Taze Bezelye Yemeği Tarifi
Şimdi bezelyenin tam zamanı. Hele de yakınlarınızda kurulan iyi bir pazar varsa özellikle bezelye için mutlaka uğrayın. Taze bezelyenin lezzeti bir başka oluyor. Şansınız varsa iri taneli, hafif tatlımsı, kolayca pişen harika bezelyeler bulabilirsiniz tezgahlarda. Bezelye içini ayıklayıp dondurucuya kaldırmanın da tam sırası bu arada. Bezelye mevsiminin sonlarına doğru tabir-i caizse bezelyeler kartlaşıyor ve zor pişiyor. Şimdilerde kolayca bulabileceğiniz daha yumuşak, kolay pişen bezelyeleri vaktini geçirmeden atın dondurucuya.
Taze Bezelye Yemeğinin Püf Noktaları
Bezelye pişirmek büyük marifet isteyen bir şey değil aslında. Marifet isteyen asıl şey farklı sebzelerin girdiği yemeklerde sebzelerin pişme sürelerini hesaplayabilmek ve yemeğe ekleme sırasını ona göre belirlemek. Tencerede pişen sebze yemeklerinde ilk olarak soğanın kavrulması mutfak anayasasının değişmez değiştirilemez değişmesi teklif bile edilemez maddelerinden biridir. Bu tarifte patates ve havuç da bir miktar kavrulacağı için ilk etapta soğanı kavururken her zaman yaptığınız gibi tamamen yumuşayana kadar kavurmayın, hafifçe diri bırakın ki patates ve havuçlar kavrulurken soğan yanmasın. Patates ve havuç geç pişen sebzeler olduğu için bezelyeden önce eklenip bir miktar yumuşatılmalı ama tamamen pişmemeli. Aksi takdirde bezelyeyi ekledikten sonra bezelye pişene kadar patatesler dağılır. Patatesi ve havucu yarım pişirin kısacası. Bir başka detay da sebzelerin boyutu. Normalde aynı anda eklenecek yaklaşık aynı sürede pişen sebzeler aynı boyutta doğranmalı ama havuç patatese göre biraz daha uzun sürede piştiği için ya patatesten önce eklenip biraz fazla pişirilmeli ya da patatesten daha küçük doğranıp patatesle aynı anda eklenmeli tencereye. ben daha pratik geldiği için ikinci seçeneği tercih ediyorum. Yemeği sürekli takip etmek zorunda kalmıyorum böylece. O yüzden bu yemekte de havuçları ince ince yuvarlaklar halinde doğradım.
Bezelyeyi ekledikten sonrası zaten kolay, kendi halinde pişiyor yemek. Ama her yemekte olduğu gibi başı boş bırakılmamalı elbette. Arada kapağını açıp şöyle bir çevirip suyu, kıvamı, pişip pişmediği kontrol edilmeli. Pişip pişmediğini anlamak için sebzelere çatal batırma testini uygulayabilirsiniz. Çatal kolayca batıyorsa pişmiş, çatalı batırdığınızda sertliği hissediliyorsa henüz pişmemiş demektir. Daha garanti kontrol yöntemi ise tadına bakmaktır hiç şüphesiz ki.
Yemeklerin tuzu nasıl ayarlanır?
Yemeklerin tuzunu mümkünse her zaman en son ekleyin. Yemek piştikçe suyu azalacak, bazı durumlarda malzeme ve ekstra su ilavesi vs. olacaktır. O yüzden ilk etapta tuz eklediğinizde tadına baksanız dahi bu size en son ortada kalacak tuz miktarını göstermez. Yemeğiniz piştikten sonra az miktarda tuz ekleyip karıştırın, tadına bakın. Yeterli değilse çok az daha ekleyip karıştırın ve tekrar tadına bakın. Zaman içerisinde zaten eliniz alışacaktır kendi damak zevkinize göre tuz miktarı ayarlamaya. Birinden aldığınız bir tarifte tuz miktarı belirtilmiş olsa dahi asla tarife bağlı kalmayın, her zaman kendi yemeğinizin tuzunu kendiniz ayarlayın.
Tuz eklerken yemekte kullandığınız malzemeleri gözden geçirin mutlaka bu arda. Örneğin kullandığınız salça tuzlu mu?, yemekte tuzlu soya sosu var mı? kullandığınız peynir ne kadar tuzlu? Kısacası yemeğe tuzlu bir malzeme girdiyse normalde kullandığınız tuz miktarını azaltmayı unutmayın. Bunun yanı sıra kendinden tuzlu bazı yiyecekler de vardır. Örneğin deniz börülcesi tuzlu bir bitkidir ve içine asla ekstra tuz girmez. Ispanak da aynı şekilde deniz börülcesi kadar olmasa da bir miktar tuzludur ve diğer sebzelerden daha az tuz ister.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1 kg taze bezelye (kabuklarıyla birlikte),
- 1 adet soğan,
- 1 adet havuç,
- 2 adet patates,
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 tatlı kaşığı kırmızı tatlı toz biber,
- Tuz,
- 3 su bardağı sıcak su.
Hazırlanışı
- Sıvı yağı kızdırıp yemeklik doğranmış soğanı ekleyin ve hafifçe yumuşayana kadar kavurun (tamamen öldürmeyin),
- Küp küp doğranmış patatesi ve yuvarlak dilimlenmiş havucu ekleyip karıştırın,
- Kapağını kapatıp kısık ateşte ara ara karıştırarak hafifçe yumuşayana kadar kavurun,
- Bu sırada bezelyeleri kabuklarından ayırın,
- Bir miktar yumuşamış sebzelere salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
- Toz biberi ekleyip karıştırın,
- Bezelyeleri ve suyunu ekleyip karıştırın,
- Kapağını kapatıp kısık ateşte bezelyeler yumuşayana kadar pişirin (ihtiyaç duyarsanız sıcak su ilavesi yapabilirsiniz),
- Tuzunu ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
Afiyet olsun...
Taze Bezelye Yemeği Tarifi ilk olarak 04/05/2016 tarihinde yayınlandı ve 06/02/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
14 Temmuz 2021 20:14
08 Mayıs 2020 02:16
03 Mayıs 2020 13:06