Tereyağlı Karides Tarifi
Okulda ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olduğu, bu özelliğinden dolayı da çok şanslı olduğumuz öğretildi. Bu, her derste o kadar çok tekrarlandı ki ben ilkokulda ülkemin üç tarafının denizlerle çevrili olmasından gurur duyar hale geldim ama yediğim tek deniz ürünü her çarşamba babaannemin pazardan alıp una bulayarak kızarttığı palamuttu (o da mevsiminde).
Bu durum üniversiteye gidene kadar değişmedi. Üniversitede haftada iki üç öğünümde balık mı vardı sanıyorsunuz? Elbette ki hayır. Değişim olumlu değil olumsuz yöne doğru oldu. Yemek yediğim yerler yurt yemekhanesi, üniversite yemekhanesi ve ucuz tabldotçulardı. Bunların hiçbirinde de balık ya da türevi yemekler yoktu.
Şöyle bir düşünürseniz canınız balık ya da deniz ürünleri çektiğinde kolayca gidip ucuz bir şekilde karnınızı doyurabileceğiniz kaç restoran sayabilirsiniz? Benim yaşadığım şehirde aklıma sadece bir yer geliyor, o da ucuz değil, daha çok "pahalı değil". E hani bizim üç tarafımız denizlerle çevriliydi, çok şanslıydık? Doğru dürüst balık bile yiyemiyoruz. Karides, ahtapot gibi denize bizden daha az kıyısı olan ülkelerde peynir-ekmek muamelesi gören deniz ürünlerini saymıyorum bile. Balıkçıya gittiniz mesela, herkes siparişini verdi, ortaya da bir tereyağlı karides söyleyelim dediniz. İçinde taş çatlasın 5 tane karides bulunan bol tereyağlı bir karides güveç 2 için kim bilir kaç lira isteyecekler. Masada 6 kişi varsa 6. kişiye değmez, o da ekmeğini yağa bansın n'apalım.
O denizin nimetlerinden yararlanamadıktan sonra ister üç tarafın istersen dört tarafın denizle çevrili olsun bir önemi yok. Bu aynı şunun gibi. Evinin kocaman bir bahçesi var ama hiç bakmıyorsun, bir şey ekmiyorsun, her yanını yabani otlar kaplamış. Benim bahçem var demenin anlamı var mı? Potansiyelle gurur duyulmaz, üretimle duyulur.
Ülkenin, ailenin ya da kendinin bir özelliğiyle gurur duyabilmen için o özelliğin bir fayda üretmesi lazım. Durduğu yerde duran ya da yarardan çok zarar veren bir şeyle gurur duyulmaz. Varsa elinizde bir potansiyel, ortamlarda böbürlenerek anlatmak yerine üretime geçin, çevrenize, ülkenize bir değer sağlayın. O zaman siz potansiyelinizi anlatmak zorunda kalmazsınız zaten, insanlar gelir sizi üretiminizden dolayı tebrik ederler.
Bu kadar laf ettim tarife değinmeden geçmeyeyim. Karidesi dondurulmuş (çözdürmeden pişirebilirsiniz) veya taze kullanabilirsiniz. Taze kullanacaksanız da kendiniz temizleyebilir veya aldığınız yerde temizletebilirsiniz.
Tereyağlı karidesin yapımı oldukça basit. Öncelikle karidesler tereyağında sularını salıp çekene kadar soteleniyorlar. Karidesler oldukça fazla su salar. O yüzden bu işlemin kısa sürede gerçekleştirilmesi için harlı ateşte pişirilmesinde fayda var. Karidesler suyunu çektikten sonra sarımsağı ekleyip birkaç dakika daha sotelemeniz yeterli olacaktır. Son olarak yapmanız gereken şeyse baharatları ve tuzu ekleyip karıştırmak. Tereyağlı karides güveciniz sıcak sıcak servis edilmeye hazır.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 300 g temizlenmiş karides,
- 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı,
- 1 diş sarımsak,
- 1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber,
- 1 çay kaşığı pul biber,
- Tuz.
Hazırlanışı
- Tereyağını bir tavada eritin,
- Karidesleri ekleyip sık sık karıştırarak sularını salıp çekene kadar soteleyin,
- Minik minik doğradığınız ya da rendelediğiniz sarımsağı ekleyip birkaç dakika daha soteleyin,
- Toz biber, pul biber ve tuzu da ekleyip karıştırın ve ateşten alın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Tereyağlı Karides Tarifi ilk olarak 06/07/2017 tarihinde yayınlandı ve 13/02/2024 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
20 Mart 2024 16:34
11 Ocak 2024 19:05