı serperek servis yapın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Şekerpare Tarifi ilk olarak 01/05/2022 tarihinde yayınlandı ve 25/03/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
19 Kasım 2020 17:15
12 Mayıs 2020 21:55
08 Mayıs 2020 01:19