Sucuklu Kuru Fasulye Tarifi
Kuru fasulye pişirmenin birçok farklı yöntemi vardır. Kimi, hatta çoğu denebilir, önce fasulyeleri haşlayıp suyunu süzer, kimisi soğanla birlikte kaynatıp piştikten sonra yağını kavurup ekler. Bu yöntemlerle yapılan kuru fasulye bana çiğ kokuyor. Ben standart salçalı yemek mantığıyla önce soğanı ve salçasını kavurup ardından fasulyeyi ekleyerek pişiriyorum. Belki damak alışkanlığı, belki de gerçekten böyle bilmiyorum ama çok çok lezzetli oluyor. Fasulyeler pişerken nişastasını da güzelce salıp suyunu koyulaştırıyor ve suyu helmeli oluyor, fasulyeler duru suyun içinde yüzmüyor.
Bildiğiniz gibi fasulyeleri akşamdan ıslatma gibi bir ritüel vardır. Birçok kişi bunu neden yaptığını bilmeden öyle oluyor, öyle duydu diye yapar. Fasulyeler suyun içinde bekleyip yumuşaması ve daha kısa sürede pişmesi için akşamdan ıslatılır. Yani aslında ıslatmadan da yapabilirsiniz. Sadece pişme süresi uzar. Örneklemek gerekirse; fasulyeleri akşamdan ıslatarak düdüklü tencerede 30 dakikada pişirdiğiniz yemeği fasulyeleri ıslatmadan 45 dakikada pişirebilirsiniz.
Fasulye kolay pişen bir yemek değildir, hatta en uzun sürede pişen yemeklerden biridir. Düdüklü tencerede, tencerenize ve fasulyelerinize göre değişmekle birlikte 20-60 dakikada pişer. Bu süre normal tencerede 2,5-3 saate kadar çıkabilir. O yüzden ben hiç beceremiyorum fasulye pişirmeyi diye düşünmeyin, sadece gerekli sürede pişirmiyorsunuzdur. Biraz sabırlı olun.
Normal tencerede pişirirken kısık ateşte, kapağını mümkün olduğunca az açarak pişirin. Kapağı her açtığınızda yemeğin ısısı azalacak ve aynı ısıya tekrar ulaşması zaman alacak ve süre kaybı yaşanacaktır. Yüksek ateş fasulyeyi daha kısa sürede pişirmez, yalnızca suyunun daha kısa sürede buharlaşmasına neden olur. Suyu azaldıkça siz tekrar su eklersiniz, yine ısı kaybı yaşanır ve yine süre uzar. Yüksek ateş pişme süresini uzatır dolaylı olarak kısacası. Tencerenin kapağını açıp açmamaya gelen koku ve sesleri dinleyerek karar verin. Yemeğin yeterli suyu varsa daha hızlı kaynar ve fıkır fıkır bir ses gelir. Suyu azaldıkça kaynama hızı yavaşlar ve sesi toklaşır, fokur fokur bir ses gelir. İlk etapta kokusu sadece yakında hissedilirken, pişmeye başladıkça tüm eve yayılır. Daha önce kuru fasulye yediyseniz pişmiş fasulyenin nasıl koktuğunu da biliyor olmalısınız zaten. Yemeğinizin suyu azaldıysa ve fasulyeler henüz pişmediyse kaynar su ekleyip pişirmeye devam edin. Düdüklü tencerede pişirdiniz ve suyu fazla olduysa kapağı açık şekilde yüksek ısıda kaynatıp istediğiniz kıvama gelene kadar suyunu buharlaştırın.
Pişme süresi en çok aldığım sorulardan biri. Buna her zaman verdiğim yanıt aynıdır. Kullandığınız malzemeye göre değişir pişme süresi. Benim düdüklü tenceremde yaklaşık 35-40 dakikada pişiyor örneğin. Ben bu kadar sürede pişirin diyerek sizin fasulyelerinizin lapa olmasına ya da çiğ kalmasına neden olmayı, buna bağlı olarak da bela ve küfür dinlemeyi göze alamıyorum kusura bakmayın:/
Düdüklü tencerenizi uzun süredir kullanıyorsanız neyin ne kadar sürede piştiğini yaptığınız hatalarla doğrularla öğrenmiş olmalısınız zaten. Yok eğer tencereniz yeniyse, kutusundan açık anlatımı olan, tablolarla desteklenen bir adet kullanma kılavuzu çıkar. Hangi yiyeceği ortalama kaç dakikada pişirdiği yazar bu kılavuzlarda. Ben kutudan parça artırdım diyerek çöpe atmayın o kılavuzu, açın okuyun. Gerekirse o pişme süresi tablosunu kesip buzdolabının üzerine asın, gözünüzün önünde olsun sürekli.
Tekrar yemeğe dönmek istiyorum farklı bir konuyla ilgili olarak... Sucuğun eklenme zamanı. Sucuğu ilk etapta soğanın ardından kavurarak da yapmanız mümkün, bu da bir yöntemdir. Ama bana göre bu yöntemle sucuk o kadar fazla pişiyor ki sucuk lezzeti kalmıyor fasulyeler piştiğinde. Lastik gibi, yavan bir şey oluyor. Evet lezzetini fasulyenin suyuna bıraktığı da doğru. Bu durumda tercih tamamen size kalıyor. Sucuğun lezzetini sucukta mı, yoksa yemekte mi hissetmek istiyorsunuz tercihinizi buna göre yapmalısınız.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 2 su bardağı kuru fasulye,
- 1 adet soğan,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 1 tatlı kaşığı toz biber,
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
- Dilediğiniz miktarda sucuk,
- Tuz,
- 4 su bardağı sıcak su.
Hazırlanışı
- Fasulyeleri akşamdan iyice yıkayıp sıcak suyla ıslayın,
- Ertesi gün soğanı yemeklik doğrayın,
- Düdüklü tencerede veya normal tencerede sıvı yağı kızdırın,
- Soğanları ekleyip yumuşayana kadar kavurun,
- Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
- Toz biberi ekleyip karıştırın,
- Suyunu süzdüğünüz fasulyeleri ekleyin ve karıştırın,
- Suyunu ve tuzunu ekleyip karıştırın,
- Fasulyeler yumuşayana kadar pişirin (normal tencerede pişiriyorsanız pişerken gerekiyorsa sıcak su ekleyin),
- Tuzunu ekleyip karıştırın,
- Sucukları ayrı bir tavada yağını salana kadar altlı üstlü kızartıp yağını süzdürerek fasulyeye ekleyin ve karıştırın.
Afiyet olsun...
Sucuklu Kuru Fasulye Tarifi ilk olarak 24/11/2015 tarihinde yayınlandı ve 31/01/2020 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
22 Aralık 2020 21:07
20 Ekim 2020 13:57
10 Aralık 2019 20:27
31 Ekim 2019 17:03
01 Temmuz 2019 23:34