Toskana Usulü Kremalı Somon Tarifi
Bugün beni ters köşe eden tariflerden Toskana usulü kremalı somon tarifiyle birlikteyiz. Genellikle bir tarifi gördüğümde malzemelerine bakarak sevip sevmeyeceğimi hemen anlarım. Bugüne kadar beni yanıltan az tarif olmuştur. O az tariflerden biri de bu Toskana usulü kremalı somon tarifi. Ancak bu yanılgının kendini bilememekten kaynaklandığını sanmıyorum. Bence toplum tarafından üzerime yüklenmiş ön yargılarımın kurbanı oldum. Eğer bir Türkseniz balıkla birlikte süt ve süt ürünleri yememeniz gerektiğini bilirsiniz. Peki bunun çok da doğru olmadığını biliyor musunuz? Peki bunu öğrendikten sonra bu ön yargınızı yıkabildiniz mi? Anlayacağınız üzere ben yıkamadım.
Balık ve süt ürünleri neden birlikte tüketilmez?
Öncelikle isterseniz konunun kökenine inelim ve sahip olduğumuz bu çok da doğru olmayan ön yargı nereden kaynaklanıyor onu öğrenelim. Ben eskiden balık yemekleri ve süt ya da ayranı birlikte tükettiğimde hemen gıda zehirlenmesi geçireceğimi sanıyordum. Sonrasında bu bilgi bayat balıkla süt ya da ayranı birlikte tükettiğimde gıda zehirlenmesi geçirebileceğim şeklinde güncellendi. Ama uzun yıllar bunun asıl nedenini bilmeden yaşadım. Sonra bir gün bazı insanların histamin intoleransı yaşadığını öğrendim. Histaminin ne olduğunu ve hangi gıdalarda olduğunu araştırırken birden büyük bir aydınlanma yaşadım. Sonrasında direkt konuyla ilgili yaptığım araştırma da beni doğrulayınca bir süre "Kim bilir bilmediğim/yanlış bildiğim neler var!" kaygısı yaşadım ama baktım bu kaygı beni bir yere götürmüyor, bir sonraki aydınlanmaya kadar bir rafa kaldırdım. Gelin şimdi neler öğrendiğimi sizinle de paylaşayım.
Histamin insan vücudunda doğal olarak bulunan bir amindir. Pek çok gıdada da bulunabildiği gibi aynı zamanda vücut tarafından da sentezlenebilir. Bazı insanların vücudu zaman içerisinde histamini parçalayamamaya başlar ve buna histamin intoleransı denir. Fermente gıdalar, süt ve süt ürünleri, bazı meyve ve sebzeler ile beklemiş/bayat gıdaların histamin içeriği yüksektir. Histamin intoleransı olan kişilerin histamin içeren gıdaları tüketmemesi gerekir. Şimdi bu bilgileri birleştirelim ve özetleyelim. Eğer histamin intoleransınız varsa histamin miktarı yüksek olan süt/yoğurt ve bayat balığı bir arada tüketmemelisiniz. Fazla histamin tükettiğinizde gıda zehirlenmesine benzer ishal, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler içeren ataklar geçirebilirsiniz. Eğer histamin intoleransınız yoksa bu iki grubun bir arada tüketilmesi sorun olmaz. Ama eğer balık sandığınız gibi bayat değil, aslında bozulmuşsa yanında içtiğiniz süt ya da ayrandan bağımsız olarak gıda zehirlenmesi geçirebilirsiniz.
İçiniz hala tam olarak rahatlamadı, biliyorum. Aynı yollardan ben de geçtim çünkü. Küçüklüğümüzden itibaren bu konuda öyle ciddi uyarılarla büyütüldük ki etkisinden çıkmamız hiç kolay değil, ama elbette imkansız da değil. Balık ve süt ürünlerinin birlikte kullanıldığı yemekler yiyip zehirlenmediğinizi görmek bu ön yargınızın üstesinden gelme konusunda yardımcı olabilir.
Toskana usulü kremalı somon tarifi bunun için biçilmiş kaftan. Aynı zamanda şahane bir de misafir ağırlama yemeği bence. Somon misafire sunulabilecek değerli bir yiyecek olmasına rağmen fırında sebzeli somon gibi basit yemekler çok uğraşılmamış hissi verdiği için çok da tercih edilmez. Ama Toskana usulü kremalı somon bir o kadar basit şekilde hazırlansa da hem şıklığı hem de lezzeti nedeniyle uğraşılmış bir yemek hissi yaratıyor. Bu nedenle misafir sofraları için oldukça uygun. Yanına kaşarlı yaprak patates veya erdapfelsalat çok yakışacaktır. "Her şeyin kolayına kaçmayayım, vaktim de var." derseniz de taze makarna veya pancarlı ravioli yapabilirsiniz.
Tarifte alternatifi sorulabilecek malzemeler olduğunun farkındayım ama en iyi lezzet için her bir malzemeye sadık kalmanızı tavsiye ederim. Yalnızca parmesan yerine benzer güçlü lezzete sahip eski kaşar, gerçek cheddar ya da edam gibi farklı peynirler tercih edebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Videolu Toskana Usulü Kremalı Somon Tarifi
Malzemeler
- 800 g dilimlenmiş somon,
- 200 ml %35 yağlı krema,
- 1 avuç ıspanak,
- 8-10 adet cherry domates,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 tatlı kaşığı tereyağı,
- 1 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri,
- 1 diş sarımsak,
- Tuz,
- Karabiber.
Hazırlanışı
- Somon dilimlerini kağıt havlu ile olabildiğinde kurulayın,
- Üzerlerine tuz ve karabiber serpin,
- Bir tavada zeytinyağını kızdırın,
- Somon dilimlerinin iç kısmı altta kalacak şekilde tavaya yerleştirip orta-yüksek ateşte iki tarafı da güzelce kızaracak şekilde pişirin,
- Somonları bir tabağa alın,
- Tavayı bir kağıt havluyla kabaca temizleyip tavaya tereyağını ekleyin ve eritin,
- Küçük küçük doğradığınız sarımsağı ekleyip kavurun,
- Domatesleri ve ıspanağı ekleyip ıspanaklar sönene ve domatesler patlayana kadar pişirin,
- Kremayı ekleyip karıştırın,
- Tuz, karabiber ve rendelenmiş parmesanı ekleyip karıştırın,
- Somonları tavaya alın,
- Sosu kaşık kaşık üzerlerine gezdirin,
- Kapağını kapatıp birkaç dakika pişirin ve ateşten alın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Toskana Usulü Kremalı Somon Tarifi ilk olarak 27/12/2023 tarihinde yayınlandı ve 28/12/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- Melinda: Cok lezzetli oldu yine basarili bir tairf tesekkurler 30 Ağustos 2024 17:59
- Kevserin Mutfağı: Ellerine sağlık☺️ 30 Ağustos 2024 21:21
- aysess: Ispanak ve parmesan yerine ne koyabilirim acil yardım 26 Haziran 2024 11:16
- Kevserin Mutfağı: Ispanak yerine pazı veya pancar yaprağı, parmesan yerine eski kaşar, edam, gerçek çedar gibi eski peynirler kullanabilirsin ama yemeğin lezzeti önemli şekilde değişecektir. 27 Haziran 2024 14:53
- goker: Çok güzel konu, somonu ben de süt türevi malzemelerle düşünemiyorum ama deneyeceğim :) histamin konusu skombroid sendromu veya reaksiyonu olarak bildiğimiz bir klinik tablo. Histamin zehirlenmesi de denilen Skombroid balık zehirlenmesi (Scombro-toksikozis) genel olarak kas dokularında, bol miktarda histidin içeren Scombridae ve Scomberosocidae familyalarına ait bazı kara etli balık türlerinin (tuna, lüfer, mahi mahi, sardalya, uskumru vb balıklar) tüketimi ile ilişkili zehirlenme tablosu. Uygunsuz koşullarda saklanan bu tür balıklarda bakteri üremekte ve balığın kas dokusunda bulunan histidin, bakteriyel enzim histidin dekarboksilaz tarafından, histamin ve diğer biyojenik aminlere çevrilmekte. Histamin aynı zamanda peynirlerde, süt ürünlerinde de yüksek olduğu için, bu tür kombinasyonlarda kötü şartlar bir araya geldiğinde toksik seviyeye ulaşıp hastalığa dönüşüyor. Özellikle yaz aylarında sıcakta sebze satar gibi satılan balıkların tüketilmesiyle histamin reaksiyonuna bağlı karın ağrısı, bulantı kusma, kızarıklık, ishal gibi şikayetler olabiliyor. Genelde kendini sınırlayan bir tablo…Bilgi olarak değil de, böyle töre gibi eskilerden kalan sorgusuz kabul edilmiş uygulamaları anlamak güzel oluyor, notlar bölümünüzü okumayı çok seviyorum. 28 Aralık 2023 16:49
- Kevserin Mutfağı: ❤️ 28 Aralık 2023 19:07