Trileçe Tarifi
Son günlerin en sevilen tatlısıyla buluşturmak istedim bugün sizi. Balkan tatlısı veya Boşnak tatlısı olarak da biliniyor sanırım. Ama tatlının isminin İspanyolca olduğuna bakılırsa bu pek doğru değil. Tatlının orijinal ismi tres leches cake, yani üç sütlü kek. Bahsi geçen bu üç süt evaporated milk, yani suyu buharlaştırılarak koyulaştırılmış süt, sweetened condensed milk, yani şekerle kaynatılarak koyulaştırılmış süt ve heavy cream yani bizdeki krema. İlk 2 süt ürünü bizde bulunmadığı için bunlar yerine normal süt ve süt tozu kullandım, kremayı ise değiştirmedim.
Süt tozunu kahve beyazlatıcılarla karıştırmayın lütfen. Sütün suyunun tamamen buharlaştırılması sonucu elde edilen toz haldeki süttür süt tozu. Marketlerin pasta malzemesi reyonlarında bulabilirsiniz. İşinizi kolaylaştırması için süt tozu nedir? videomu izleyebilir ve nasıl bir pakette satıldığını görebilirsiniz. Krema da benzer bir açıklama gerektiriyor sanıyorum. Krem şanti veya pasta kreması değildir. Krema nedir? videomu izleyerek ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Eğer mutfakta yeniyseniz bu tarifi atlamanızı veya çok sevdiğiniz bir tatlıysa mutfak tecrübesi olan bir yakınınızla yapmanızı tavsiye ederim. Mutfakta tecrübeli biri için oldukça pratik bir tatlı olsa da kullanılan bazı yöntemler (yumurta akı çırpma ve karamel yapımı gibi) yemek yapmaya başlayan biri için biraz karmaşık ve anlaşılmaz gelebilir. Yeni yemek yapmaya başlayan birinin mutfakta başarısızlık karşısında nasıl depresyonlara girip çıktığını okuyucularımdan dolayı çok iyi biliyorum. O yüzden ilk başlarda bebek adımlarıyla başlayıp bu ve benzeri tarifleri ileriki dönemlerde denemekte fayda var.
Tarifimizin birkaç dikkat edilmesi gereken özelliği var. Öncelikle yumurta aklarını çok iyi çırpmalısınız. Çırptıktan sonra çırpma kabını baş aşağı ters çevirdiğinizde akmayacak, dökülmeyecek kadar katı olmalı. Toz malzemeleri yumurtalara eklerken ve karıştırırken çok hassas olmalısınız ki yumurta akı sönmesin.
Kekin pişme aşaması da biraz dikkat gerektiriyor. Çok hassas dokuda bir kek olduğu için ısı fazla geldiğinde dışı pişer ve içi çiğ kalır. Siz kekin piştiğini zannedip fırından çıkardıktan sonra da çöker ve kaskatı olur. O yüzden kürdan testini mutlaka uygulayın. Üzeri yeterince pişmiş olmasına rağmen içi hala pişmediyse ısısını 10 derece düşürüp fırın kabının üzerine keke değmeyecek şekilde alüminyum folyo örtüp pişirmeye devam edin. Folyo kekin üst kısmını direkt ısıdan koruyacağı için üzeri yanmadan içi pişmeye devam edecektir.
Keki ve karameli yeterince tatlı olduğu için şerbetinde şeker kullanılmıyor. En kolay kısmı da şerbeti hazırlama bölümü zaten. Sırasıyla tüm malzemeleri çırpmanız yeterli.
Karamel sosu evde yapmak yerine hazır sos da kullanabilirsiniz. Ancak önce hazır sosların içindekiler bölümünü okuyun derim. Hala kullanmak istiyorsanız seçim sizin. Tarifin en oyalayıcı kısmı karamelin hazırlanma kısmı sanırım. Sürekli başında durup karıştırmak gerekiyor sosu. Ama sonuç inanın ki tüm emeğe değiyor. Hayatınızda yiyebileceğiniz en güzel karamel sos çıkıyor ortaya. Ben tam bir karamel delisi olduğum için sosunu oldukça bol yaptım. Eğer kekin üzerinde ince bir tabaka karamel olması sizin için yeterliyse sos malzemelerini yarıya indirebilirsiniz.
Tarifle ilgili vurgulamak istediğim son bir nokta var; şerbetini çırptığınızda oldukça köpürüyor. Şerbeti kekin üzerine döktükten sonra kekin üzerinde bir köpük tabakası oluşuyor. Bu tabakayı kaşık veya spatula ya da elinizle sıyırarak alın.
Süt tozu bulamadıysanız; Tam olarak aynı lezzeti vermez ve yerini tutmaz ama şerbeti için sütü 1 su bardağı daha azaltıp 1 paket krema ekleyebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Videolu Trileçe Tarifi
Malzemeler
Kek için;
- 5 yumurta,
- 1,5 su bardağı şeker,
- 1,5 su bardağı un,
- 2 paket şekerli vanilin,
- 1 silme çay kaşığı kabartma tozu,
- 1 çimdik tuz,
- Fırın kabını yağlamak için 1 çay kaşığı tereyağı.
Şerbeti için;
- 3 su bardağı süt,
- 2 paket (400 ml) krema,
- 1 su bardağı süt tozu.
Karamel için;
- 5 yemek kaşığı şeker (mümkünse esmer şeker),
- 1 yemek kaşığı tereyağ,
- 1 paket (200 ml) krema,
- 1/2 su bardağı süt.
Hazırlanışı
- Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın (akların içine 1 damla bile sarı karışmamalı),
- Yumurta aklarını bir çimdik tuz ilavesiyle kar gibi olana kadar çırpın,
- Şekeri ekleyip 5 dk. daha çırpın,
- Sarıları ayrı bir kapta çırpın,
- Sarıları aklara yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edin,
- Unu, kabartma tozunu ve vanilinleri yavaş yavaş ekleyerek bir spatula ile pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırın (köpüğünü söndürmeden),
- 22*22 cm çapında 8-9 cm derinliğinde bir fırın kabını yağlayın,
- Kek karışımını tepsiye dökün,
- 160 derecede önceden ısıtılmış fırında kürdan temiz çıkana kadar (kek kürdanı batırıp çıkardığınızda kürdana hamur bulaşıyorsa henüz pişmemiştir) pişirin,
- Kek soğuduktan sonra derin bir kapta şerbeti için süt ve süt tozunu köpürene kadar çırpın,
- Kremayı ekleyip 2 dk. daha çırpın,
- Şerbeti (pişirmiyoruz) kekin üzerine gezdirin,
- Kek şerbeti tamamen çektikten sonra elinizle üzerindeki köpükleri sıyırıp alın,
- Karamel için tereyağ ve şekeri geniş bir tavaya alıp ocağın en küçük gözüne koyun,
- Karıştırmadan şeker eriyip kahverengi bir sıvı haline gelene kadar bekleyin,
- Kremayı ve sütü yavaş yavaş ekleyip karameli hızlıca çırpın (bu aşamada şeker katılaşabilir, piştikçe eriyecektir),
- Karıştırarak koyu karamel kıvamı alana kadar pişirin,
- Karameli şerbetini çeken kekin üzerine gezdirin,
- Buzdolabında 2 saat dinlendirip servis yapın.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Trileçe Tarifi ilk olarak 07/07/2014 tarihinde yayınlandı ve 08/06/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
13 Ekim 2015 22:01