Siyez Unlu Poğaça Tarifi
Siyez unlu poğaça tarifini yazıp hazırlayalı birkaç yıl oldu. Ben yayınladığımı zannediyordum. Meğer araya kaynamış ve unutmuşum. Siyez ununun eski popülaritesi kalmadı sanırım ama bir şeyin modası geçse de vazgeçmeden kullanmaya devam eden bir kitlesi muhakkak kalıyor. Bu tarifi de gerçek siyez unu severlere ithaf ediyorum.
Siyez unu kullanım şekli açısından siyez buğdayından yapılmaktan ziyade tam buğday unu olma özelliğiyle öne çıkar. Tam buğday unlarında gluten miktarı oran olarak daha düşük olduğu için yoğurulması ve şekil verilmesi beyaz un gibi kolay değildir. Deyim yerindeyse hamur yoğurulmaktan ziyade malzemeler bir arada tutulmaya çalışılır. Hamur işinin türü veya kullandığınız tarif bu durumu değiştirmez.
Daha açık ifade etmem gerekirse ekşi mayalı tam buğday unlu ekmek de yapsanız, tam buğday unlu kek de yapsanız, tam buğday unlu kurabiye ya da tam buğday unlu poğaça da yapsanız ve bu yiyeceklerin tarifini X sitesinden de alsanız, Y sitesinden de alsanız hamurun kıvamı beyaz unlu ekmek ya da diğer beyaz unlu hamur işi tarifleri gibi olmaz. İlk defa tam buğday unu kullanan pek çok kişi yanlış bir şey yaptığını düşünür ya da suçu tarifte arar. Ama suç ne yapan kişide ne de tariftedir. Yalnızca olması gereken budur.
Siyez unlu poğaçada da aynı şeyi yaşayacağınızı baştan söylememde fayda var. Bağlayıcı bir malzeme olan yumurta içerdiği için toparlaması tam buğday unlu ekmek kadar zor olmasa da yine de klasik bir poğaça kadar kolay şekil almaz. Tarifi denemeden önce buna hazırlıklı olun.
Poğaçalarınız için istediğiniz iç harcını kullanabilirsiniz. Tarifteki gibi peynirli yapacaksanız peynirin pişerken eriyip akmaması ve soğuduktan sonra donup taş gibi olmaması için yağlı beyaz peynir ve kaşar peyniri kullanmaktan kaçınmanızı tavsiye ederim. Poğaça ve börekler için en uygun peynir lor peyniri, yağsız beyaz peynir veya ekşimik olacaktır.
İç harç olarak farklı malzemeler kullanmak isterseniz kendi iç harç tarifinizi kullanabileceğiniz gibi patatesli yapmak isterseniz patatesli poğaça tarifindeki iç harç tarifini, kıymalı yapmak isterseniz kıymalı börek tarifindeki iç harç tarifini kullanabilirsiniz.
Poğaçanızın en iyi kıvamda olması için dinlendirme sürelerine uymanız önemli. Kıvamdan bahsetmişken yukarıdaki hatırlatmaya benzer bir hatırlatma daha yapmam gerektiğini düşündüm. Siyez unlu poğaçanın hamuru gibi pişmiş halindeki kıvamı da klasik beyaz unlu poğaçalardan farklı, daha tıkız kıvamda olacaktır. Yine kendinizde ya da tarifte suç aramayın. Olması gereken bu.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 100 g tereyağı,
- 3/4 su bardağı süt,
- 2 yumurta (birinin sarısı üzeri için),
- 1 paket instant maya,
- 2 tatlı kaşığı şeker,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 3,5 su bardağı siyez unu,
İçi için;
- 1 su bardağı ekşimik, lor veya ezilmiş beyaz peynir,
- 1 avuç kıyılmış maydanoz.
Üzeri için;
- 1 yumurta sarısı,
- Susam, mavi haşhaş tohumu.
Hazırlanışı
- Tereyağını eritin,
- İçine sütü ekleyip karıştırın,
- Karışım ılınınca şeker ve mayayı ekleyip karıştırın,
- Yumurtaları ekleyip karıştırın,
- Unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın,
- Tuzunu ekleyip yoğurmaya devam edin,
- Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğurun,
- Üzerini örtüp 45 dk-1 saat kadar kabarmasını bekleyin,
- Peynir ve maydanozu karıştırın,
- Hamuru tekrar yoğurup küçük toplar koparıp elinizle açın,
- Ortasına peynirli karışımdan koyup kapatın ve yuvarlayın,
- Poğaçaları yağlı kağıt serilmiş geniş bir fırın tepsisine dizin,
- 30 dk daha dinlendirin,
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam/mavi haşhaş tohumu serpin,
- 180 derecede önceden ısıtılmış fırına verip üzerleri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Siyez Unlu Poğaça Tarifi ilk olarak 02/10/2023 tarihinde yayınlandı ve 04/01/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- özlemben: Malzemelerde 2 yumurta yazıyor, tarifte sadece üstüne sürülüyor. 04 Ocak 2024 17:07
- Kevserin Mutfağı: Mayadan sonra ekleniyor. 05 Ocak 2024 13:46