Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?
Daha önce elma sirkesi tarifi paylaşmıştım. Şimdi de sırada üzüm sirkesi var. Üzümler bitmeden bir kaba doldurup kaldırın kenara, kendi halinde olsun. Ellerinizle yaptığınız, doğal, lezzetine doyum olmayan bir sirke için hiç emek harcamanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken gerekli malzemeleri bir araya getirip ilk günler arada yoklamak, sonrasında ise rahatsız etmemek.
Ev yapımı sirkenin tadı da kokusu da hazır sirkelere göre çok daha güzel oluyor. Elma sirkesi tarifimi deneyenler çok iyi biliyordur. Salatalara çok yakışıyor. Ne kadar sağlıklı olduğunu özellikle belirtmeme de gerek yok sanırım. Üşenmeyin, mutlaka yapın. Zaten bir kere alıştıktan sonra hazır sirkelerden kullanmak istemeyeceksiniz bir daha.
Sirke Nasıl Olur?
Sirke yaparken amacımız öncelikle alkol elde etmek ve sonrasında bu alkolün asetik aside dönmesini sağlamaktır. Yani sirke oluşumu iki aşamadan oluşur. Birinci aşama mayalanma aşamasıdır. Bu aşamada bakteriler sirke yapmak için kullanılan kullanılan malzemelerin içerdiği şekeri kullanarak alkol ortaya çıkarır. İkinci aşamada ise bu alkol sirkeyi oluşturan asetik aside dönüşür.
Sirke yapmanın pek çok yolu vardır. Sadece meyveyle, sadece alkolle, meyvelere maya ekleyerek, şeker ekleyerek, nohut ya da bulgur gibi dolaylı şeker kaynağı ekleyerek, maya ve şekeri birlikte ekleyerek ve bunların onlarca farklı versiyonuyla sirke yapabilirsiniz. Hiçbiri daha iyi ya da daha doğru değildir. Hepsi uygulanabilir, uygulanan yöntemlerdir. Sirke gerekli şartlar sağlandığında kendi kendine oluşur. Sizin tek yapmanız gereken gerekli şartları sağlamaktır. Gerekli şartlar da istenmeyen bakterilerin oluşumunu engellemek için hijyenik kap ve malzemeler, uygun sıcaklık (20-30 C arası) ve aerobik ortam, yani oksijendir.
Sirke Yapmanın İncelikleri
Fermantasyonu hızlandıran şey nohut, bulgur ve meyvelerin içindeki şekerdir. Eğer kullandığınız üzümler yeterince tatlı değilse desteklemek için biraz bal veya şeker de ekleyebilirsiniz.
Eskiden sirkelerimi cam kavanozlarda yaparken sonradan özellikle plastik kaplar kullanmaya başladım. Eski bir sirke tecrübemde keskin sirke küpüne zarar ata sözünün doğruluğunu bizzat yaşadım. Daha önce duymuştum sirkenin küpleri çatlattığını. Önceki sirke denemelerimde başıma gelmediği için kulak ardı etmiştim açıkçası. Ama bir denememde cam kavanozum bekleme süresinde dibinden boylu boyunca çatladı. Sonrasında plastik kaplarda yapmaya başladım. Sirke yapımında bpa içermeyen, kaliteli, öncesinde hasar görmemiş plastik kapları güvenle kullanabilirsiniz. Sirkenin %3-5 arasındaki asitlik derecesi kaliteli plastiğin çözülmesi için yeterli değildir. Mutfakta plastik kullanımını tehlikeli yapan şey daha çok plastik kapları yüksek sıcaklıktaki gıdalarla temas ettirmek ve aşınmış plastik kapları kullanmaya devam etmektir. Yine de içinize sinmez ve risk almak isterseniz sirkenizi cam kavanozda hazırlayabilirsiniz.
Üzüm sirkesi için her cins ve renkte üzümü kullanabilirsiniz. Özellikle sirke yapımı için üzüm almanıza da gerek yok. Eve alıp da hafiften yumuşamaya başladığı için yenmeyen üzümleri, üzüm çöplerini biriktirerek de yapabilirsiniz. Ben biriktirmeye uğraşamam alır üzümü koyarım diyorsanız da çöplerinden ayırmayın sirkeyi kurarken, sapıyla çöpüyle olduğu gibi kullanın, bir zararı olmaz. uğraşmak isterseniz de saplarını ayırabilirsiniz.
Sirkenin olup olmadığını anlamak ilk denemelerde zor olabilir. Üzerinde oluşan sirke anası gerçekten sirke anası mı yoksa küf mü anlamakta zorlanabilir tecrübesiz gözler. Eğer üzerinde oluşan tabaka yeşil/gri, tüylü ve kırış kırışsa üzümler sirkeye dönemeden bozulmuş demektir. Gerekli sıklıkta karıştırmadığınızdan, içinde bulunduğu ortamın çok sıcak olmasından ya da kullandığınız kapta istenmeyen bakteriler/mayalar olduğundan kaynaklanmış olabilir. Sirke anası deniz anası görünümüne sahiptir. Dümdüz olabileceği gibi yamuk yamuk da olabilir ama kırış kırış olmaz.
Sirkenin Üzerinde Neden Beyaz Tabaka Oluşur? Kahm Mayası Nedir?
Sirke yaparken insanları en çok ikileme düşüren şeyse sirkenin üzerinde oluşan beyaz tabakadır. Bu beyaz tabakayı sadece sirkenin değil turşu ve şalgam da dahil her türlü fermante ürünün üzerinde görebilirsiniz. Kahm mayası size ya da fermantasyon sürecine zarar vermez. Ancak ürüne çok fazla miktarda kahm mayası karıştığında ürünün tadını ve kokusunu olumsuz etkileyebilir ya da dokunulmadan uzun süre beklediğinde üzerinde küf oluşabilir. Kahm mayasının oluşmasına neden olan 3 şey vardır:
- Sıcaklığın çok yüksek olması
- Hijyen eksikliği
- Fermante olan meyve veya sebzelerin havayla uzun süre temas etmesi
Kahm mayası genel olarak zararlı olmasa da fermante ürünün içinde sürekli olarak bulunması istenmeyen bir şeydir. Bu nedenle kahm mayası görüldüğünde panik yapmaya gerek olmasa da öncelikle neden olduğunu bulup sonrasında da temizlemek gerekir. Ortam sıcaklığını test ederek başlayabilirsiniz. Şartlar müsait olduğunda kahm mayası temizlendikten sonra en fazla 12 saat içinde tekrar oluşur. Bu test süresini kısaltmak için mayayı temizlemek yerine şöyle bir karıştırmanız yeterli olacaktır. Kahm mayasını gördükten sonra ortam sıcaklığını düşürüp (sirkeyi daha serin bir yere taşımak ya da buna imkan yoksa buzdolabına kaldırmak gibi) 6-7 saat gözlem altında tutabilirsiniz. Eğer maya tekrar toplanıp sirkenin üzerinde bir tülbent görünümü oluşturursa problem sıcaklık değil demektir. Eğer maya toplanmaz ve karıştırdığınız şekilde parça parça kalırsa problemin kaynağı yüksek sıcaklıktır ve bu da sıcaklığı düşük tutmanız gerektiği anlamına gelir.
Eğer problemin kaynağı sıcaklık değilse ikinci şüphelenmeniz gereken şey hijyendir. Bu problemi çözmek için yapabileceğiniz tek şey sirkeyi süzerek başka, temiz bir kaba aktarmaktır. Bu aktarma işlemini yaptıktan sonra önlemleri artırmak için meyvelerin havayla temasını minimize etmek için sirkeyi karıştırma sıklığını artırabilirsiniz.
Kahm mayası oluşumunun sebebi ne olursa olsun sebebini keşfettikten sonra ilk yapmanız gereken şey plastik bir süzgeçle sirkenin üzerinde oluşan kahm mayasını toplamak ve maya oluşumu bitene kadar her gün temizlemeye devam etmek olmalıdır.
Sirke Sinekleri
Bekletme aşamasında çoğunlukla sirkenin üzerinde minik sirke sinekleri görülür ama göremediğiniz durumlar da olur. Sinek görmemek sizi endişelendirmesin. Sinekler bazen çok küçük olabilir, sizin baktığınız an görüş alanınızda olmayabilirler ya da evin kendileri için daha uygun, daha sıcak ve nemli (saksı çevreleri gibi) bir yerlerine göç etmiş olabilirler. Sirke yapımı sırasında sirke sinekleri sadece sirkenin etrafında görülmez, evin farklı yerlerinde de karşınıza çıkabilirler.
Sirke Anası
Sirkenin oluşunun en önemli göstergesi sirke anasıdır. Sirke anası sirkenin üzerinde oluşan şeffaf ya da kullandığınız üzümün renginde, dokunduğunuzda dağılmayan tabakadır. Sirke anası oluştuğunda sirkeniz olmuş demektir. Dilerseniz sirkeyi hemen süzebilir veya biraz daha bekleyip sirkenin ve ananın güçlenmesini sağlayabilirsiniz. Sirke anası her seferinde aynı kalınlıkta ve renkte olmaz. Daha önce elde ettiğiniz sirke analarıyla ya da gördüğünüz sirke anası fotoğraflarıyla kıyaslama yapıp paniğe kapılmayın. Sirkenizde oluşan sirke anasını bir sonraki sirkenizde maya olarak kullanabilirsiniz.
Sirkeye Tuz Konur mu?
Sirkeye yapım aşamasında tuz ilave etmek geleneksel bir yaklaşım değildir. Yani bilinçli şekilde sirke yapan birisi sirke kurarken tuz kullanmaz. Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller. Mantık olarak istenemeyen bakteri ve mayaların oluşumunu engellemek için tuz kullanılabilir ama bu sirke oluşumunu yavaşlatma ya da durdurma riski de barındırdığı için tercih edilmez.
Sirkeye Tuz Eklenmezse Sirke Şarap Olur mu?
Türkiye'de alkol alımı hassasiyeti olduğu için sirke yaparken insanları en tedirdin eden şey sirke değil şarap elde edilmesidir. Yukarıda sirke oluşum sürecinden bahsetmiştik. Mayalanma aşamasında meyve şekeri ve eklenen diğer malzemelerin şekeri ile beslenen bakteriler öncelikle alkol oluşturur, sonrasında ise bu alkol sirkeyi oluşturan asetik aside döner. Elde edilen alkol asetik aside, yani sirkeye döndükten sonra tekrar alkol olmasının imkanı yoktur. Tek ihtimal sirkeyi içindeki alkolün tamamı asetik aside dönüşmeden süzmenizdir. Tuz eklemek de bunun önüne geçmez ne yazık ki. Eğer şarap değil de sirke elde etmek istiyorsanız güçlü bir sirke anası oluşana kadar bekletin.
Sirkeye Neden Tuz Eklenir?
Aslına bakılırsa bu şart değil, sadece bir önlemdir. Sirke her ne kadar antibakteriyel bir ürün olarak bilinse de her bakteriyi öldürme gücü de yoktur. Hatta aksine içerdiği asetik asit anaerobik ortamda başka bakterilerin oluşumuna imkan sağlar. Bu bakterilerin oluşum ve çoğalmasını önlemek için içine tadını bozmayacak miktarda katkısız, salamuralık tuz eklemek sirkemizi gönül rahatlığıyla tüketmemizi sağlar.
Adım Adım Yapım Aşamalı Üzüm Sirkesi Tarifi
Üzüm sirkesinin adım adım videolu yapım aşamalarını Tarif Küpü uygulamasında bulabilirsiniz. Tarif Küpü uygulamasını hala indirmediyseniz Tarif Küpü linkine tıklayarak mobil cihazlarınıza ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Videolu Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 1 kg üzüm (siyah, kırmızı veya yeşil farketmez),
- 3 lt su,
- 1 yemek kaşığı kalın bulgur,
- 1 yemek kaşığı çiğ nohut,
- 1 çay kaşığı salamura tuz.
Hazırlanışı
- Üzümleri saplarıyla birlikte iyice yıkayıp süzün,
- Hafifçe ezerek yine saplarıyla birlikte geniş ağızlı derin bir kaba koyun,
- Üzerine suyu, bulgur ve nohutu ekleyin,
- Kabınızın ağzına bir tülbent örtüp bağlayın,
- Güneş görmeyen serin bir ortama alın,
- İlk hafta her gün, diğer haftalarda 2-3 günde 1 karıştırıp alt üst edin ve üzümler tamamen dibe çökene kadar 10-20 gün kadar bekletin,
- Tülbenti çıkarıp kapağını sıkmadan kapatıp (ya da tülbenti 4-5 kat katlayarak sıkıca bağlayıp) 30-45 gün daha karıştırmadan, sirke anası oluşana kadar bekletin,
- Bu bekleme aşamasında ağzını açmadan sık sık kontrol edip kahm mayası oluştuysa temizleyin,
- Süzüp süzmemeye kokusuna bakarak karar verebilirsiniz, ne kadar çok beklerse o kadar keskin olur,
- Tülbentle süzüp tuzunu da ekleyip karıştırın ve dar ağızlı cam şişelerde saklayın.
Afiyet olsun...
Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır? ilk olarak 13/09/2021 tarihinde yayınlandı ve 10/10/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
- Ayşegül: Merhaba süzdükten sonra bekletme aşamasında tekrar sirke anası oluştu o şekilde mi beklemeli bir de şişenin ağzını 50 -60bekletme aşamasında sıkıca kapatmalı yoksa sadece kapak üzerinde mi durmalı 21 Ekim 2017 14:51
- Kevserin Mutfağı: Kapağını kapatmalısın Ayşegülcüm. Sirke anasının oluşması problem değil, tekrar süzülecek zaten. 21 Ekim 2017 17:20
- Nilufer: Sirkeyi kurarken en basta biraz tuz attim bisey olurmudaha 3 gun oldu suyunu degistireyimmi 15 Ekim 2017 09:54
- Kevserin Mutfağı: Yorumunu bir kez yazıp göndermen yeterli Nilüfercim, onaylandıktan sonra yayınlanıyor. Tuz fermantasyonu geciktirebilir, o nedenle daha da yolun başındayken değiştirmen iyi olur. 15 Ekim 2017 10:41
- Nilufer: Yani suyu degistireyim icindeki nohutla bulgur aynen kalsinmi 15 Ekim 2017 13:52
- Kevserin Mutfağı: Evet Nilüfercim. 15 Ekim 2017 15:15
- yeliZ: Merhaba Kevser hanım üzümleri öncesinde yıkamak gerekiyormu birde yumuşamış bozulmaya başlayan üzümlerde koyulabilir mi acaba? 14 Ekim 2017 21:48
- Kevserin Mutfağı: İlaçlı olup olmadıklarından emin değilsen yıkamalısın. İlaçlı olmadıklarından eminsen yıkamayabilirsin. Yumuşamış üzümleri kullanabilirsin. 14 Ekim 2017 21:50
- Canan: Sirke olduktan sonra dolapta mı saklanmalıdır 10 Ekim 2017 22:55
- Kevserin Mutfağı: Şart değil Canancım, aşırı sıcak olmayan bir yerde saklaman yeterli. Yazın çok sıcak günlerinde buzdolabına kaldırabilirsin. 10 Ekim 2017 23:03
- şeyma: merhaba, tarif için çok teşekkür ederim. Sirkemi kuralı 15 gün oldu. Üzerinde oldukça güzel, jölemsi sirke anası oluşmuş durumda. En son bu sabah karıştırdım. Tarifte 2-3 gün aralıklarla karıştırın diyor, sirke anasına rağmen tekrar karıştıracak mıyım? Yoksa artık gerek yok mu? Bir de 20. gün süzerken sirke anasını bir kenara alıp mı süzmeliyim yoksa sirke anasını suyla karıştırıp öyle mi süzmeliyim bilemedim??? 09 Ekim 2017 16:11
- Kevserin Mutfağı: Meyveler çökene kadar sirke anasına rağmen karıştırmaya devam et Şeymacım, sirke anası bir kere oluştuysa sonrasında da oluşur. Ama sirke anasını sonraki sirke yapımları için saklamak istersen süzmeden önce ayrı bir kavanoza alabilirsin. 09 Ekim 2017 16:49
- Münevver: Merhaba ismim münevver mersinden takip ediyorum sizi.verdiginiz bilgiler çok kolaylık saglıyor bize teşekkür ederim bunun için.bende elma sirkesi yaptım güzel oldu ve üzerinde çok güzel sirke anası oluştu bu sirke anasını alıp üzüm sirkesi yaptıgım bidona eklesem olurmu.birde bu sirke anasını ne şekilde ve ne kadar süre saklayabilirim.teşekkür ederim şimdiden 05 Ekim 2017 10:02
- Kevserin Mutfağı: Olur tabi ki Münevvercim. Benim 1 yıldır buzdolabında kavanozda beklettiğim sirke anam var, hala ilk günkü gibi👍🏻 Ama daha uzun süre için bir şey diyemiyorum ne yazık ki. 05 Ekim 2017 15:58
- nil: Merhaba acaba ilk bekletmeyi plastik kap yerine çelik tencerede bekletsek olur mu plastik hijyenik değil ya 😕 04 Ekim 2017 10:39
- Kevserin Mutfağı: Plastiğin hijyenik olmaması gibi bir şey söz konusu değil Nilcim. Metal fermantasyonu engeller. 04 Ekim 2017 11:17
- Nihal uğurlubilek: 10. Maddede bir kaba süzüp kapağını kapatın denmiş acaba kavanoz kullansam kendi kapağını sıkıca kapatsam olur mu yani şunun için sordum ilk aşamadaki gibi tülbent yapmaya gerek yok değil mi artık kavanozun kendi kapağıyla kapatıcaz 29 Eylül 2017 07:37
- Kevserin Mutfağı: Evet Nihalcim. 29 Eylül 2017 10:30
- Betul: Merhaba kevser hanm benm sorum siyah uzum ile yesil üzümü ayni anda sirke yapabilirmiyz 28 Eylül 2017 17:07
- Kevserin Mutfağı: Yapabilirsin Betülcüm. 28 Eylül 2017 17:20
- Meryem: Kevsercim içinde bulgur şart mı, glüten alerjisi için koymamam lazım. Önerin ne? Sevgiler. 10 Eylül 2017 14:09
- Kevserin Mutfağı: Yerine aynı ölçüde nohut koyarak yapabilirsin Meryemcim👍🏻 10 Eylül 2017 16:04
- Kevserin Mutfağı: Olmuştur Asiyecim, tarifleri denerken notlar kısmını okumayı atlama lütfen👍🏻 30 Ağustos 2017 21:31
- Asiye: Kevser hanım suzunce koyduğumuz kap cam olsa çatlar mi. Yine plastik kap mi olmalı 06 Eylül 2017 20:38
- Kevserin Mutfağı: Tuzunu ekledikten sonra sorun olmaz Asiyecim👍🏻 06 Eylül 2017 20:42
- Asiye: Teşekkürler. Elma sirkesi tarifine nasıl ulaşabilirim birde onu deneyeyim 🙈 06 Eylül 2017 20:44
- Kevserin Mutfağı: Arama kısmından aratabilirsin👍🏻 06 Eylül 2017 20:45
- Asiye: Baktım ama elimde bal yok suan 😯 başka bir alternatif var mu . Yq dq Elmalari şimdi koysam balı yarın alıp eklesem olur mu ?köyden elma getirdim bozulacak çalışınca vakit yok şimdi yapayım olursa 06 Eylül 2017 20:48
- Kevserin Mutfağı: Aynı miktarda şeker koyabilirsin. 06 Eylül 2017 20:49
- Asiye: Çok teşekkürler kolay gelsin Kevser hanım 😘 06 Eylül 2017 20:57
- Kevserin Mutfağı: 😘😘😘 06 Eylül 2017 21:18
- Gül: Merhabalar. Bende ilk defa yapacam sirkeyi. Birsey soracaktim serin bir yerde bekletin demişsiniz benim evim çok sicak acaba buzdolabında bekletsem olur mu 09 Ağustos 2017 14:13
- Kevserin Mutfağı: Buzdolabı çok soğuk olur Gülcüm, evin bulabildiğin en serin yerini kullanabilir ya da havaların bir miktar serinlemesini bekleyebilirsin. 09 Ağustos 2017 16:18
- Gül: Tamam çok teşekkür ederim. Iyi aksamlar 09 Ağustos 2017 21:11
- Kevserin Mutfağı: Evet Nazancım.. 03 Ağustos 2017 16:10
- Saliha cakmak: Uzumleri bir anda degilde parca parca ekleyip biriktirerek sirke yapmak mumkun mu yiyemedigimiz her kalan uzumu degerlendirmek icin soruyorum 30 Temmuz 2017 23:26
- Kevserin Mutfağı: Yapabilirsin Salihacım. 30 Temmuz 2017 23:31
- Melek: Merhaba hepsini ekledim tuzu hemen ekledim.yanlis mi oldu sonrasinda yaziyor tuzu eklemeyi tutmazmi acep 25 Temmuz 2017 16:07
- Kevserin Mutfağı: Sirkeleşme olmayabilir Melekçim. 25 Temmuz 2017 17:04
- Esra: merhaba Kevser hanımcım. sirkelerime tuzunu ekledim şimdi süzeceğim. içine tuz koymamızın sebebi alkolleşmesini engellemek için midir? 01 Mart 2017 12:30
- Kevserin Mutfağı: Evet Esracım. 01 Mart 2017 14:41
- emine: Daha önceki altta attığım ilk resimlerde biraz böyle kaymak gibi birşey vardı ama karıştırdıktan sonra bidaha olmadı öyle birşey böyle küçük küçük ışte parçacik var suyun dibi de küçük küçük bulanık tanecikler var camurumsu gibi Şimdi sizce kaç gün daha beklim bide süre sonunda olusmazsa yinede süzüp dinlendirmek için siselere koyayim mı 13 Aralık 2016 16:31
- Kevserin Mutfağı: Acelen yoksa 1 hafta daha bekle. Süre sonunda eğer sirke kokuyorsa süzebilirsin. 13 Aralık 2016 16:45
- emine: Nasıl bi koku acaba ? Kötü koku olursa mı Bide beklerse ne olur uzun süre saraplasma falan mi başlıyor yoksa bozuluyor mu artık Üzümler dibe çökmüş ya artık uzumler iyice salmış kendini yani sanki böyle curuyecekmis gibi sanki :/ 15 Aralık 2016 00:53
- Kevserin Mutfağı: Sirke gibi yoğun ekşi bir kokusu olur. Eğer sirke olmaya başladıysa içindeki üzümler çürümez zaten. Çürüyorsa sirke olmamış demektir. Sirke olmadan şaraba dönmez. Bozulduysa şarap da olmaz. 15 Aralık 2016 01:46
- Yasemin: Oncelikle cok tesekkur ederim tarif icin ellerinize saglik. Ben de ilk defa denedim sirke. Simdi suzuyorum yalniz ben elma sirkesindeki gibi 40 gun zannetmisim. 40 gun oldu kurali. Sarap mi olmustur simdi😞 tuh yaa insallah oyle degildir 07 Aralık 2016 20:29
- Kevserin Mutfağı: Sanmıyorum Yasemincim, alkol oranında bir fazlalık varsa kokusundan anlaşılır zaten. 07 Aralık 2016 20:45
- Yasemin: ayy insallah olmamistir. Simdilik eksi eksi kokuyor. Tuzunu attim. Kapagini kapattim. Tadina bakamadim alkol olmustur diye.. Cok tesekkur ederim geri dondugunuz icin 07 Aralık 2016 21:47
- Kevserin Mutfağı: Notlar kısmında ayrıntılı bilgi bulabilirsin Eminecim. 05 Aralık 2016 14:56
- emine: Kavanozun ağzına tulbent koyduktan sonra sabahları balkona güneşe koysam olurmu sıcakta daha çabuk olmaz mı? Koyarsam bi sakıncası varmı 28 Kasım 2016 12:53
- Kevserin Mutfağı: Bozulur Eminecim. 28 Kasım 2016 13:00
- emine: Ay ben bugün akşam sobali odaya koydum diğer taraf soğuktu biraz öyle çok sıcak değildi içeri ama bilmiyorum birşey olur mu yarın geri mutfağa koyayim en iyisi ben bozulmaz demi 28 Kasım 2016 21:15
- Kevserin Mutfağı: Bir günde bir şey olacağını sanmıyorum Eminecim. 28 Kasım 2016 22:05