Vegan Mereng Tarifi
Bir aquafaba mucizesiyle daha birlikteyiz bugün. Gerçi aquafaba kendi başına bir mucize zaten. Ama onunla yapılan bu mereng tarifi çok daha büyük bir mucize bence.
Çünkü içinde tek damla dahi yumurta akı yok ama yumurta akı ile yapılan klasik beze/mereng tarifi ile hiçbir lezzet farkı yok. İtiraf etmem gerekirse ilk denememde lezzet olarak bu kadar iyi bir sonuç beklemiyordum, sadece kıvam olarak benzer bir tatlı olacağını düşünüyordum Elde ettiğim sonuca inanamadım.
Tarife geçmeden önce aquafabayı tanıyalım isterseniz. Aquafaba haşlanmış nohut suyu. Mucizevi bir şekilde çırpıldığında çırpılmış yumurta akı gibi bembeyaz bit köpüğe dönüşüyor. Daha ayrıntılı bilgi almak ve bu mucizeye gözlerinizle tanıklık etmek isterseniz aquafaba yazısına ve videosuna göz atabilirsiniz.
Gelelim vegan mereng tarifine. Aquafaba ile yapılan merengte bir handikap var. Aquafaba, yani nohut suyu büyük oranda sudan oluştuğu için tek başına da çırpılsa başka malzemelerle de çırpılsa beklediğinde ve ısıya maruz kaldığında sönüyor, eriyor, suya dönüşüyor. Bu da mereng yapımını zorlaştırıyor.
Yabancı kaynaklarda bu problemin önüne geçmek için hazır gıdalarda da sabitleyici olarak kullanılan kimyasal katkı maddesi krem tartar kullanılıyor. Hiç kullanmadığım, kullanmak istemeyeceğim bir malzeme olmasına rağmen sırf arkasından işkembeden sallıyormuşum gibi algılanmasın diye bu tarifte denemek için krem tartar aldım ve tarifi krem tartarla denedim. Bir çeşit asit olduğu için ekşi ve keskin bir tadı var ve az miktarda kullanmış olsam da merenglerin içinde tadı hissediliyordu. Hazırlanan karışımda kıvam olarak bu tariften biraz daha iyi bir sonuç elde ettim. Sıkma torbasıyla sıkıldığında o mereng şeklini korudular pişene kadar ama piştikten sonraki kıvamları aynıydı. Sonuç olarak tarife kimyasal eklemeye değecek bir etkisini görmedim.
Ben bu tarifte krem tartar etkisini, yani kıvamın sabitlenmesini limon suyu ve nişasta ise sağladım. Karışım hazırlandığında sıkma torbasıyla sıkılıp o hareketli görüntüyü koruyacak kadar sabit olmuyor ama pişme sırasında suları buharlaşıp eriyip gitmiyorlar da. Koyduğunuz gibi kalıyor ve pişiyorlar.
Vegan Mereng Ne Kadar Süre Saklanabilir?
Tarifin en moral bozucu kısmı burası olabilir. Merengler ilk yapıldıkları gün o bildiğimiz kıtır mereng kıvamında oluyorlar. Ertesi günden itibarense içini tam çekmemiş mereng kıvamından başlayıp üçüncü gün bayatlamış mereng ve dördüncü gün buhara maruz kalmış mereng kıvamına ulaşıyor. Eğer kıtır kıtır yemek istiyorsanız aynı gün içinde tüketmenizi tavsiye ederim. Benim gibi içini tam çekmemiş halini de seviyorsanız ertesi gün de gayet güzel yenebilir. Ama üçüncü güne bırakmayın derim. Bu kıvam kaybına yatkınlığından dolayı dondurulmaya da uygun değil.
Bu arada yaşanan değişim sadece kıvamında oluyor, lezzeti her zaman aynı kalıyor.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 10 yemek kaşığı aquafaba,
- 3/4 su bardağı pudra şekeri,
- 1 tatlı kaşığı taze limon suyu,
- 1 tatlı kaşığı nişasta (buğday veya mısır nişastası olabilir, fark etmez),
- Bıçağın ucuyla toz vanilya veya 1 tatlı kaşığı şekerli vanilin.
Hazırlanışı
- Aquafaba ve limon suyunu dar ve derin bir kapta koyulaşana kadar çırpın,
- Çırpmaya devam ederek pudra şekerini azar azar ekleyin,
- Nişasta ve vanilyayı da ekleyip kaşıkla bir yere koyunca yayılmayacak kıvama gelene kadar çırpın,
- Karışımı yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye tatlı kaşığıyla parça parça koyun,
- 120 derecede alt üst ayarda önceden ısıtılmış fırında 20 dk pişirin,
- Isıyı 100 dereceye düşürüp varsa fan ayarına getirin ve 1 saat kadar (kuruyana kadar) daha pişirin,
- Isıyı sıfırlayıp fırının kapağını soğuyana kadar açmadan bekletin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Vegan Mereng Tarifi ilk olarak 02/06/2020 tarihinde yayınlandı ve 12/05/2020 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
15 Ağustos 2020 17:26