Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?
Daha önce elma sirkesi tarifi paylaşmıştım. Şimdi de sırada üzüm sirkesi var. Üzümler bitmeden bir kaba doldurup kaldırın kenara, kendi halinde olsun. Ellerinizle yaptığınız, doğal, lezzetine doyum olmayan bir sirke için hiç emek harcamanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken gerekli malzemeleri bir araya getirip ilk günler arada yoklamak, sonrasında ise rahatsız etmemek.
Ev yapımı sirkenin tadı da kokusu da hazır sirkelere göre çok daha güzel oluyor. Elma sirkesi tarifimi deneyenler çok iyi biliyordur. Salatalara çok yakışıyor. Ne kadar sağlıklı olduğunu özellikle belirtmeme de gerek yok sanırım. Üşenmeyin, mutlaka yapın. Zaten bir kere alıştıktan sonra hazır sirkelerden kullanmak istemeyeceksiniz bir daha.
Sirke Nasıl Olur?
Sirke yaparken amacımız öncelikle alkol elde etmek ve sonrasında bu alkolün asetik aside dönmesini sağlamaktır. Yani sirke oluşumu iki aşamadan oluşur. Birinci aşama mayalanma aşamasıdır. Bu aşamada bakteriler sirke yapmak için kullanılan kullanılan malzemelerin içerdiği şekeri kullanarak alkol ortaya çıkarır. İkinci aşamada ise bu alkol sirkeyi oluşturan asetik aside dönüşür.
Sirke yapmanın pek çok yolu vardır. Sadece meyveyle, sadece alkolle, meyvelere maya ekleyerek, şeker ekleyerek, nohut ya da bulgur gibi dolaylı şeker kaynağı ekleyerek, maya ve şekeri birlikte ekleyerek ve bunların onlarca farklı versiyonuyla sirke yapabilirsiniz. Hiçbiri daha iyi ya da daha doğru değildir. Hepsi uygulanabilir, uygulanan yöntemlerdir. Sirke gerekli şartlar sağlandığında kendi kendine oluşur. Sizin tek yapmanız gereken gerekli şartları sağlamaktır. Gerekli şartlar da istenmeyen bakterilerin oluşumunu engellemek için hijyenik kap ve malzemeler, uygun sıcaklık (20-30 C arası) ve aerobik ortam, yani oksijendir.
Sirke Yapmanın İncelikleri
Fermantasyonu hızlandıran şey nohut, bulgur ve meyvelerin içindeki şekerdir. Eğer kullandığınız üzümler yeterince tatlı değilse desteklemek için biraz bal veya şeker de ekleyebilirsiniz.
Eskiden sirkelerimi cam kavanozlarda yaparken sonradan özellikle plastik kaplar kullanmaya başladım. Eski bir sirke tecrübemde keskin sirke küpüne zarar ata sözünün doğruluğunu bizzat yaşadım. Daha önce duymuştum sirkenin küpleri çatlattığını. Önceki sirke denemelerimde başıma gelmediği için kulak ardı etmiştim açıkçası. Ama bir denememde cam kavanozum bekleme süresinde dibinden boylu boyunca çatladı. Sonrasında plastik kaplarda yapmaya başladım. Sirke yapımında bpa içermeyen, kaliteli, öncesinde hasar görmemiş plastik kapları güvenle kullanabilirsiniz. Sirkenin %3-5 arasındaki asitlik derecesi kaliteli plastiğin çözülmesi için yeterli değildir. Mutfakta plastik kullanımını tehlikeli yapan şey daha çok plastik kapları yüksek sıcaklıktaki gıdalarla temas ettirmek ve aşınmış plastik kapları kullanmaya devam etmektir. Yine de içinize sinmez ve risk almak isterseniz sirkenizi cam kavanozda hazırlayabilirsiniz.
Üzüm sirkesi için her cins ve renkte üzümü kullanabilirsiniz. Özellikle sirke yapımı için üzüm almanıza da gerek yok. Eve alıp da hafiften yumuşamaya başladığı için yenmeyen üzümleri, üzüm çöplerini biriktirerek de yapabilirsiniz. Ben biriktirmeye uğraşamam alır üzümü koyarım diyorsanız da çöplerinden ayırmayın sirkeyi kurarken, sapıyla çöpüyle olduğu gibi kullanın, bir zararı olmaz. uğraşmak isterseniz de saplarını ayırabilirsiniz.
Sirkenin olup olmadığını anlamak ilk denemelerde zor olabilir. Üzerinde oluşan sirke anası gerçekten sirke anası mı yoksa küf mü anlamakta zorlanabilir tecrübesiz gözler. Eğer üzerinde oluşan tabaka yeşil/gri, tüylü ve kırış kırışsa üzümler sirkeye dönemeden bozulmuş demektir. Gerekli sıklıkta karıştırmadığınızdan, içinde bulunduğu ortamın çok sıcak olmasından ya da kullandığınız kapta istenmeyen bakteriler/mayalar olduğundan kaynaklanmış olabilir. Sirke anası deniz anası görünümüne sahiptir. Dümdüz olabileceği gibi yamuk yamuk da olabilir ama kırış kırış olmaz.
Sirkenin Üzerinde Neden Beyaz Tabaka Oluşur? Kahm Mayası Nedir?
Sirke yaparken insanları en çok ikileme düşüren şeyse sirkenin üzerinde oluşan beyaz tabakadır. Bu beyaz tabakayı sadece sirkenin değil turşu ve şalgam da dahil her türlü fermante ürünün üzerinde görebilirsiniz. Kahm mayası size ya da fermantasyon sürecine zarar vermez. Ancak ürüne çok fazla miktarda kahm mayası karıştığında ürünün tadını ve kokusunu olumsuz etkileyebilir ya da dokunulmadan uzun süre beklediğinde üzerinde küf oluşabilir. Kahm mayasının oluşmasına neden olan 3 şey vardır:
- Sıcaklığın çok yüksek olması
- Hijyen eksikliği
- Fermante olan meyve veya sebzelerin havayla uzun süre temas etmesi
Kahm mayası genel olarak zararlı olmasa da fermante ürünün içinde sürekli olarak bulunması istenmeyen bir şeydir. Bu nedenle kahm mayası görüldüğünde panik yapmaya gerek olmasa da öncelikle neden olduğunu bulup sonrasında da temizlemek gerekir. Ortam sıcaklığını test ederek başlayabilirsiniz. Şartlar müsait olduğunda kahm mayası temizlendikten sonra en fazla 12 saat içinde tekrar oluşur. Bu test süresini kısaltmak için mayayı temizlemek yerine şöyle bir karıştırmanız yeterli olacaktır. Kahm mayasını gördükten sonra ortam sıcaklığını düşürüp (sirkeyi daha serin bir yere taşımak ya da buna imkan yoksa buzdolabına kaldırmak gibi) 6-7 saat gözlem altında tutabilirsiniz. Eğer maya tekrar toplanıp sirkenin üzerinde bir tülbent görünümü oluşturursa problem sıcaklık değil demektir. Eğer maya toplanmaz ve karıştırdığınız şekilde parça parça kalırsa problemin kaynağı yüksek sıcaklıktır ve bu da sıcaklığı düşük tutmanız gerektiği anlamına gelir.
Eğer problemin kaynağı sıcaklık değilse ikinci şüphelenmeniz gereken şey hijyendir. Bu problemi çözmek için yapabileceğiniz tek şey sirkeyi süzerek başka, temiz bir kaba aktarmaktır. Bu aktarma işlemini yaptıktan sonra önlemleri artırmak için meyvelerin havayla temasını minimize etmek için sirkeyi karıştırma sıklığını artırabilirsiniz.
Kahm mayası oluşumunun sebebi ne olursa olsun sebebini keşfettikten sonra ilk yapmanız gereken şey plastik bir süzgeçle sirkenin üzerinde oluşan kahm mayasını toplamak ve maya oluşumu bitene kadar her gün temizlemeye devam etmek olmalıdır.
Sirke Sinekleri
Bekletme aşamasında çoğunlukla sirkenin üzerinde minik sirke sinekleri görülür ama göremediğiniz durumlar da olur. Sinek görmemek sizi endişelendirmesin. Sinekler bazen çok küçük olabilir, sizin baktığınız an görüş alanınızda olmayabilirler ya da evin kendileri için daha uygun, daha sıcak ve nemli (saksı çevreleri gibi) bir yerlerine göç etmiş olabilirler. Sirke yapımı sırasında sirke sinekleri sadece sirkenin etrafında görülmez, evin farklı yerlerinde de karşınıza çıkabilirler.
Sirke Anası
Sirkenin oluşunun en önemli göstergesi sirke anasıdır. Sirke anası sirkenin üzerinde oluşan şeffaf ya da kullandığınız üzümün renginde, dokunduğunuzda dağılmayan tabakadır. Sirke anası oluştuğunda sirkeniz olmuş demektir. Dilerseniz sirkeyi hemen süzebilir veya biraz daha bekleyip sirkenin ve ananın güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Sirke anası her seferinde aynı kalınlıkta ve renkte olmaz. Daha önce elde ettiğiniz sirke analarıyla ya da gördüğünüz sirke anası fotoğraflarıyla kıyaslama yapıp paniğe kapılmayın. Sirkenizde oluşan sirke anasını bir sonraki sirkenizde maya olarak kullanabilirsiniz.
Sirkeye Tuz Konur mu?
Sirkeye yapım aşamasında tuz ilave etmek geleneksel bir yaklaşım değildir. Yani bilinçli şekilde sirke yapan birisi sirke kurarken tuz kullanmaz. Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller. Mantık olarak istenemeyen bakteri ve mayaların oluşumunu engellemek için tuz kullanılabilir ama bu sirke oluşumunu yavaşlatma ya da durdurma riski de barındırdığı için tercih edilmez.
Sirkeye Tuz Eklenmezse Sirke Şarap Olur mu?
Türkiye'de alkol alımı hassasiyeti olduğu için sirke yaparken insanları en tedirdin eden şey sirke değil şarap elde edilmesidir. Yukarıda sirke oluşum sürecinden bahsetmiştik. Mayalanma aşamasında meyve şekeri ve eklenen diğer malzemelerin şekeri ile beslenen bakteriler öncelikle alkol oluşturur, sonrasında ise bu alkol sirkeyi oluşturan asetik aside döner. Elde edilen alkol asetik aside, yani sirkeye döndükten sonra tekrar alkol olmasının imkanı yoktur. Tek ihtimal sirkeyi içindeki alkolün tamamı asetik aside dönüşmeden süzmenizdir. Tuz eklemek de bunun önüne geçmez ne yazık ki. Eğer şarap değil de sirke elde etmek istiyorsanız güçlü bir sirke anası oluşana kadar bekletin.
Sirkeye Neden Tuz Eklenir?
Aslına bakılırsa bu şart değil, sadece bir önlemdir. Sirke her ne kadar antibakteriyel bir ürün olarak bilinse de her bakteriyi öldürme gücü de yoktur. Hatta aksine içerdiği asetik asit anaerobik ortamda başka bakterilerin oluşumuna imkan sağlar. Bu bakterilerin oluşum ve çoğalmasını önlemek için içine tadını bozmayacak miktarda katkısız, salamuralık tuz eklemek sirkemizi gönül rahatlığıyla tüketmemizi sağlar.
Adım Adım Yapım Aşamalı Üzüm Sirkesi Tarifi
Üzüm sirkesinin adım adım videolu yapım aşamalarını Tarif Küpü uygulamasında bulabilirsiniz. Tarif Küpü uygulamasını hala indirmediyseniz Tarif Küpü linkine tıklayarak mobil cihazlarınıza ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Videolu Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 1 kg üzüm (siyah, kırmızı veya yeşil farketmez),
- 3 lt su,
- 1 yemek kaşığı kalın bulgur,
- 1 yemek kaşığı çiğ nohut,
- 1 çay kaşığı salamura tuz.
Hazırlanışı
- Üzümleri saplarıyla birlikte iyice yıkayıp süzün,
- Hafifçe ezerek yine saplarıyla birlikte geniş ağızlı derin bir kaba koyun,
- Üzerine suyu, bulgur ve nohutu ekleyin,
- Kabınızın ağzına bir tülbent örtüp bağlayın,
- Güneş görmeyen serin bir ortama alın,
- İlk hafta her gün, diğer haftalarda 2-3 günde 1 karıştırıp alt üst edin ve üzümler tamamen dibe çökene kadar 10-20 gün kadar bekletin,
- Tülbenti çıkarıp kapağını sıkmadan kapatıp (ya da tülbenti 4-5 kat katlayarak sıkıca bağlayıp) 30-45 gün daha karıştırmadan, sirke anası oluşana kadar bekletin,
- Bu bekleme aşamasında ağzını açmadan sık sık kontrol edip kahm mayası oluştuysa temizleyin,
- Süzüp süzmemeye kokusuna bakarak karar verebilirsiniz, ne kadar çok beklerse o kadar keskin olur,
- Tülbentle süzüp tuzunu da ekleyip karıştırın ve dar ağızlı cam şişelerde saklayın.
Afiyet olsun...
Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır? ilk olarak 13/09/2021 tarihinde yayınlandı ve 10/10/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- Gizem28: 20 gunden sonra sirkeyi suzup serin yerde bekletin diyorsunuz ya agzini kapatmak yerine tulbentle baglasak ne olur? Kapatilinca olusan gaz basinci siseyi catlatmaz mi? 12 Ocak 2016 15:25
- Kevserin Mutfağı: Plastik kullarısan çatlatmaz Gizem'cim. Bu aşamada hava teması olmamalıdır. 12 Ocak 2016 16:00
- Mustafa: Sirke yapmak harika bir fikir.. yazinizi okuyunca cok heveslendim:). Meyve orani fazla olunca alkollesme mi olur.. sirkeye donusmez mi?? 3.gunu bugun bayagi kopurmus.. Arada tadina bakiyorum ama tadini bilmesem de alkol gibi kokuyor sanki. Seker orani ile mi ilgili bu?? Meyveyi azaltmali miyim? 04 Ocak 2016 22:18
- Kevserin Mutfağı: İlk etapta alkollenme olması normal, sirkenin doğal oluşum süreci bu, son aşamada tuz ekledikten sonra sirkeye dönecektir. 04 Ocak 2016 22:43
- Sevinc: Ben de trabzon hurmasi ile sirke yapiyorum. Bugun 3.gun tadina baktim. Bayagi eksi olmus. Acaba ortamda seker mi yok? Yoksa normal mi...küf kokusu filan da yok.. 30 Aralık 2015 13:24
- Kevserin Mutfağı: Küf kokusu yoksa sorun yoktur, Trabzon hurması oldukça şekerli bir meyvedir zaten, kendi şekeri yeterli olacaktır. 30 Aralık 2015 13:35
- Necdet Kavlak: Merhabalar, Daha Önceki Başarısız 2 deneme sonrası azmi cezmi kastederek 3.sirke seferine başlıyorum. Bu sefer malzemem Trabzon hurması 1-10 kg Hurmayı bir güzel ezerek üzerine klorsuz suyumu ilave ettim.(Oran % 30 hurma % 60 Su % 10 Boşluk) Su sıcaklığı 19c. Su ile Homojen olması için güzelce karıştırdım (Ya da öyle zannediyorum). Üstünü Tülbentle örtmeden önce Hidrometre ile yaptığım ölçümde karışımın şeker oranının düşük olduğunu gördüm (1020) ve gerekli miktar şeker ilave etdim. Gerçek anlamda sirke olması için İdealinin 1050 - 1090 arası olması gerektiğini bir kimyager dostumdan öğrendim. 2.gün sonunda şeker oranı 1060. Bu arada hidrometresiz sirke yapımının acemiler için neredeyse imkansıza yakın olduğunu da öğrendim. Hidrometre olmadan sirke yapmak ancak üst düzey ustaların işi olduğunuda kulağıma küpe yaptım. Başarısız denemeden sonra tedbir amaçlı akvaryum aksesuarları kullanmaya karar verdim. ISITICILI TERMOMETRE ve HAVA POMPASI. Isıtıcılı termometreyi 25 c ayarlayacağım. Malum havalar soğudu ve gece sıcaklık 15 c nin altına düşebilir. Havalanmanın yetersiz kalmamasını sağlamak amacıyla Hava pompası ile de karışımın üstüne hafif ayarda hava basacağım. VE SORU : Bu sefer doğru yoldamıyım ? 23 Aralık 2015 12:26
- Kevserin Mutfağı: Sirkenin tarihi milatta önce 5000 yılına kadar uzanır Necdet Bey, o tarihlerde ne termometre ne de hava pompası vardı. Uzay mühendisliği isteyen bir şey değil kısacası sirke yapmak. Yazdığım tarifi karmaşıklaştırmadan, kendinizden herhangi bir ekleme yapmadan uygularsanız zaten başarılı olursunuz. Ha diyorsanız ki ben bunu hobi haline getirdim kendimce eğleniyorum, elbette yapabilirsiniz. Ancak bahsettiğiniz süreç ve yöntemleri daha önce ne sirke ne de başka bir şey için kullandım, bu nedenle benden görüş istemeniz ve buna binaen benim fikir yürütmem yanlış olur. Umarım her şey yolunda gider sirkenizle ilgili. Sevgiler... 23 Aralık 2015 15:16
- Necdet Kavlak: Cevabınızı Çok sitemkar buldum. Ama olsun yinede insanlara yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.Evet sirke yapımı çok eskilere dayanır ama şahsım adına ben daha yeni öğreniyorum. Ayrıca bu konuyuda gerçekten mümkün olduğu kadar araştırıyorum. Anadolunun birçok yerinde sirke yapılır ancak onlardan da öğrendiğim kadarıyla her kurulan küp sirke olamayabilir. Üstellik anadolu insanı bunu oldukça eskiden beri ve sıksıklıkla yapıyor. Kokusundan kıvamına rengine kadar herşeyi tecrübe edinmiş. Siz de öyle olabilirsiniz. Bahsedilen araç gereçlere hiç ihtiyacınız olmayabilir. Sirke uzay mühendisliği gerektirmez tabiki o zaman sirke mühendisliğide olurdu Ama Şeker oranı çok önemli zira az olduğunda sirke kokusunu alırsınız ama suya dönüşmüş sirke içersiniz. Şeker Oranıda fazla olursa alkol oranı % 14 ü geçerse sirkeye dönmez. Neyse yinede çok teşekkür ederim amacım ukalalık yapmak değil tecrübelerinizden yararlanmaktı. 23 Aralık 2015 16:11
- Kevserin Mutfağı: Bir önceki yorumumda da söylemiş olduğum gibi şu an kullandığınız yöntemler konusunda hiçbir tecrübem yok ne yazık ki, bu nedenle yardımcı olmam da mümkün değil. Bununla birlikte eğer siz paylaşmak isterseniz tecrübelerinizi çok sevinirim. Sevgiler... 23 Aralık 2015 16:25
- Necdet Kavlak: 10 kg. Üzümü Katı meyve sıkacağından geçirdim. Yaklaşık 4 Lt. Üzüm suyu oldu. Ağzı 25 cm olan 10 Lt.lik özel cam damacanaya boşaltarak Üzerine 4 litre kadar su koydum Nohut, bulgur ekledim. Ağzını hava almayacak şekilde 1 hafta kapattım. Ama Günde 1 defa açıp karıştırdım. Gaz çıkışı bittikten sonra Ağzını hava alacak şekilde tülbentle kapattım. 15.günün sonunda 1.süzme işini de yaptım ve içine 1 lt. doğal sirke ve kaya tuzu ekledim.30.günden itibaren keskin sirke kokmaya ve sirke anası oluşmaya başladı. 60 gün olmasına rağmen sirke anası hala dibe çökmedi. Sirke kokusu hala var. Ancak bir miktar tattığımda sirke de su gibi tat vardı. Hafifçe boğazımı asit yakması hissettim. Sirke damacanası 10 Lt. Ağzı gövdesinin çapında 25 cm. İdeal Olduğunu düşünüyorum. Cam damacanın etrafını eski bir tişörtle Işık almasın diye kapattım. Ortam Sıcaklığı 25 C ile 19 C arası ama sanki tam sirke gibi değildi. Bir şeyler yanlış gitti ama ne ? Fikriniz. Teşekkürler 13 Aralık 2015 17:01
- Kevserin Mutfağı: İlk etapta ağzı kapalı değil açık biçimde bekletmeniz gerekiyordu. Sirke oluşması için bakteri oluşması lazım, bunun için de oksijen teması gerekiyor. Sirkenin asıl oluşma zamanı tuzu ekledikten sonrası değil, ilk bekletme aşamasıdır. Tuz ekledikten sonra sirke sadece olgunlaşır. Sizin sirkeniz tam sirke olamadığı için olgunlaştırma süresinin de çok etkisi olmamış. 13 Aralık 2015 17:17
- Necdet Kavlak: Hızlı Cevabınız için Teşekkür Ederim. Yazım zaten uzun oldu diye aslında yazmamıştım. Ancak daha önceki denememde sizin dediğiniz gibi damacana ağzını tülbentle kapatarak hava alacak şekilde yaptım. Ama ne hikmetse sirke anasına kadar her şey adım adım normal gidiyor. Sirke anasının oluşumundan sonra sirke suya dönüşüyor bunu bir türlü çözemedim. 13 Aralık 2015 18:54
- Kevserin Mutfağı: Onu ben de anlayamadım inanın, tuzunu fazla koyuyor olabilir misiniz acaba? 13 Aralık 2015 19:39
- fazilet hanım: sirkenizin suya dönüşme sebebi, alkolleşmenin az olmasıdır. çünkü önce alkolleşme sonra asetik asite dönüşme olur. ortamdaki alkolun az oluşmuş olması demek bakterilerin sadece su ve karbondioksit biçiminde oluşum yapması demektir.... belki şeker oranı az yada su oranınız çoktu... yada sıcaklığınız yüksek olabilir. yüksek sıcaklıkta da asetik asit bakterileri ölür.. 01 Ocak 2016 20:06
- güner şen: üzüm sirkesi yapımında hemen hemen her yazılanı uyguladım sadece ilk yaptığımda tuz koyduğumdan 15 günden sonrakibölümde tuz koymadım.sıkıntım sirkenin tatlı olması yani sirke keskinliği yok ne yapabilirim 02 Aralık 2015 12:29
- Kevserin Mutfağı: Tuz koruyucu bir maddedir, ilk etapta tuz ekleyerek üzümlerin sirke olmasını engellemişsiniz, yapılacak bir şey olduğunu sanmıyorum. 02 Aralık 2015 14:35
- gözde: kevser hanım merhaba. salı günü üzüm sirkemin ilk 20. günü olacak. ekşimsi kokusu ve üstündeki çok çok seyrek beyaz köpükler dışında birşey yok, bahsettiğiniz sirke anası yok mesela. sürmeden önceki aşamanın olup olmadığını nasıl anlayabilirim? serin bir yerde tutuyorum, daha ılık biryere alıp biraz daha mı beklemeliyim? sevgiler 29 Kasım 2015 20:22
- Kevserin Mutfağı: Fotoğrafları kaydırarak yapım aşaması fotoğraflarına bakabilirsin Gözde'cim, sondan bir önceki fotoğraf karıştırılmış olsa da sirke anasının görünümü konusunda az çok fikir verecektir. Süreye bağlı kalmak zorunda değilsin, mevsimsel koşullardan dolayı olma süresi değişebilir. Şu an kış mevsiminde olduğumuz için uzayabilir örneğin. Oda sıcaklığına, ama yine de ısı kaynağından uzak bir noktaya, alabilirsin dediğin gibi. 29 Kasım 2015 20:54
- gözde: peki o zaman. tesekkur ederim yine ışık hizindaki yanitiniz icin:) 15 Kasım 2015 17:00
- Kevserin Mutfağı: Yeterli oluyor çünkü Gözde'cim. 15 Kasım 2015 16:55
- hacer: bende elmadan yaptım ilk defa sonucu paylaşırım bilgilerinize teşekkürler 13 Kasım 2015 14:06
- Kevserin Mutfağı: Heyecanla bekliyorum Hacer'cim.. 13 Kasım 2015 15:57
- Fatih YAZICI: ben nohut ve bulgur eklemedim 10 gün falan oldu şimdi eklesem (ki ekliyeceğim) bişey olurmu ya da deneyip sonucu yazayım en iyisi 23 Ekim 2015 14:56
- Kevserin Mutfağı: Ekleyebilirsin Fatih, sorun olmaz. 23 Ekim 2015 17:37
- Fatih YAZICI: gayet güzel oldu teşekkürler paylaştığınız bilgiler için 30 Ocak 2016 13:15
- Kevserin Mutfağı: Ellerine sağlık Fatih.. 30 Ocak 2016 14:58
- Nazım Köse: Merhaba.....4.Maddede Kabınızın ağzına bir tülbent örtüp bağlayın dediniz. Fakat6.Maddede İlk hafta her gün, diğer haftalarda 2-3 günde 1 karıştırıp alt üst edin diyorsunuz.Ağzına tülbent bağldığınız kabı nasıl alt üst edeceğiz. 12 Ekim 2015 17:03
- Kevserin Mutfağı: Tülbenti çözüp açarak. 12 Ekim 2015 17:41
- Levent: Müsadenizle bendende birkaç bilgi: Üzüm suyuna ne kadar az su katarsak sirkemiz o kadar keskin olur hiç katmazsak bence daha iyi olur. Üzümleri kendimiz toplamışsak veya temiz olduğunu biliyorsak kesinlikle yıkamıyoruz çünkü üzerinde doğal vahşi mayalar mevcut üzüm kabuğu yarılınca bu mayalar harekete geçerler o yüzden üzümlerimizi eziyoruz. Sirke oluşana kadar fermantasyonun hiçbir aşamasında cam ile reaksiyona girecek bir madde ortaya çıkmaz. Kavanozun ağzını kapatmaz Karbondioksit çıkışına izin verirseniz kavanozunuz kırılmaz hemde çok sağlıklıdır. ilk aşamada oksijene ihtiyaç yoktur o yüzden ilk 15 günde ağzı dar bir kap ikinci aşamada posayı süzdükten sonra ağzı geniş iyi oksijen alan bir kap uygun olacaktır. Anlattığım şekilde yapılırsa başka hiçbirşey karıştırmaya gerek yoktur bağda dalındaki üzümde sirke olmak için herşey mevcuttur. 11 Ekim 2015 19:55
- Kevserin Mutfağı: Teşekkürler Levent. 11 Ekim 2015 21:32
- Kadir&vahide: Levent bey bu yönteminize katılıyoruz şişenin içine üzümleri doldurduk içindeki boşlukları kapatacak kadar su ekledik yani fazla su koymadık. Ayrıca Kevser hanım üzüm sirkesi tarifiniz muhteşem 16 kasımda 2 ay oldu sonunda tadına baktık muhteşemdi şimdilik temiz şişede muhafaza ediyoruz. Yazın kullanmak üzere bekletiyorum çünkü biz sirkeyi yaz salataları için seviyoruz 19 Kasım 2015 22:01
- Kevserin Mutfağı: Ellerinize sağlık... 19 Kasım 2015 22:17
- Sema Baysal: O kırk gün dolabın altında (süzdükten sonra ) bekletirken kapağı kapatınca gaz sıkışması oluyormu merak ediyorum yazlıkta bırakıp gidicem patlarmı deyip korkuyorum 28 Ağustos 2015 11:20
- Kevserin Mutfağı: Plastik bir kaba koyarsan sorun olmaz Sema'cım. Gaz sıkışması yapmıyor ama cam kavanozların çatlamasına neden olabiliyor (keskin sirke küpüne zarar lafının temeli) bazen. 28 Ağustos 2015 12:13
- Sema Baysal: Çok teşekkürler aydınlatıcı olduğunuz için 28 Ağustos 2015 12:27
- elif: iki keremi suzuyoruz yani son maddeleri tam anlayamadim 9. maddede suzuyoruz sonra 11. maddede tekrar süzme islemi yaziyo 08 Aralık 2014 01:05
- Kevserin Mutfağı: Evet Elif'çim önce sadece süzgeçle çöplerini süzüyoruz, sirke olduktan sonra tülbentle ince süzme işlemi yapıyoruz. 08 Aralık 2014 12:13
- Turhan Keçeci,: Bu sirkenin tam kıvamına ulaşması... Ya da şişelenmesi, kavanozlanması için ne kadar beklememiz gerekir?.. 12 Kasım 2014 21:44
- Kevserin Mutfağı: Tarifte süreleri zaten yazıyor Turhan Bey. 13 Kasım 2014 00:32
- gizem: hazırlık aşamasında onuncu sırada daha küçük bir kaba alıyoruz ya o kapta plastik mi olmalı yoksa cam mı? 30 Ekim 2014 17:43
- Kevserin Mutfağı: Son aşamaya gelene kadar kullanılan kapların hepsinin plastik olmasında yarar var Gizem'cim. 30 Ekim 2014 17:50
- SERGIO ALOISIO KETZER: Te acompanho sempre, obrigado pelas otimas receitas... 19 Ekim 2014 00:01
- Kevserin Mutfağı: Thank you Sergio, you are so kind. 19 Ekim 2014 00:05
- yasemin kaya: hazırlarken cam sise saklarken plastik mi 17 Ekim 2014 06:30
- Kevserin Mutfağı: Tam tersi canım. 17 Ekim 2014 10:33
- yasemin kaya: cig nohut derken haslanmamis nohut mu anlamına geliyor 17 Ekim 2014 06:29
- Kevserin Mutfağı: Evet Yasemin'cim. 17 Ekim 2014 10:32