Tereyağlı Simit Tarifi
Ankara Cumhuriyet Fırınında satılan yumuşacık, tereyağlı bir simit vardır. Başka yerlerde de satılıyordur belki ama ben orada yedim, onu biliyorum. Böyle pufidik mi pufidik, tel tel açılan, ama susamı nedeniyle de bildiğiniz simit tadında bir simit. Ama simidi iki parçaya bölüp içini gördüğünüz anda kalorisinin bildiğiniz simit gibi değil de en az iki katı olduğunu anlıyorsunuz.
Simitin kıvamından anladığım kadarıyla ve yanılmıyorsam pastane açması hamuruna simit şekli verip Ankara simidi gibi kaplanıp pişiriliyor. Hamuru oldukça yağlı. Bu da insana vicdan yaptırıyor. Ben de bu vicdan azabını biraz azaltmak için yine aynı kıvamda ama olabildiğince az yağlı bir versiyonunu evde yapmaya karar verdim. Sonuç tahminimden çok daha iyi oldu.
Hazır tarifi paylaşıyorken yıllardır en çok aldığım ve olumsuz cevap vermek zorunda kaldığım sorulardan birine de bir çözüm yolu paylaşmak istedim. Soru şu;
Mayalı Hamuru Buzdolabında Saklayıp Sabah Pişirebilir miyim?
Bunun yapılmak istenmesinin sebebi oldukça açık. Sabah hamur yoğurmak ve mayalanmasını beklemekle vakit kaybetmeyip yine de taze taze hamur işleri yemek istemek. Oldukça makul bir istek. Ama ne yazık ki maya kısa ömürlü bir canlı. Uygun miktarı ayarlanmadığı ve gerekenden uzun süre bekletildiği takdirde yiyeceği (hamurun içindeki şeker) biter ve ölür.
Bunun bazı istisnaları muhakkak vardır. Örneğin Napoliten pizzanın hamuruna çok az miktarda maya konularak birkaç gün bekletilebilir. Ama hamur ve tarif bunun için özel olarak ayarlanmalıdır. Rastgele bir poğaça tarifini aynı şekilde hazırlayıp günlerce bekletemezsiniz. Günlerceyi geçtim oda sıcaklığında (hele de havalar biraz sıcaksa ) bir saat fazla bekleyen hamur çürür. Hem kötü kokar hem de piştiğinde kabarmaz. Buzdolabında bu bekleme süresi biraz uzayabilir ama yine de risklidir.
Mayanın ölmeyeceğini kabul etsek dahi buzdolabında hamur bekletmek vakit kazandıran bir yöntem değildir. Hamurun şekillendirilmeden önce oda sıcaklığına gelmesinin beklenmesi gerekir. Bu da en az iki saat beklemesi demektir. Bu iki saat içinde hamuru yoğurup şekillendirip pişirebilirsiniz zaten.
Peki Hamuru Yoğurup Şekillendirip Buzdolabına Öyle Koysak?
Biraz daha zorlamak isteyenlerin bir sonraki sorusu da bu. Hamur bütün halde ya da küçük küçük şekillendirilmiş halde uzun süre beklediğinde en kaba tabirle maya şeker yer, gaz çıkarır, çıkan bu gaz hamurun içinde birikip hamuru kabartır (Mayalı hamuru daha iyi anlamak için Mayalı Hamurun Püf Noktaları yazısını mutlaka okuyun). Gaz ne kadar çok olur, hamur ne kadar kabarırsa gaz odacıklarının duvarları o kadar incelir ve hassaslaşır. Bu hassas duvarcıklar da en ufak bir darbede yıkılır. Bu darbe fiziksel bir darbe olmak zorunda değil. Sıcaklık değişimi gibi gözle göremeyeceğiniz darbeler de olabilir. Bu durumda duvarlar çöker. Hani bazen kek fırında muhteşem şekilde kabarır da sonra birden bire çöker ya, işte poğaçaların başına da bu gelebilir.
Dikkat ediyorsanız gelir demiyorum, geleBİLİR diyorum. Söz konusu maya gibi canlı bir varlık olduğu için her davranışı öngörülemez. Ben yapıyorum çok güzel oluyor diyenleri duymuş olabilirsiniz. Bunun iki sebebi olabilir. Birincisi bu kişi annesinin karnından şanslı doğmuştur ve her seferinde şansı yaver gitmiştir. İkincisi yaptığı poğaçanın çok pofidik olması gibi bir beklentisi yoktur, kafa yarmaması bile onun için çok iyi bir sonuçtur.
Her zaman söylüyorum. Ben tariflerimi sizin zamanınızı ve malzemenizi ziyan etmemenizi ve en iyi sonucu almanızı hedefleyerek oluşturuyorum. Riskli davranışları asla tavsiye etmiyorum ama risk almak isteyenin önüne de dikilemem elbette. Onun yerine iyi alternatifler sunabilirim. Bugün de onu yapacağım.
Pişmemiş Simit Dondurucuda Nasıl Saklanır?
Bu yöntemi sadece simit için değil diğer mayalı hamurlar için de kullanabilirsiniz. Riski sıfır değil ama diğer hamur saklama yöntemlerine nazaran daha düşük. Bu yöntemde hamur mayalanıyor, şekillendiriliyor, tekrar mayalanıyor ve ardından donduruluyor. Pişirileceği zamansa çözdürülmeden direkt sıcak fırına verilip pişiriliyor. Bunun yukarıda saydığım yöntemlerden farkı ne? Öncelikle başarısı mayanın hayatta kalıp kalmamasına bağlı değil. Dondurulduğunda hamur kabarmış ve hava odacıkları aşırı kabarmamış, duvarları inceltmemiş ve kalın duvarlı sağlam odacıklar oluşturmuş oluyor. Hamuru fırına verdiğinizde maya ölse bile odacıkların duvarları hemen pişip formunu koruyor. Normal şartlarda da hamur piştiğinde maya sıcaklığın etkisiyle zaten ölür, canlı maya yemezsiniz.
Simitleri Dondururken Dikkat Etmeniz Gerekenler!
Simitlerin tam olarak kabardığından emin olun. Aaman bu kadar yeter demeyin.
Simitleri çözdürmeden, donmuş halde direkt fırına koyarak pişirin. Amaan şurada iki dakika beklese ne olur demeyin.
Fırının tarifte yazan sıcaklık derecesinde tam olarak (ışığı ya da uyarı işareti sönene kadar) ısınmasını bekleyin. Aman hem ısınsın hem pişirsin demeyin.
Simitleri ertesi sabah pişirmek için akşamdan hazırlasanız bile yine de dondurarak saklayın. Amaaan sabaha ne kaldı, buzdolabında dursun demeyin.
Aklınızdan amanla başlayan bir cümle geçtiğinde silkelenip kendinize gelin, şeytana uymayın.
Riskin sıfır olmadığını söylemiştik. Mayanın can güvenliği yerindeyse risk nerede? Tabii ki uygulayıcıda. Bu, aslında her zaman olan bir risk. Hamuru yeterince yoğurmamak, bekleme sürelerine uymamak, hamuru çözdürmek gibi uygulayıcı açısından önem teşkil etmeyen ama hamur için hayati önem taşıyan davranışlar yöntemi başarısız gösterebilir.
Yaptığım iş açısından kendimi en çok özdeşleştirdiğim kurgusal karakter Doktor House'tur. Doktor House "Everybody lies." der, yani "Herkes yalan söyler". Pek çok hastalık teşhisini de hastalarının söyledikleri yalanları ya da gizledikleri şeyleri ortaya çıkararak koyar. Ben de ne zaman başarısızlıkla sonuçlanan bir tarif uygulama teşebbüsünü kurcalasam altından uygulayıcıların tarifle ilgili değiştirdikleri ya da dikkat etmedikleri bir şey çıkar. Daha geçen gün bir kek tarifi için aynısını yaptım olmadı ile başlayan bir yorumlaşma seansı benim tarifimle uygulanan tarifin tek ortak noktasının ikisinde de yola kek yapmak amacıyla çıkılması olduğunun ortaya çıkmasıyla noktalandı.
Dolayısıyla bu yöntemi uygulayıp memnun kalanlar olacağı gibi başarısız olanlar da olacaktır ve kişi bana ve sizlere karşı tamamen dürüst olmadığı sürece bunun neden kaynaklandığını asla bilemeyeceğiz.
Bu genel bilgilerin üzerine tereyağlı simit tarifine son bir paragraf daha açmak istiyorum. Ben fotoğraf çektiğim gün şartlar öyle gerektirdiği için kavrulmamış susam kullandım ama dilerseniz susamları tavada ya da fırında kavurarak da kullanabilirsiniz. Bu şekilde daha koyu renkli simitleriniz olacaktır. Tereyağlı simit de beklediğinde ilk günkü gibi olmayacaktır. Ama çıtır simitlerde olduğu gibi lastik gibi de olmaz. Yine de ertesi gün ısıtarak biraz daha iyi bir kıvamda tüketmek isterseni mikrodalga yerine fırında ısıtmanızı tavsiye ederim.
Afiyetle kalın...
Videolu Tereyağlı Simit Tarifi
Malzemeler
- 100 g yumuşak tereyağı,
- 1 su bardağı ılık su,
- 1 su bardağı ılık süt,
- 4-4,5 su bardağı un,
- 1 paket instant maya,
- 1 yemek kaşığı şeker,
- 1 tatlı kaşığı tuz.
Üzeri için;
- 1 kahve fincanı pekmez,
- 1 kahve fincanı su,
- Susam.
Hazırlanışı
- Tereyağı, su ve sütü bir kaseye alın,
- Şeker ve mayayı ekleyip karıştırın,
- Unu azar azar ekleyip yoğurmaya başlayın,
- Unun yarısında tuzu ekleyin,
- Kalan unu da azar azar, ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar ekleyip yoğurun,
- Hamuru top yapıp üzerini örtün ve iki katına çıkana kadar dinlendirin,
- Hamuru tekrar yoğurup yedi eşit parçaya bölün,
- Parçalardan birini alıp tezgahta oklava kullanır gibi ileri geri hareketlerle bastırarak uzun ince bir fitil haline getirin,
- Fitili ikiye katlayıp uçlarını birleştirin ve burun,
- İki ucunu tekrar birleştirip halka haline getirin,
- Simitleri 15 dk daha dinlendirin,
- Bir kasede su ve pekmezi karıştırın,
- Simitleri önce pekmeze, ardından susama bulayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin,
- Hemen pişirecekseniz 250 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin,
- Dondurmar isterseniz yağlı kağıtla birlikte dondurucuya girmeye uygun bir tepsiye alıp dondurucuya kaldırın,
- Donduktan sonra hava almayacak şekilde poşetlere koyup dondurucuda 6 aya kadar saklayabilirsiniz,
- Pişirmek istediğinizde çözdürmeden önceden ısıtılmış fırına vererek pişirebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Click here to see the recipe in English
Tereyağlı Simit Tarifi ilk olarak 04/04/2022 tarihinde yayınlandı ve 08/07/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
02 Aralık 2023 00:23