Tuzlu Kuru Pasta Tarifi
Çocukluğuma dair hatırladığım en iz bırakan lezzetlerden biri kuru pastalardır. Düğünlerde limonatanın, doğum günlerinde çayın yancısı, en tazesinin pastanede en bayatının babaanne/anneanne evinde yenebileceği, şimdilerde asla eskilerin lezzetini vermeyen o efsane kuru pastalar...
Hatırlayanlar olacaktır, daha önce tatlı kuru pasta tarifi paylaşmıştım. Bugün sırada tuzlu kuru pasta tarifi var. Bu tarif kıyır kıyır, daha ısırır ısırmaz ağızda dağılan dokuda, tadı ve kokusu eskilerde yediklerimizi aratmayacak kadar güzel kuru pastalar elde etmenizi sağlayacak. Aynı hamur, farklı şekiller ve farklı süslemelerle farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Dilerseniz hamuru bölüp hamurun içine toz biber gibi farklı aroma vericiler ekleyerek daha da farklı lezzetler elde edebilirsiniz.
Tarifin en öne çıkan özelliği şekillendirme olduğu için hamurun kıvamı oldukça önemli. Doğru kıvamda bir hamur elde etmediğiniz takdirde şekillendirmede problem yaşayabilirsiniz. Hamurun kıvamını belirleyen malzeme de hiç şüphesiz undur. Bu noktada Aldığı Kadar Un Ne Kadardır? yazısını hatırlatmadan geçmemek gerekir.
Unu fazla kullanmanız da az kullanmanız da şekillendirme konusunda sıkıntı yaşamanıza neden olabilir. O yüzden unu zaten her zaman olmanız gerekenden daha dikkatli şekilde, daha küçük parçalar halinde eklemeye özen gösterin. Eğer hamurla çalışmakta zorlanıyorsanız hemen un eklemek yerine önce hamuru buzdolabına kaldırıp on dakika kadar bekletin. Tereyağlı hamurlarda ortam ya da el sıcaklığının fazla yüksek olması tereyağının çok fazla eriyip hamurun kıvamının yanıltıcı bir hal almasına neden olabilir. Eğer hamurun üzerinde hamurdan hafifçe ayrı görünen bir yağ tabakası görüyorsanız probleminiz ve çözümü budur.
Öt yandan eğer hamurun üzerinde yağ tabakası yoksa ama elinize bir parça hamur aldığınızda çok tıkız olduğunu hissediyorsanız ve ne kadar sıksanız de toplanıp şekil almıyor ve küçük parçalar halinde dökülüyorsa problem çok eriyen tereyağı değil, unun fazla gelmesidir. Bu durumda hamura sıvı ilavesi yapmanız gerekir. Şu an bu yazıyı okuyanların %99'unun aklına süt eklemek geldi eminim. Ama ne yazık ki bu yapabileceğiniz en yanlış şey olur. Normalde hamurun içinde süt yok, bunun da bir sebebi olmalı. Yani en azından kullandığınız tarif ne yaptığını bilen biri tarafından oluşturulduysa bir sebebi vardır. Siz bu sebebi yok sayıp hamura içinde olmaması gereken bir malzeme eklerseniz hamurun kıvamını bozmuş olursunuz.
Hamurun kıvamını bozmadan fazla un kullanmanızı telafi etmenin yolu hamurun içindeki sıvılardan birini artırmaktır. Sıvı denince pek çok kişinin aklına sadece bardaktan bardağa boşaltılabilen malzemeler gelir ama mutfakta iki artı iki her zaman dört etmediği için bu durum biraz farklıdır. hamur işlerinde unu ıslatan ve ıslanınca eriyen her şey sıvıdır. Bu durumda bu tarifin sıvıları tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurta ve şekerdir.
Sondan başa gidecek olursak, şeker miktarını hamurun kıvamını etkileyecek kadar artırmamız mümkün olmadığı için kurtarıcımız şeker olamaz. Yumurta iyi bir kurtarıcı olsa da bir yumurtanın tamamı fazla gelebileceği için bir bütün yumurtayı ziyan etmek doğru olmayabilir. Yine de eğer hamurunuz kum gibi dökülüyorsa, yani unu biraz fazla değil çok fazla kullandıysanız bir yumurta ilavesi yapabilirsiniz. Yoğurt kullanımı en kolay, hamura en kolay yedirilebilecek ve hamuru en kolay kurtarabilecek malzemelerden biridir ama kullanımına karar verirken bir şeye çok dikkat etmek gerekir. O da hamurun yağ miktarı. Eğer hamur yeterince yağlıysa yoğurt ilavesi yapabilirsiniz. Ama bir şekilde hamurun yağının da az olduğunu düşünüyorsanız yağsız bir sıvı ilavesi kuru pastalarınızın sert olmasına neden olur. Sıvı yağ bağlayıcı bir özelliği olmadığı, aksine hamura dağılgan bir yapı verdiği için uygun bir kurtarıcı değildir. Yoğurtla aynı derecede kolay kullanılabilir bir diğer malzeme tereyağıdır. Tereyağını kullanırken de yoğurt da olduğu gibi hamurdaki yağ miktarına dikkat etmelisiniz. Eğer zaten oldukça yağlı bir hamur elde ettiyseniz yoğurt daha iyi bir çare olacaktır. Eğer hamur yağlı değil, aksine kuru görünüyorsa tereyağı daha uygun bir kurtarıcıdır. tereyağı kullanacaksanız mutlaka tarifte tavsiye edilen kıvamda, yani oda sıcaklığında kullanmalısınız. Eğer hamurun tereyağına mı yoksa yoğurda mı ihtiyacı olduğuna karar veremiyorsanız da azar azar ikisinden de eklemeniz de mümkündür.
Afiyetle kalın...
Videolu Tuzlu Kuru Pasta Tarifi
Malzemeler
- 150 g oda sıcaklığında tereyağı,
- 3/4 çay bardağı sıvı yağ,
- 1 yemek kaşığı yoğurt,
- 2 yumurta (birinin sarısı üzerine),
- 2 tatlı kaşığı mahlep,
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
- 1 tatlı kaşığı şeker,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 3-3,5 su bardağı un,
- Susam, çörek otu, mavi haşhaş tohumu.
Hazırlanışı
- Tereyağ, sıvı yağ, yoğurt, 1 yumurta, 1 yumurta akı, tuz, kabartma tozu, şeker ve mahlebi derin bir kaba alıp elinizle karıştırın,
- Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun,
- Küçük parçalar koparıp elinizle veya tezgahın üzerinde ince uzun çubuk şekline getirin,
- Çubuk şeklindeki hamuru istediğiniz biçimde şekillendirin ya da merdane ile açıp kurabiye kalıbıyla kesin
- Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin,
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam, mavi haşhaş tohumu veya çörek otu serpin,
- 190 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Tuzlu Kuru Pasta Tarifi ilk olarak 03/01/2022 tarihinde yayınlandı ve 11/05/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- Ariana: İnce çubuk şekli olmuyor hamur parçalanıyor, kurabiye kalıpları kullanmak zorunda kaldım. 03 Kasım 2024 20:16
- Kevserin Mutfağı: Normalde çok kolay şekil alan bir hamurdur. Unu az ya da fazla gelmiş olabilir. Hamurun sahip olması gereken kıvamı görmek için izlemediysen videosunu izleyebilirsin. 03 Kasım 2024 21:54