Soya Soslu İstiridye Mantarı Tarifi
Yıllardır alternatifsiz bir şekilde piyasaya sürülen kültür mantarına bir rakip çıktı son dönemlerde. İstiridye mantarı denen yaprağa benzer bir şekli olan, lezzet açısından kültür mantarını sollayacak bir mantar. Muhtemelen bu da doğal ortamında yetişmiyor ama bu kültür mantarından daha lezzetli ve daha temiz olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Yıllarca kültür mantarlarının alt tarafındaki boşluklarda çeşitli canlıların yaşıyor olabileceği paranoyasıyla yaşamış ben ve benim gibiler için bulunmaz nimet.
Ben ilk kez birkaç ay önce arkadaşımın doğum gününde tanışmış ve tadını çok sevmiştim. Nedir nerede satılır diye sorup soruşturdum hemen. Denk geldiğim bir gün aldım hemen. Nasıl pişirsem acaba derken soya sosunun mantara ne kadar yakıştığını hatırladım ve mantarın pişebileceği en basit haliyle pişirdim. Birkaç malzeme ilavesiyle sadece soteledim. Enfes oldular.
Babam ağzına mantar koymaz ama mantar toplamayı çok sever. Mantar mevsimi geldiğinde çuval çuval toplayıp çevresindekilere dağıtır. Ama böyle kültür mantarı veya istiridye mantarı değil. Bildiğiniz kırlarda kendiliğinden yetişen organik mantarlardan. Her yerde de olmaz onlar. Kuytu köşelerde yetişir. Yerini iyi bilmek lazım gelir yani. Tabi bir de zehirlisinden ayır edebilmek lazım. Bu yüzden mantar avcılığı diye bir meslek vardır. Babam bunu meslek olarak yapmasa da bu konuda iyidir. Eve kocaman kocaman mantarlar getirir.
Bizim oralarda yetişen mantarların yumuşak siyah kısımları bol olduğu için lezzetinden bir şey kaybetmese de yemeği yapıldığında kararır. Bu yüzden en iyi pişirme yöntemi mantarı ters çevirip siyah kısımlara az tuz serpip sobanın üzerinde kendi halinde pişmeye bırakmaktır. Mantar bir süre sonra suyunu salar ve çanak kısmı suyla dolar. Ama o sırada bir koku verir ki tarifi mümkün değil. O saldığı su öyle lezzetlidir ki kokusunu tarif edemeyen bir insandan o lezzeti tarif etmesini hiç beklemeyin.
Bu anlattıklarımla vermeye çalıştığım iki ana fikir var. Birincisi istiridye mantarı her ne kadar kültür mantarından lezzetli olsa da, organik mantarın yerini tutamaz hiçbir zaman. İkincisi malzemeniz lezzetliyse iyi yemek yapmak için muhteşem tariflere, baharatlara ya da soslara falan ihtiyacınız yoktur, bazen bir tutam tuz bile yeterli olabilir.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 400 g istiridye mantarı,
- 2 yemek kaşığı soya sosu,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ,
- 1 diş sarımsak,
- 2 yemek kaşığı çam fıstığı,
- 1 avuç ince kıyılmış maydanoz,
- 1 tatlı kaşığı susam.
Hazırlanışı
- Mantarları yıkayıp kurulayın ve ince ince kıyın,
- Bir tavada zeytinyağını kızdırıp ince doğradığınız sarımsağı ekleyin ve karıştırın,
- Mantarları da ekleyip harlı ateşte sürekli karıştırarak suyunu çekene kadar soteleyin,
- Çam fıstığı ve soya sosunu ekleyip yine karıştırarak 1-2 dk. daha pişirin,
- Maydanoz ve susamı ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
Afiyet olsun...
Soya Soslu İstiridye Mantarı Tarifi ilk olarak 08/01/2012 tarihinde yayınlandı ve 05/10/2020 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
27 Aralık 2020 14:11
03 Ekim 2016 13:46