Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi
Çok severiz sarmayı ülke olarak. Hatta bence bir anket yapsalar koskoca ülkede sarmayı sevmeyen sadece 1 kişi çıkar. O da benim nev-i şahsına münhasır babamdır. Onun sevdiği yemek sayısı sınırlı olduğu için istisna kategorisine girerek bu anket çalışması kapsamına alınmaz zaten. Yani ülkenin tamamı sarmayı seviyor diyebiliriz.
Yemek sofralarına, çay davetlerine, günlere, kutlamalara yapılır. Misafire değer verildiğinin bir simgesidir adeta. Farklı şehirde okuyan öğrencilere yollanmak için, askerlerin yemin törenine götürmek için yapılır. O kadar yemek arasından onu özleyeceklerine kanaat getirir anneler nedense. Haksız da sayılmazlar. Özellikle yurtlarda kalan öğrenciler için anne eli değmiş sarmadan daha kıymetli bir şey yoktur. Çok hayır dua alır o sarmaların sahibi anneler.
Sarmalar yenirken sohbet konusu diğerlerinin annelerinin sarmayı nasıl yaptığıdır genelde. Benim annem kıymalı yaprak sarma yapar, öyle de çok güzel olur...Benimkisi üzerine salçalı su döker, gelirken getiririm bak o da süper... Bizde daha kalın sarılır, vs... Kısacası çeşidi boldur sarmanın birçok yemek çeşidimizde olduğu gibi. Genelde incesi makbuldür. Ama ben şöyle biraz orta halli içi bol severim.
Aslında bu biraz yaprağın kalitesine göre de değişebilen bir şeydir. Kimi yapraklar öyle kalın olur ki hiç iç koymadan sarsan da kalın olur. Bu yüzden en güzeli kendi yaprağını kendin alıp salamuraya basmak.
Ben bu konuda çok şanslıyım. Eşim Türkiye'nin sarma cenneti Beypazarı'ndan ve ailesi hala orada yaşıyor. Kısacası sarma bize Beypazarı kadar yakın. İddialarına göre sadece misafirlere yapıyorlar sarmayı. Ama rastgele bir zamanda evlerde sarma sayımı yapılsa, evlerin %80'inden sarma çıkar. Tarihi dokusu ve eski evleri çeker turistleri genelde. Ama bence Beypazarı gıda turizmi noktası olarak da değerlendirilmeli.
Beypazarı yemekleri ile ilgili çok eğlenceli bir durum var. Sarması, etli kapaması, baklavası Beypazarı porsiyonlarında tüketildiğinde alışık olmayan insanlara mide fesadı geçirtebilir. Ama üzerine bir şişe Beypazarı maden suyu içerseniz bir şeyiniz kalmaz. Derdini veren yaradan şifasını da vermiş kısacası.
Her yerde sarma yapılıyor Beypazarınınkisi niye bu kadar meşhur olmuş ki diyenleri aydınlatayım hemen. Beypazarı'nı sarması değil, incecik yaprakları meşhur aslında. Yapraklar ince olduğu kadar da lezzetli. kendilerine has hafif bir ekşilikleri var. Bu ekşiliklerinden dolayı limon kullanmaya gerek kalmıyor. Yapraklar o kadar ince ve yumuşak oluyor ki yerken varlığı değil sadece lezzeti hissediliyor.
Beypazarı sarmasının ünlenip de yaprağının ünlenememesinin nedeni ürettikleri yaprakların neredeyse tamamını kendilerinin tüketmesi. Beypazarı'nda o kadar çok sarma yapılıyor ve yeniyor ki ilçe dışına göndermeye yaprak kalmıyor. O yüzden eş dost vasıtasıyla yaprağına ulaşma imkanınız yoksa Ankara'ya yolunuz düştüğünde bir gününüzü ayırıp Beypazarı'na da bir ziyaret gerçekleştirmenizi tavsiye ederim.
Son olarak sarmayla ilgili en çok sorulan iki sorunun cevabını için Sarmanın Piştiği Nasıl Anlaşılır? ve Sarma ve Dolma Nasıl Isıtılır? yazılarına bakabilirsiniz.
Afiyetle kalın...
Malzemeler
- 400 g salamura yaprak,
- 1,5 su bardağı pirinç,
- 1 adet büyük boy soğan,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık (opsiyonel),
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü (opsiyonel),
- 1/4 çay bardağı zeytinyağ,
- Tuz,
- Karabiber,
- 1 tatlı kaşığı kuru nane,
- 1,5 su bardağı sıcak su.
Hazırlanışı
- Yaprakları güzelce yıkayıp suya koyun ve tuzunu almak için 1-2 saat suda bekletin,
- İç harcı için yağı kızdırıp çok minik doğradığınız soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun,
- Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun,
- Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip karıştırın,
- Kuş üzümü, fıstık, nane, karabiber ve tuzunu ekleyip karıştırın,
- 1,5 su bardağı sıcak su ekleyip karıştırın ve suyunu çekene kadar pişirin,
- Tencerenin altına bir sıra boş yaprak dizin,
- Her bir yaprağın içine uzunlamasına 1 çay kaşığı iç koyup önce yanlarından ortaya katlayın ve ardından rulo şeklinde sarın ve tencereye dizin,
- Yaprakların en üstünü de bir sıra boş yaprakla kapatın,
- Üzerine zeytinyağ ve limon suyu gezdirip limon dilimleri koyun ve üzerine bir tabak kapatın,
- Üzerini geçecek kadar sıcak su koyup kısık ateşte yapraklar ve pirinçler iyice yumuşayana kadar pişirin.
Afiyet olsun...
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi ilk olarak 26/09/2020 tarihinde yayınlandı ve 14/07/2022 tarihinde güncellendi.
(*) Kalori değeri ortalama bir değerdir ve farklı kaynaklara göre değişkenlik gösterebilir. Kalori hesaplama için daha kesin sonuçlar almak isterseniz diyetisyeninize danışmanızı öneririz.
16 Mayıs 2020 17:06
08 Mayıs 2020 18:26