Tavuk Döner Tarifi
Tavuk döner tarifim daha önce paylaştığım et döner tarifimin aynısı aslında. Pek çok kişi zaten et yerine tavuk kullanarak bu değişimi kendiliğinden yaptığı için bugüne kadar tavuk döner tarifi paylaşma konusunda aceleci davranmamıştım ama son günlerde çok sorulmaya başlanınca artık tavuk dönerin de ayrı bir tarifi olması gerektiğine karar verdim.
Daha önce denemiş olanlar et döner tarifinin ne kadar iyi sonuç verdiğini çok iyi biliyordur zaten. En azından ben bugüne kadar deneyip de beğenmeyen birini görmedim. Tavuk döner de aynı sonucu veriyor.
Tavuk Göğüs Yerine Tavuk But Kullanabilir miyim?
Tarifle ilgili en çok sorulacak sorunun bu olduğunu tahmin ediyorum. O yüzden en başından ayrıntılı şekilde cevaplayayım. Tavuk döner yapmak için tavuğun istediğiniz kısmını kullanabilirsiniz ama doğal olarak alacağınız sonuç da değişecektir. Pek çok kişi tavuk göğüs etini kuru bulduğu için tavuk göğüs tavsiye edilen tariflerde tavuk buy kullanma eğilimindedir. Aslına bakarsanız bu (kısmen) yanlış bilinen yaygın şeylerden biridir. Tavuk göğüs eti tavuğun en az çalışan kası olduğu için en yumuşak yeridir. Bu yüzden sote ve kavurma teknikleri kullanılarak yapılan pişirmelerde eğer uygun süre pişirilirse piştiğinde en yumuşak olan yeri de göğüs etidir. Haşlamada durum farklıdır ama bugün konumuz kavurma.
Tavuk göğüs eti yumuşak bir et olduğu için aynı zamanda en kısa sürede pişen etlerden biridir. Ancak ne yazık ki pek çok kişi pek çok yiyecekte olduğu gibi yanmaya doğru yol almadığı sürece piştiğine ikna olmaz. O kadar uzun süre pişirilen tavuk göğüs eti de doğal olarak tüm suyunu kaybederek kurur. Yani tavuk göğüs eti kuru bir et değildir, yanlış pişirme şeklinden dolayı pişerken kurur.
Öte yandan yağlı olduğu için daha yumuşak olduğu düşünülen tavuk but ise soteleme ve kavurma teknikleri kullanılarak pişirildiğinde sert olur. Ancak tavuk etinde yağ dokusu dana etinde olduğu gibi kasların arasına dengeli şekilde dağılmış değildir. Yağ dokusu kas dokularının çevresine parça parça toplanır, bu da etin yumuşak olmasına bir katkı sağlamaz. Aksine butta (kafeste yetiştirilen tavuklarda bile) kas dokusu güçlü olduğu için yumuşaması için suda uzun süre pişmesi gerekir. Bu yüzden tavuk haşlama ya da fırında patatesli tavuk but gibi suda pişen yemekler için but daha uygunken tavada tavuk şiş ya da tavuk kalamar gibi susuz pişirme yöntemi kullanılan yemekler için tavuk göğüs daha uygundur.
Lafı çok uzattığımın farkındayım ama yeri gelmişken sadece bu tarif için bütün tavuk yemeklerinde tavuğun neresini kullanacağınıza karar veremediğiniz her durumda işinize yarayacak bu genel bilgiyi paylaşmak istedim. Tarifle ilgili kısma dönecek olursak, tavuk döner yapmak için tavuğun istediğiniz kısmını kullanabilirsiniz ama aldığınız sonuç değişecektir. En iyi sonucu almak isterseniz tarife sadık kalmanızı ve eti gereğinden fazla pişirmemenizi tavsiye ederim.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1 kg iri parçalar halinde tavuk göğüs eti,
- 1 adet küçük boy soğan,
- 1 tatlı kaşığı yoğurt,
- 1 tatlı kaşığı domates salçası,
- 1 yemek kaşığı sirke (herhangi bir çeşit),
- 1 çay kaşığı kekik,
- Tuz,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ,
- 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı.
Hazırlanışı
- Soğanı rendeleyin,
- İçine yoğurt, salça, sirke, kekik, tuz ve zeytinyağını ekleyip karıştırın,
- İçine tavuk parçalarını ekleyip bütün parçalar sosa bulanana kadar karıştırın,
- Parçaları büyük bir parça streç filmin üzerine alıp kalın bir şerit halinde sarın,
- Dondurucuya kaldırıp 5-6 saat dinlendirin,
- Tavuğu dondurucudan çıkarıp büyük ve keskin bir bıçakla incecik kıyın,
- Geniş bir tavada tereyağını eritip tavuk dilimlerini tavaya alın ve harlı ateşte sürekli karıştırarak suyunu salıp çekene ve hafifçe kızarana kadar kavurun.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Tavuk Döner Tarifi ilk olarak 05/10/2021 tarihinde yayınlandı ve 08/07/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
07 Haziran 2024 18:08
25 Mayıs 2024 13:44
30 Mayıs 2023 11:49
09 Nisan 2023 12:35