Tavuk Salam Tarifi
Tavuk salam tarifi uzun süredir denenecekler listemde duran tariflerden biriydi. Tavuk salamla ilgili bazı çekincelerim olduğu için bu bekleme süresi normalden fazla uzadı. Tavuk salam ortaokul-lise yıllarımda en çok yediğim şeydi. O dönemden sonraysa sanırım hiç yemedim. Bir insanın hayatı boyunca yiyebileceği maksimum tavuk salamı birkaç yıl içinde yiyip o defteri kapattım. O yüzden şu an hem uzun süredir yemediğim hem de son zamanlarda salamların tadı nasıl bilmediğim için gereken cesareti bir türlü toparlayamıyordum. En son korkunun ecele faydası yok deyip bir yerden başladım.
Jelatin Kullanmadan Yapılabilir mi?
Bu tarifle ilgili pek çok kişi gibi benim de en çok merak ettiğim şey jelatin kullanmadan yapılıp yapılamayacağıydı. Jelatin yerine tavuğun soğuyunca jöleleşen kendi suyunu kullanabileceğimi düşünüyordum. O yüzden ilk denememi de bu şekilde yaptım. Fena olmadı. Ayakta kalabilen bir kıvamda oldu ama salam olabilecek kadar katı olmadı. Bana göre kabul edilebilir bir kıvamda değildi. Ama bana başka bir yol açtı, başka bir konuda fikir verdi. Bir seçenek de nişasta kullanmaktı ama onu da çatlamaya neden olacağı için eledim. O yüzden vakit kaybetmeden jelatinli versiyonlara geçtim.
Jelatini denemeden önce çok jölemsi bir kıvam verir mi diye endişelenmiştim ama öyle olmadı. Tahmin ettiğimden daha iyi bir kıvamda oldu. Ama tarifle ilgili tek problem kıvam değildi. Kıvamdan daha büyük problem lezzetti. Tavuk suyuyla ve sadece tavuk haşlanırken eklenen lezzet vericilerle elde edilen tek tat haşlanmış tavuk tadı oldu. Hal böyle olunca da insan ister istemez "Madem haşlanmış tavuk tadı alacağım niye bu kadar uğraşıyorum. Tavuğu haşlar yerim." diye düşünüyor. Tam bir hazır salam tadı elde edemeyeceğimi zaten biliyordum ama haşlanmış tavuk tadından farklı bir tat olması gerektiğine de emindim. Bunun için öncelikle tavuk aromasını yoğunlaştıran tavuk suyunu çıkardım. Sonra da sirkenin koku bastıran, şekerinse tat yumuşatan özelliklerinden faydalandım. Sonuç olarak sucuk kadar bire bir bir lezzet olmasa da çok güzel bir ev yapımı salam elde ettim. Tavuk tadı hala hissediliyor, ki bu iyi bir şey, ama rahatsız edici şekilde yoğun ve baskın değil.
Salamın tek bir eksisi var, o da pişirmenin mümkün olmaması. Zaten pişmiş malzemelerden yapıldığı için yenmesi için pişirilmesine gerek yok. Ama ola ki salamlı omlet ya da kahvaltılık kaşarlı salam yapmak isterseniz ev yapımı tavuk salam bu tarifler için uygun değil. Jelatin ısıtıldığında eridiği için salam da ısıtıldığında eriyor ne yazık ki. Bu yüzden ev yapımı tavuk salam tarifi yalnızca soğuk sandviçler için uygun. Abraham Lincoln'ün meşhur bir lafı vardır; "2 şey halkın önünde yapılmaz çünkü yapıldığında mide bulandırır. Birincisi sosis ikincisi politikadır.'' Buradaki sosisin yerine salamı koymak da yanlış olmaz sanırım. Hazır salamlarda durum buyken evde içinde ne olduğunu bildiğiniz, halkın önünde de yapabileceğiniz bir salam için çok da kötü bir eksi yön değil bana göre.
Afiyetle kalın...
Videolu Tavuk Salam Tarifi
Malzemeler
- 5 adet tavuk but,
- 1/4 soğan,
- 4-5 defne yaprağı,
- 1 tatlı kaşığı tane karabiber,
- 1 dilim haşlanmış pancar,
- 2 yemek kaşığı herhangi bir çeşit sirke,
- 1 tatlı kaşığı şeker,
- Tuz,
- 1 tatlı kaşığı toz jelatin veya agar agar,
- 3/4 su bardağı su,
- İsteğe bağlı çekilmiş antep fıstığı,
- Tavuğu haşlamak için ekstra su.
Hazırlanışı
- Kalıp olarak kullanmak için 500 ml'lik bir pet şişeyi daralmaya başlayan kısmından kesin,
- Tavuk butları yıkayıp düdüklü tencereye alın,
- Üzerlerini geçecek kadar su ilave edin,
- Soğan, defne yaprakları, tane karabiber ve tuzunu ekleyip kapağını kapatın ve etler kemiklerden ayrılana kadar pişirin,
- Tavukları sudan alıp etlerini ayırın,
- Ayrı bir kapta 3/4 su bardağı suya jelatini ekleyip eritin,
- Tavuk eti, jelatinli su, pancar, sirke ve şekeri bir rondo veya dikey blendera alıp sıvılaşana kadar çekin,
- Sade yapmak isterseniz pet şişeye dökün,
- Antep fıstıklı yapmak isterseniz antep fıstığı ekleyip karıştırın ve hazırladığınız pet şişeye dökün,
- Yarısını antep fıstıklı yarısını sade yapmak isterseniz yarısını pet şişeye dökün, kalan kısmına antep fıstığı ekleyip karıştırın ve onu da üzerine dökün,
- Üzerini streç filmle örtüp buzdolabına kaldırın ve donana kadar (en az 4 saat, mümkünse 24 saat) dinlendirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Tavuk Salam Tarifi ilk olarak 29/11/2021 tarihinde yayınlandı ve 01/12/2021 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
08 Aralık 2021 18:03