Toyga Çorbası Tarifi
Yöresel bir çorbamız var bugün. Yanlış bilmiyorsam Amasya'ya ait bir çorba. Yanlışım varsa da lütfen düzeltin, çok iyi bilmediğim konularda yanlış şeyler söylemiş olmak istemem. Yöresel yemekler de kendimi en güvensiz hissettiğim konudur bilgi açısından. Çünkü o kadar fazla çeşidi vardır ki bu yöresel yemeklerin ve de o kadar çok ateşli savunucusu, kendinizi birden bire kültür mirası düşmanı bulabilirsiniz vereceğiniz ufak bir yanlış bilgi ile. Örneğin bu çorba Amasya iline aitse eğer ilçelerinde, köylerinde farklı farklı yapma/yeme yöntemleri vardır mutlaka. Ve kime sorsanız en doğrusu kendi köylerinde yapılanıdır. Anlatamazsın aynı yemeğin bitişik iki evde bile farklı şekilde pişiriliyor olabileceğini. O yüzden bu konuda benim tavrım iddialı konuşmamak yönündedir.
Toyga çorbası benim anladığım kadarıyla ayran aşının sıcak tüketilen hali. Hangisi daha iyi derseniz bence ayran aşı yazın harika bir ferahlık vermesi açısından benim için daha özel bir çorba. Özellikle oruç açmak için bire bir.
Toyga çorbası da birçok çorbaya kıyasla çok hafif bir çorba olması sebebiyle benim sevdiğim çorbalardan biridir benim. Zaten içinde yoğurt ve nane olan bir şey asla kötü olamaz benim için.
Çorbayı yaparken nohut ve buğdayın iyi pişmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Az haşlayayım da biraz da çorbayla pişsin demeyin, çorba çok uzun süre pişmediği için nohut ve buğdaya ekstra bir pişme süresi vermiyor. Haşlamadan önce suda bekletebilirsiniz dilerseniz. Ama şart değil. Baklagilleri suda bekletmemizin sebebi su çekip şişmeleri ve bu sayede daha kolay pişmeleri. Ama düdüklü tencere diye bir kolaylık girdikten sonra hayatımıza, çok da önemli bir ayrıntı değil artık bu. Suda beklemeden, 10-15 dk. daha fazla pişirip suda bekletme derdinden kurtulabilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken bir nokta da terbiyeyle birlikte pişirmeye başladıktan sonra sürekli karıştırmak. Karıştırmazsanız yoğurt kesilir. Hem görüntüsü hem de tadı bozulur. Naneyi yakıp tüm tencereye ekleyebileceğiniz gibi servis esnafında sıcak sıcak kaselere de ekleyebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 1/2 su bardağı aşurelik buğday,
- 1/2 su bardağı nohut,
- 1 su bardağı yoğurt,
- 1 yumurta sarısı,
- 1 yemek kaşığı kuru nane,
- 1 yemek kaşığı tereyağ,
- Tuz,
- Su.
Hazırlanışı
- Nohut ve buğdayı yıkayıp süzün ve düdüklü tencereye alın,
- Üzerlerine 1 lt su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın (süresi tencerenize ve malzemenize göre değişecektir),
- Kapağını açıp süzerek başka bir tencereye alın (suyunu atmayın),
- Üzerine suyunu bardakla ölçerek tekrar koyun,
- Toplamda eklenen su 4 su bardağı olacak kadar daha su ekleyin,
- Ayrı bir kasede yoğurdu ve yumurta sarısını 1 su bardağı su ile çırpın ve çorbaya ekleyin,
- Tencereyi ateşe alıp orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişirin,
- Kaynamaya başlayınca altını kısıp yine karıştırarak 2-3 dk. daha pişirin,
- Altını kapatıp tuzunu ekleyin ve karıştırın,
- Küçük bir sos tenceresinde tereyağı eritin,
- Naneyi ekleyip 30 sn kadar kavurup ateşten alın ve çorbaya ekleyerek karıştırın.
Afiyet olsun...
Toyga Çorbası Tarifi ilk olarak 07/05/2015 tarihinde yayınlandı ve 25/03/2019 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
18 Ocak 2020 13:48
08 Mayıs 2019 17:20
27 Mayıs 2017 18:06