Tavuk Şinitzel Tarifi
Şinitzel aslen bir et yemeği olsa ve etle yapılıyor olsa da bizim ülkemizde nedense tavuk versiyonu kabul gördü ve sevildi. Kırmızı eti Türk mutfağının diğer değerli yemeklerinde kullanmayı daha uygun görüyor olabiliriz belki de.
Ben de bu konuda tam bir Türk gibi düşünen biri olarak elimdeki etten şinitzel yapmaktansa kavurma yapmayı yeğlerim açıkçası.
Tavuk şinitzel her ne kadar çok kolay bir tarif olsa da tarifle ilgili özellikle bahsetmek zorunda hissettiğim birkaç nokta var. Aslına bakarsanız bunlar tarifin püf noktaları olmaktan ziyade insanların aynı şeyleri farklı anlama ya da temel mutfak bilgilerinin eksik oluşundan kaynaklanan şeyler.
Öncelikle tavuk göğsü meselesini açıklığa kavuşturmak istiyorum. Tavuk göğsü bütün markalarda farklı biçimlerde satılır. Bazıları bütün halde, bazıları tek parça, bazıları da daha küçük parçalara bölerek satar. Hal böyle olunca mutfak tecrübesi az olan biri için tavuk göğsü miktarını anlamak, alması gerekeni seçmek zor olur.
Tavuklarda da insanda olduğu gibi iki göğüs vardır. Bu iki göğüsün ayrılmadan birlikte çıkarılmış haline "bütün tavuk göğsü" denir. Yani bütün tavuk göğsü iki tek göğüsten oluşur. Bütün tavuk göğsünü ikiye kestiğinizde de "yarım tavuk göğsü" elde etmiş olursunuz. Bu tarif için alışveriş yaparken bir bütün ya da iki yarım tavuk göğsü alabilirsiniz. Bütün aldığınız takdirde tarifte yazdığı şekilde kendiniz iki yarıma ayırmalısınız. Bunun ardından da her bir yarım göğüsü yatay biçimde (pasta yapmak için pandispanyayı ikiye böler gibi) kesmelisiniz.
Şekillendirme aşamasındaki moladan sonra bir de pişirme aşamasına uğrayalım. Pek çok kişi de tavuk ne şekilde pişirilirse pişirilsin öncelikle haşlanmalı gibi bir kodlama mevcut. Bu tamamen yanlış bir bilgi. Tavuğun haşlanması gereken durumlar elbette vardır ama bu şekilde kullanılması gerektiğinde zaten tarifte yazar. Eğer tarifte kızartma öncesi bir haşlama prosedüründen bahsedilmiyorsa tavuk haşlanmayacak demektir. Tavuk sadece haşlanarak pişirilmez; kızartıldığında ya da kavrulduğunda da gayet güzel bir şekilde pişer.
Kızarttığınız bir yiyeceğin altını en harlı ayara getirip beklerseniz ne kızartıyor olursanız olun kızarttığınız şeyin içi pişmez, dışı yanar. Bu yüzden kızartmalarda her zaman kontrollü davranmalı ve ısıyı yiyeceğin verdiği tepkiye göre ayarlamalısınız. Yiyecek çok kısa sürede kızarıp yanmaya doğru ilerliyorsa altını kısmalı, çok uzun süre geçmesine rağmen herhangi bir kızarma ibaresi göstermiyorsa da altını açmalı ve bu kontrolü sürekli yapmalısınız.
Ben her zaman olduğu gibi en sade aroma vericiler olan tuz ve karabiberle yetindim ama siz farklı baharatlarla yeni lezzet denemeleri yapabilirsiniz. Örneğin acı seviyorsanız pul biber kullanabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Click here to see the recipe in English
Malzemeler
- 1 bütün tavuk göğsü,
- 1 yumurta,
- 1 su bardağı galeta unu,
- 1/2 su bardağı un,
- Tuz,
- Karabiber,
- Kızartmak için sıvı yağ.
Hazırlanışı
- Tavuk göğüsü ikiye kesin,
- Her bir parçayı yatay biçimde tekrar ikiye kesin,
- Parçaları iki parça streç filmin arasına koyup et döveceği (yoksa konserve kavanozu) ile döverek inceltin,
- Üzerlerine tuz ve karabiber serpin,
- Yumurtayı bir kasede çırpın,
- Tavukları önce una sonra yumurtaya, ardından galeta ununa bulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartın.
Afiyet olsun...
Tavuk Şinitzel Tarifi ilk olarak 15/08/2017 tarihinde yayınlandı ve 18/10/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
16 Mayıs 2024 12:46