Un Helvası Tarifi
Uzun süredir ilk defa denediğim bir tarifi aynı gün içerisinde paylaşıyorum sizlerle. Bu tarif beni çok heyecanlandırdı çünkü. Normalde un helvasını çok sevmem. Hatta hiç sevmem desem yanlış olmaz. Bir yerde denk geldiğimde ayıp olmasın diye çatalın ucuyla bir tadına bakarım sadece. O yüzden bugüne kadar denemeyi bile düşünmemiştim hiç. Ama geçenlerde blogta hangi temel tariflerin eksik olduğunu düşünürken aklıma geldi. Dedim ki kendi kendime; madem bugüne kadar başkalarının yaptığı helvaları sevemedin neden kendi sevebileceğin bir helva yapmıyorsun?
Yemek yapmayı bilmenin en güzel kısmı bu aslında. Mantığını kavradığın zaman başkalarının tariflerine bağlı kalmak zorunda değilsin, kendi sevdiğin şekilde yapabilirsin istediğin her şeyi. Un helvasını yapmadan önce de un helvasında neleri sevmediğimi belirledim öncelikle. Çünkü bunları değiştirdiğim zaman sevmeme sebeplerim ortadan kalkacaktı mantık olarak.
Az yağlı, az şekerli un helvası mümkün
Öncelikle un helvasının çok yağlı oluşunu ve damakta kendi lezzetini değil yağ dokusunu bırakışını sevmiyordum. İkincisi çok şekerli oluşunu sevmiyordum. Üçüncüsü de yapış yapış oluşunu sevmiyordum. Son olarak bir aromasının olmayışını ve un tadı almayı sevmiyordum. Bu dördünü değiştirmek için yapmam gereken şeyler çok basitti. Yağını ve şekerini olabildiğince az kullandım. Katı yağ değil sıvı yağ kullandım, bu şekilde hamur gibi değil ağızda dağılan bir helva elde ettim. Su değil süt kullandım, böylece daha hafif aromatik bir lezzete ulaştı.
Uzun süre kavurmak gerekiyor
Un helvası kavurma süresinin uzun olmasından dolayı biraz meşakkatli gibi gelir. Bunun da üstesinden geldim sayılır. Helva kavrulurken bir yandan da akşam yemeğini hazırladım. Yağ ve unu tavaya alıp karıştırdım. Sonra yemek için soğanlarımı doğramaya başladım. Arada helvayı bir tur karıştırdım. Sebzeleri doğradım sonra tekrar karıştırdım, vs. Kısacası zaten yemek yapmak için mutfakta geçireceğim sürede helvayı da kavurdum. Sabırsızlık edip arada altını açmazsanız ve 5 dakikadan daha uzun süre kendi haline bırakmazsanız yanma ihtimali yok zaten kısık ateşte.
Un helvasının topak topak olması normal mi?
Unu yağa ilk eklediğinizde topak topak oluyor, bu normal. Vakit ilerledikçe ve kavruldukça açılıyor ve sonlara doğru fındık ezmesi kıvamına geliyor. Bu kıvamı gördüğünüzde doğru yolda olduğunuzdan emin olabilirsiniz. Un helvasını seviyorsanız bir de bu tarifle deneyin, çok daha fazla seveceğinizden eminim. Benim gibi bugüne kadar un helvasını sevmediğinizi düşünüyorsanız yine deneyin, un helvasına bakışınız değişecek.
Afiyetle kalın...
Videolu Un Helvası Tarifi
Malzemeler
- 3/4 su bardağı sıvı yağ,
- 2 su bardağı un,
- 3/4 su bardağı şeker,
- 1 su bardağı soğuk süt,
- Üzeri için tarçın.
Hazırlanışı
- Sıvı yağı geniş bir tavaya alıp kızdırın,
- Unu ekleyip kısık ateşte sütlü kahve rengine dönene kadar (1 saate yakın) sık sık karıştırarak kavurun,
- Şekeri ekleyip şöyle bir karıştırarak una iyice yedirin (uzun süre pişirmeyin),
- Sütü yavaş yavaş ekleyip bir yandan da karıştırın,
- Şeker eriyene kadar (tadına bakarak anlayabilirsiniz) karıştırarak pişirin,
- Helvayı ateşten alıp kaşıkla şekillendirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Un Helvası Tarifi ilk olarak 16/06/2014 tarihinde yayınlandı ve 17/01/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
21 Mayıs 2016 23:23