Vişne Konservesi Tarifi
Vişne mevsimi geldi de geçiyor hatta. Ucundan da olsa yakalayıp birkaç şişe konserve yaparsanız kışın bana dua edersiniz. Biz evde asitli içecekler tüketmemeye çalıştığımız için yazın ev yapımı limonata kışınsa bilindik markaların %100 doğal meyve sularını tercih ediyoruz içecek olarak. Ancak ne yazık ki onlar da oldukça pahalılar. Ben de bu yaz içecek konservesi sayısını arttırarak kışın içecek için harcadığımız bütçeyi düşürmeye karar verdim.
İlk tercihim geçen hafta pazardan aldığım vişnelerden yana oldu ki, kışın da en çok tükettiğim meyve suyu vişnedir. 2 kg vişneden 4 kavanoz komposto yaptım, kalan çok az vişneyi de yedim. Vişneler o kadar güzeldi ki tadı damağımda kaldı. Ben de dün pazara gidip 1 kg vişne aldım sırf yemek için. Yarısını eve gelir gelmez tükettim, kalan yarısıyla da akşama randevum var. Bu da vişneyi ne kadar sevdiğimi anlatma biçimim işte.
Yapımı birçok konserveye göre daha zahmetsiz. Uzun saatler kaynatma, pişirme derdi yok. Konserveyi açtığınızda uzun uzun kaynayıp cılkı çıkmış vişnelerle değil diri diri neredeyse taze kıvamında vişnelerle karşılaşıyorsunuz. Vişneler suda kaynamadığı için lezzetsiz posa gibi olmuyor, gerçek vişne lezzetini koruyor. Bu nedenle vişneler tatlılarda kullanmaya çok uygun oluyor.
Vişne Çekirdeği Nasıl Ayıklanır?
Vişneleri çekirdekli ya da çekirdeksiz olarak kullanabilirsiniz. Buna sonrasında konservelerinizi nasıl tüketeceğinize göre karar verebilirsiniz. Vişne tanelerini tatlılar için kullanmak istiyorsanız çekirdekleri çıkarmanız iyi olur örneğin. Eğer komposto olarak tüketecekseniz de çekirdekli olarak kullanabilirsiniz. Peki çekirdekleri en kolay nasıl ayıklarım diyorsanız en pratik vişne çekirdeği ayıklama yöntemine göz atabilirsiniz.
Kaç Kavanoz Vişne Konservesi Çıkıyor?
Bu tamamen kavanozlarınızın boyutuna bağlı. Kavanoz sayısına göre değil vişne-su miktarına göre size yetip yetmeyeceğine, miktarı artırıp artırmayacağınıza karar verebilirsiniz. Ben tek seferde bitirebileceğimiz, düdüklü tencereye rahatça sığabilecek küçük kavanozlar kullanıyorum konserve yapımı için. Kavanozların boyutu değişmekle birlikte yaklaşık 300-400 ml'lik kavanozlar. Bu boy kavanozlarla 12 kavanoz konserve elde ettim son yaptığımda, yaklaşık yarım kavanoz kadarını da kavanozlamadan soğutup içtim.
Vişne Konservesi Nasıl Tüketilir?
Kışın konservenizi açtığınızda damak zevkinize göre su ilave ederek servis yapabilirsiniz. Vişnelerini yiyebileceğiniz gibi, kek, pasta ve tatlılarda da kullanabilirsiniz.
Kavanozları kaynatmasak olmaz mı?
Bu sorunun ayrıntılı cevabı için bu yazıyı mutlaka okuyun.
Afiyetle kalın...
Hazırlanışı
- Vişnelerin saplarını ayıklayıp güzelce yıkayın ve dilerseniz çekirdeklerini çıkarın,
- Vişneleri kavanozlara doldurun,
- Derin bir tencereye su ve şekeri alıp ocağa kaldırın ve şeker eriyene kadar karıştırın,
- Kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte 10 dk kaynatın,
- Altını kısıp kaynar vaziyetteyken kavanozlara paylaştırın,
- Kavanozların ağzını güzelce silip kapaklarını sıkıca kapatın,
- Kavanozları tamamı suyun içinde kalacak şekilde su dolu bir düdüklü tencereye yerleştirin,
- Kapağını kapatıp buhar çıkışı sağlandıktan sonra 3-5 dk. kaynatın,
- Tencereden çıkardığınız kavanozları kurulayıp güneş görmeyen serin bir mutfak dolabına kaldırın.
Afiyet olsun...
Vişne Konservesi Tarifi ilk olarak 13/07/2020 tarihinde yayınlandı ve 05/10/2020 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
20 Temmuz 2020 14:56