Yaban Mersinli Galette Tarifi
Galette bizim evde en sevilen tatlılardan biridir. Tereyağlı gevrek hamur ve ekşili bir meyvenin bir araya gelerek ortaya çıkardıkları muazzam lezzeti bir kez deneyip de sık sık yemek istemeyecek birileri olduğunu da sanmıyorum. Üstelik galettenin tart ya da turta hamuru gibi parçalamadan, kırmadan kalıba yerleştirmek, piştikten sonra da düzgünce kalıptan çıkarmak vs. gibi dertleri yok. İç harcı pişmek zorunda değil. Üzerine tekrar hamur açıp kapatmak gerekmiyor.
Hamur açılıp ortasına şeker ve nişastayla karıştırılmış meyveler konuyor ve kanarları katlanıyor. Hamurun kenarlarına yumurta sürmek zorunda değilsiniz. Ama yumurta sürme işlemi hamurun çatlayıp çatlaklardan meyve şurubunun akması tehlikesini epey azaltıyor. Ayrıca kızardığı için daha şık görünüyor.
Yaban mersinli galette tarifini vişneli galette tarifinde ufak tefek değişiklikler yaparak hazırladım. Nişasta miktarını yarım ölçü artıdım örneğin. Bu, son anda aldığım bir karardı. Yaban mersinlerini yıkadıktan sonra güzelce süzdürmüştüm ama kurulamamıştım. Bu yüzden şeker ve nişastayla karıştırınca nişasta yok oldu. Yaban mersinlerinin üzerinde kalan su fazla sulanmalarına neden olur mu acaba diye endişelenip fırına vermeden üzerine yarım kaşık daha nişasta serpiverdim. İyi de olmuş. Sadece üzerinde kalan su damlaları değil, yaban mersinlerinin sululuğu da nişastayı güzel kaldırmış.
Galette hamuru klasik elmalı turta hamuru gibi hazırlanıyor. Yumurta ya da yumurta sarısı kullanabilir ya da kullanmayabilirsiniz. O da yine turtadaki gibi tercihe göre değişebiliyor. Ben eskiden bu tür hamurlara yumurta sarısı koymaya daha meyilliydim. Biz Türklerde vardır ya malzeme miktarı fazla olunca, özellikle de içine süt, yumurta girince daha besleyici olur düşüncesi, bende de toplumdan yüklenen benzer bir düşünce kalıbı vardı. Zamanla mutfakta daha kendime göre hareket eder hale geldikçe bu gereksiz kalıplardan yavaş yavaş sıyrılmaya başladım. Artık çoğunlukla sadece tereyağı, un, su ve şeker kullanarak yapıyorum. Hissedilir bir etkisi olmayan bir malzemeyi gereksiz yere ziyan etmiyorum.
Hamur için tereyağının donmuşa yakın kıvamda olması, mümkün değilse en kötü buzdolabından çıkmış olması oldukça önemli. Aksi halde tereyağı eriyip fazla un çeker ve bu da hamurun kıvamını olumsuz şekilde etkiler.
Fırınınızın önceden tam olarak ısınmış olması çok önemli. Hamuru fırına verdikten sonra yavaş yavaş artan sıcaklık hamuru eritip yayılmasına ve meyve şurubunun akmasına neden olur. Meyve şurubunun akmasına neden olabilecek bir sebebi de yukarıda belirtmiştim. Hamur çatlayabilir ve yine aralardan kaçak olabilir. Bir ihtimal de benim başıma gelen şey. Kenarlarında üzerine katlamak için yeterince boşluk bırakmadığınız takdirde katlanan kısım alçak gelip şurup hamurun üzerinden akabilir. O yüzden kenarlarda üzerine rahatça katlanabilecek kadar boşluk bıraktığınızdan emin olun.
Afiyetle kalın...
Videolu Yaban Mersinli Galette Tarifi
Malzemeler
Hamuru için;
- 2 su bardağı un,
- 130 g soğuk (dondurucuda 30 dk. kadar bekletilmesi tavsiye edilir) tereyağı,
- 1/2 su bardağı pudra şekeri,
- 4 yemek kaşığı buzlu su.
Üzeri için;
- 400 g yaban mersini,
- 1/2 su bardağı şeker,
- 1,5 yemek kaşığı nişasta (buğday/mısır farketmez).
Kenarları için;
- 1 yumurta,
- Toz şeker.
Hazırlanışı
- Hamur için un ve şekeri karıştırın,
- Küp küp doğradığınız tereyağını bu karışıma ekleyin,
- Elinizle ovalayarak hamuru karıştırmaya başlayın,
- Toparlanmaya başlayınca suyu ekleyerek iyice yoğurup top yapın,
- Hamuru buzdolabına kaldırıp 10 dk. dinlendirin,
- Hamuru dondurucudan çıkarıp iki yağlı kağıt arasında 3-5 mm kalınlığında yuvarlak şekilde açın,
- Yağlı kağıdı fırın tepsisine alın,
- Yaban mersini, şeker ve nişastayı bir kasede karıştırın,
- Yaban mersinlerini kenalarından katlamaya yetecek kadar boşluk bırakarak hamurun ortasına yayın,
- Kenarlarını ortasına doğru katlayın,
- Kenarlarına çırptığınız yumurtayı sürüp şeker serpin,
- 190 derecede önceden ısıtılmış fırına verin ve kenarları kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
Click here to see the recipe in English
Yaban Mersinli Galette Tarifi ilk olarak 13/09/2023 tarihinde yayınlandı ve 22/09/2023 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.